Kršenje medicinske etike in politizacija poklica psihiatra? Gorazd V. Mrevlje v Dnevniku “analiziral” osebnost Janeza Janše!

Datum:

Da je politična psihoza na vrhuncu, dokazuje tudi javno izražanje nekaterih najbolj razvpitih influencerjev ter “spin doktorjev”, pa tudi raznih izobražencev, ki krojijo javno mnenje. Denimo psihiater Gorazd V. Mrevlje.
Slednjega je namreč publicist Vinko Vasle zdravniški zbornici prijavil zaradi kršenja načel medicinske etike, ki jo je storil pri svojem ocenjevanju političnih razmer. Čeprav ni veliko možnosti, da bi zdravniška zbornica ukrepala – spomnimo, tudi njena predsednica Zdenka Čebašek Travnik je psihiatrinja – pa je vendarle potrebno javnost opozoriti na to, kar se dogaja.
Pismo si lahko v celoti preberete spodaj:

Dr. Gorazd V. Mrevlje je 30. maja 2020 v Objektivu, sobotni prilogi časopisa Dnevnik, objavil tekst z naslovom “Zamujena priložnost politika Janše”, v katerem analizira osebnostno strukturo predsednika vlade Janeza Janše.

Dr. Mrevlje je psihiater, psihoterapevt in sodni izvedenec psihiatrične stroke, zdravnik, ki je zavezan uzancam kodeksa zdravniške, medicinske etike in posebej kodeksu, pravilom ravnanja psihiatrije. Psihiater, ki javno, v mediju analizira katerokoli osebo je po mojem prepričanju generalno grobo kršil medicinsko etiko in tudi pravila psihiatrije. Psihiater je zaveznik svojega pacienta in strogo podvržen temeljni zaprisegi, da bo varoval osebne, posebej pa še medicinsko-psihiatrične podatke svojega pacienta. Zloraba le-tega bi morala biti strogo sankcionirana. Psihiater je podobno kot duhovnik pri spovedi zavezan molčečnosti.

Dr. Gorazd V. Mrevlje pa je storil še večji zločin uboja osebnosti, ker je svojo stroko zlorabil za psihiatrično ideološko-politični obračun z nekim politikom, kar je sploh zavržno dejanje. Z njim se ni ne srečal, ne pogovarjal, ampak je njegova psihiatrična analiza osebnosti Janeza Janše temeljila zgolj na njegovem obstranskem opazovanju. V tem primeru gre za politično zlorabo psihiatrije, za nekaj, za kar smo mislili, da je le naša žalostna preteklost, ko so psihiatri služili komunističnemu režimu, da se je tudi s prisilnimi, nasilnimi hospitalizacijami znebil svojih oponentov. V polpretekli zgodovini so psihiatri odigrali zelo neslavno, ogabno vlogo tudi v posameznih izmišljenih političnih procesih, kjer so s svojimi mnenji v nemalo primerih prispevali tudi k zelo hudim obsodbam obtoženih.

Prav s tega vidika je po mojem mnenju sramotno to, kar je z omenjenim tekstom storil dr. Gorazd V. Mrevlje, saj je več kot na simbolni ravni psihiatrijo vrnil v leto 1945, v povojne krivične sodne procese in v čas trdega komunizma. Dr. Mrevlje je s tem onečastil psihiatrično stroko, jo zlorabil, zato me osebno čudi, da se nihče od njegovih kolegov v zvezi s tem ni oglasil, kar dodatno meče madež na to stroko. Ob tem ne smemo pozabiti, da je Gorazd V. Mrevlje tudi sodni izvedenec in njegov politično-psihiatrični angažma ga tudi v tej funkciji polno diskvalificira.

Ker me ob tem zanima tudi mnenje zdravniške zbornice, ki je poklicana tudi za razsojanje neetičnih dejanj zdravnikov – in ker je prav, da se o primeru dr. Mrevljeta vaša ustanova javno odzove, vas prosim, da mi vaše stališče, ko ga boste sprejeli, tudi posredujete.

Lep pozdrav

Vinko Vasle

Bled, 3. junija 2020

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroki v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...