Na Mangartu obeležili 75. obletnico smučarske tekme ameriške vojske

Datum:

“Verjamem, da je bil to slavospev športu in prijateljstvu, ki je končno lahko pokazalo svojo moč po končanih grozotah vojne,” je dejal obrambni minister Matej Tonin ob 75. obletnici smučarske tekme, ki so jo ameriški vojaki pripravili kmalu po koncu 2. svetovne vojne pod Mangartom. V spomin na dogodek so se v zavetju slovenskih gora zbrali pripadniki slovenskih in ameriških oblasti ter odkrili jubilejni spominski smučki. Danes pa žal ni mogoče pričakovati, da bi veličastni športni spektakel ponovili, so se pa kljub temu po melišču spustili trije pripadniki 132. gorskega polka Slovenske vojske iz Bohinjske Bele. “Verjamem, da je to lepo simbolično dejanje, ki nosi sporočilo, da šport združuje narode in ljudi, da je glasnik miru ter znamenje svobode. Sodelovanje med Slovenijo in Združenimi državami Amerike je preraslo v partnerstvo, ki je za nas strateškega pomena,” je dejal minister Tonin.

Danes smo bili priča slovesnosti ob praznovanju 75. obletnice smučarskega tekmovanja pod goro Mangart. Športni dogodek je bil organiziran takoj po koncu zadnje svetovne vojne, ko je bilo melišče pod že omenjeno goro zasneženo. Med seboj so tekmovali pripadniki 10. gorske divizije ameriške vojske. Ob tej priložnosti so se na tistem kraju zbrali: obrambni minister Matej Tonin, ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard, bovški župan Valter Mlekuž ter predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije Slavko Delalut. Ob tej priložnosti so zbrani odkrili prav posebni jubilejni smučki v spomin na ta povojni dogodek. Enaki smučki pa lahko z letošnjim letom občudujemo v vojaškem muzeju v ameriškem Denverju.

Čeprav je bilo 2. svetovne vojne že konec, so bili mednarodni odnosi sila zapleteni, saj so se že kazali prvi obrisi Hladne vojne in delitve na dva bloka. Z namenom zagotovitve varnosti prebivalstva se je pod Mangartom nastanila ameriška 10. gorska divizija, ki je vključevala tudi ene najboljših predvojnih alpskih smučarjev ZDA. Znameniti dogodek se je odvijal na zasneženem melišču nad krajem, kjer je sedaj Mangartska koča. Divizijska tekma v smučanju je bila pripravljena 3. junija 1945 in udeležilo se je je preko 70 tekmovalcev, preostali vojaki pa so dogodek z zanimanjem spremljali. “Verjamem, da je bil to slavospev športu in prijateljstvu, ki je končno lahko pokazalo svojo moč po končanih grozotah vojne. Danes žal tako veličastnega športnega spektakla zaradi znanih razlogov ne moremo ponoviti,” je ob tej priložnosti dejal Tonin.

Vendar pa so se v spomin na dogodek po melišču kljub temu spustili trije pripadniki 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki je sicer nastanjen v Bohinjski Beli. Tonin ob tem poudarja lepoto tega simboličnega dejanja, ki ima sporočilno vrednost, in sicer da je prav šport tisti ključni povezovalni dejavnik ljudi in narodov in da je obenem tudi glasnik miru ter znamenje svobode. Tonin je bil na dogodku tudi slavnostni govornik. “Sodelovanje med Slovenijo in Združenimi državami Amerike je preraslo v partnerstvo, ki je za nas strateškega pomena,” dejal obrambni minister ter pristavil, da je vojaško sodelovanje med Slovenijo in ZDA ključno za razvoj potencialov naše vojske. Obenem se s tem sodelovanjem dosega interoperabilnost med obema vojskama pa tudi znotraj zveze NATO. “Slovenska vojska v okviru partnerskega programa nacionalnih gard zveznih držav ZDA tesno sodeluje z Nacionalno gardo Kolorada.”

Log pod Mangartom. Slovesnost ob 75. obletnici smučarske tekme (Foto: sta)

Omenjeno sodelovanje pa je po ministrovih besedah zelo plodno. Poleg tega pa je še pristavil, da nam Slovencem ogromno pomeni in ga želimo tudi v prihodnje nadaljevati. “Poleg tega si Republika Slovenija in Združene države Amerike delita skrb in prizadevanja za politično in varnostno stabilnost regije Zahodnega Balkana.” Na dogodku pa je spregovorila še veleposlanica ZDA Blanchardova, ki je dejala, da se je v desetletjih po vojni odnos med državama razvijal in krepil, še zlasti na temeljih skupne dediščine in vrednot. Slovesnosti so se udeležili še poslanec DZ Danijel Krivec, bovški župan Valter Mlekuž, člani Združenja vojaških gornikov Slovenije, pripadniki slovenskih oboroženih sil itd. Za glasbeno popestritev pa je poskrbel kvintet Orkestra slovenske vojske. V gasilskem domu v Logu pod Mangartom pa si je mogoče pogledati razstavo v spomin na deseto gorsko divizijo z območja Bovca, ki jo je pripravil upokojeni brigadir Janez Kavar.

Log pod Mangartom, slovesnost ob 75. obletnici smučarske tekme (Foto: sta)

Naše oborožene sile uspešno nadaljujejo svoje poslanstvo tudi v obdobju epidemije koronavirusa in po njem. “Slovenska vojska je v mesecu aprilu začela izvajati vajo PRESKOK. Nadaljevala jo bo v maju,” je sporočil minister Tonin, ki si je vajo Preskok v Kočevju nedavno ogledal. “Tudi slovenska vojska je morala narediti preskok v nove okoliščine, kjer je delovanje zaradi COVID-19 oteženo. Hvala ker služite domovini,” je še dejal obrambni minister. S to vajo Slovenska Vojska preverja odzivnost sil za delovanje v podporo sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...