Kurentova hiša

Datum:

Vsaka država – tudi Slovenija – se ponaša s svojimi vidnimi kulturnimi objekti in posamezniki, ki so ponesli njeno ime prek narodnih meja. Mednje se uvršča tudi tradicionalni lik kurenta/koranta, ki ni prepoznaven samo doma, na ptujskem območju, temveč tudi širom Slovenije in sveta.

Odprtje KURENTOVE HIŠE priznava zgodovinsko vrednost vloge kurenta/koranta. Je plod prizadevanj zainteresiranih društev, ki ohranjajo tradicijo kurenta/koranta in njegovega obredja. Idejni pobudnik in realizator Kurentove hiše je Zveza društev kurentov, ki združuje 25 društev z več kot 1100 člani.

O poglobljenem pomenu izvajanja obredja, ki se je na Dravskem in Ptujskem polju ter v Halozah in Slovenskih Goricah ohranilo iz pradavnine do današnjih dni, se obiskovalci podučite z uporabo najnovejših modernih tehnologij. Vlogo kurenta/koranta lahko tako spoznavate interaktivno in individualno, medtem ko je kulturna dediščina predstavljena doživljajsko in inovativno, s čimer se učinkovito ohranja za naslednje rodove.

Spodnje Podravje

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...