ZDA odobrile Poljski 10-milijardni paket himarsov

Datum:

ZDA so Poljski odobrile prodajo 18 natančnih raketnih sistemov himars skupaj s strelivom in drugo opremo, so v torek sporočili iz Washingtona. Vrednost paketa, katerega prodajo mora zdaj odobriti še ameriški kongres, je ocenjena na deset milijard dolarjev, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

                   

Predlagana prodaja bo izboljšala vojaške cilje Poljske pri posodabljanju zmogljivosti, hkrati pa še dodatno okrepila interoperabilnost z ZDA in drugimi zavezniki,” je v izjavi sporočila Agencija za obrambno in varnostno sodelovanje ZDA (DSCA) in dodala, da je ameriško zunanje ministrstvo prodajo odobrilo.

Poljska namerava te obrambne izdelke in storitve uporabiti za posodobitev svojih oboroženih sil in razširitev svojih zmogljivosti za krepitev obrambe domovine in odvračanje regionalnih groženj,” je še sporočila DSCA.

Države se oborožujejo zaradi ruske grožnje
DSCA je v torek ameriški kongres obvestila o prodaji, ta pa mora zdaj transakcijo še potrditi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Varšava je konec januarja napovedala izrazito povečanje obrambnih izdatkov na štiri odstotke bruto domačega proizvoda. Kot je ob tem pojasnil premier Mateusz Morawiecki, se mora država hitreje oborožiti zaradi vojne v Ukrajini.

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki (Foto: FB MM)

Raketne sisteme himars so ZDA že dobavile Ukrajini, medtem ko jih je decembra lani v okviru največjega orožarskega posla v zgodovini države kupila tudi Estonija, in sicer šest. Latvija in Litva se o nakupu še dogovarjata, navaja STA.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...