Kurentovanje na Ptuju bo otvorila Ceca

Datum:

Letošnje kurentovanje bo na Ptuju otvorila Svetlana Ražnatović, bolj znana pod imenom Ceca. Torej srbska pevka, vdova vojnega zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Kurent je magičen etnografski lik, ki odganja slabo in prinaša srečo in zadovoljstvo, Unesco pa je obhode kurentov vpisal na svoj seznam nesnovne kulturne dediščine. Kulturna ministrica Asta Vrečko ima polna usta besed o spoštovanju kulturne dediščine, a izbira srbske turbofolk zvezde njenih besed zagotovo ne potrjuje. Zanimivo bi bilo videti odziv, če bi se na odru pojavil hrvaški pevec Thompson.

Lonely Planet je Kurentovanje umestil med deseterico najzanimivejših karnevalov na svetu in tako v dobro družbo velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans. Je odlična priložnost ne le za ogled kurentovih obhodov, ki jih je Unesco uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ampak tudi za ogled številnih etnografskih in karnevalskih povork, spoznavanje drugih tradicionalnih ali sodobnih pustnih likov, zabavo v maskah in še kaj, so zapisali na spletni strani kurentovanje.net. Kurentovanje je največji slovenski pustni karneval, gre za ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in okolico in se priredi v pustnem času z namenom odganjanja zime. Decembra 2017 so bili obhodi kurentov vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Po vsem zapisanem je torej povsem nerazumljivo, mirno lahko rečemo tudi sramotno, da so za otvoritveni koncert izbrali srbsko pevko Svetlano Ražnatović Ceco, ki je za krono vsega še vdova vojnega zločinca Željka Ražnatovića Arkana, ki je po obtožnici Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije kriv za 24 obtožb zločinov proti človeštvu, grobih kršitev Ženevske konvencije in kršenje vojnih zakonov v številnih dejanjih. Pred kratkim je na Ptuju potekala tudi žalna seja Mestnega sveta Mestne občine Ptuj v počastitev spomina na Janeza Zemljariča – tako lahko sklepamo, da bo tudi Cecin koncert potekal z odobravanjem županje Nuške Gajšek, ki prihaja iz vrst stranke SD, ponosnih naslednikov zveze komunistov, ki se klanjajo množičnemu morilcu Borisu Kidriču. Tako izbira Cece morda niti ni presenetljiva.

 

Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred dnevi pričela svojo balkansko turnejo – šefica slovenske diplomacije vse bolj napetemu območju Zahodnega Balkana ponuja roko sodelovanja in upanja za mir, so zapisali v Delu. Regijo pa po poročanju medijev kmalu namerava obiskati tudi nova predsednica republike Nataša Pirc Musar. Lahko bi pomislili, da Fajonova in Pirc Musarjeva med drugim na Balkanu tudi rešujeta ugled premierja Roberta Goloba, ki je te dni praktično v vseh balkanskih medijih. Danes je članek objavil tudi srbski Kurir, ki je Goloba dal na naslovnico ter dodal zgovoren naslov: “Veliki balkanski škandal – tajni pakt: slovenski premier je z državnim denarjem financiral Kurtijevo volilno kampanjo; v igri 100 milijonov evrov.” Je morda tudi nastop Cece nekakšen poskus reševanja vojaka Goloba, ki naj bi ga tudi pri nas preiskovala policija in tožilstvo?

Kurir med drugim povzema tudi ugotovitve portala Prava.si (Foto: zajetje zaslona/kurir.rs)

Zanimivo, med sponzorji kurentovanja je tudi Media 24, torej Martin Odlazek. Požareport je proti koncu lanskega leta pisal, da je medijsko-smetarski tajkun jezen, saj je primer družbe Salomon, ene od krovnih družb njegovega imperija, obtičal na pritožbenem sodišču v Novem mestu, potem ko je sodišče na prvi stopnji sprejelo zamudno sodbo, ki je Odlazka (formalno sicer Dolenjski list) izločila iz družbe, lastništvo celotne družbe Salomon, vključno z nekaj deset mediji, pa je postalo 100-odstotna last DUTB, torej države. V tem sodnem primeru gre za tako imenovano zamudno sodbo, zato je po besedah Požareporta praktično nemogoče, da bi višje sodišče lahko odločilo drugače. Zato si je Odlazek, ki je sicer tudi sredi drugih kazenskih postopkov, s pritožbo dejansko kupil samo še nekaj časa, so zapisali na portalu ter dodali, da je Odlazek po njihovih zanesljivih informacijah Golobu poslal ultimat, da hoče Salomon nazaj, najkasneje do konca tega leta. Odlazkovi mediji so se nato tudi nekajkrat nekoliko lotili Goloba, a so z napadi nato tudi odnehali – po čemer lahko sklepamo, da sta se morda kljub vsemu uspela dogovoriti v Odlazkovo korist, pa tudi govorice nakazujejo v to smer. Konec koncev pa je Golob pred nedavnim sodnikom in tožilcem zagotovil dodatnih 600 evrov dodatka k plači – morda se bo Odlazku to, da “si je kupil nekaj časa”, obrestovalo še veliko bolj, kot je bilo pričakovati.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...