Kurz po migrantskem posilstvu in umoru 13-letnice: Avstrija ne bo ustavila deportacij v Afganistan

Datum:

Potem, ko je v avstrijski javnosti odjeknila novica o tem, kako sta se afganistanska migranta spravila nad 13-letno deklico, jo posilila in ubila, je prišlo do krepitve protimigrantskega razpoloženja v državi. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je poudaril, da se bo deportacija v Afganistan po izrazito barbarskem zločinu nadaljevala.

                   

“Deportacij v Afganistan ne bomo ustavili, azilne zakonodaje ne bomo poenostavili,” je Sebastian Kurz dejal v torek, en dan po tem, ko je avstrijska policija prijela dva moška iz Afganistana, osumljena posilstva in umora 13-letne deklice, katere truplo je bilo najdeno konec tedna.

Avstrijski kancler Kurz je razkril, da je naravnost šokiran zaradi novice in ob tem izrazil sožalje dekličini družini. Izjavil je, da barbarskega zločina ni mogoče uvrstiti na dnevni red, storilcev se ne bi smelo podpirati v imenu lažne strpnosti, ampak bi jih bi bilo potrebno čim prej izgnati. Ob tem je dodal, da bodo storilci preganjani v največji možni meri, ki jo dovoljuje zakon.

Niso ga izgnali, ker je bil mladoleten

Minister za notranje zadeve Karl Nehammer je po poročanju Remix News poudaril, da ni nobenega izgovora za kršitev zakonov države gostiteljice in storitev nasilnih dejanj. Truplo so mimoidoči v soboto zjutraj našli na zelenici v dunajskem Donaustadtu. Policija je v ponedeljek razkrila, da je 18-letnemu Afganistancu, ki je v Avstrijo prispel leta 2015 in bil leta 2017 obsojen, odvzela status azilanta zaradi različnih kaznivih dejanj, vendar pa ga ni bilo mogoče izgnati, ker je bil ta tedaj še mladoleten.

Drugi pridržani osumljenec je 16-letnik, prav tako afganistanski državljan, ki je v Avstrijo prispel aprila 2021 in izpolnil prošnjo za azil, ki je trenutno v postopku. Policija je dvojico zaslišala, zaenkrat pa ta ne ne izključuje vpletenosti drugih sostorilcev, drugih informacij pa še zaenkrat ni, saj je preiskava še v teku.

Foto: Pixabay

“Tisti, ki iščejo in najdejo azil v Avstriji, morajo upoštevati zakon. Če tega ne storijo, jih je potrebno nemudoma izgnati iz države,” je v torek na novinarski konferenci poudaril Nehammer. Komentar javne televizije ORF, da “država ne skrbi dovolj za integracijo hudo travmatiziranih beguncev”, je notranji minister odločno zavrnil. “Ni izgovora za kršitev zakonov države gostiteljice ali izvedbo nasilnega dejanja,” je dejal Nehammer.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...