Upravno sodišče zavrglo tožbo kandidatov za delegirana tožilca EU

Datum:

Upravno sodišče je zavrglo tožbo in zahtevo za začasno odredbo v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Tožnika sta namreč tožbo vložila prezgodaj, saj še nista prejela sklepa vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, so sporočili z upravnega sodišča.

                   

Tožbeni zahtevek, ki sta ga postavila kandidata za delegirana tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir, po vsebini sicer ustreza pogojem za izpodbojno tožbo, s katero bi izpodbijala sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, so pojasnili na sodišču. Vendar pa so morali tožbeni zahtevek zavrniti, saj niso bile izpolnjene procesne predpostavke za začetek in potek upravnega spora. Kot so pojasnili, tožnikoma sklep vlade z dne 25. maja ni bil vročen in sta zato tožbo vložila prezgodaj.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je sicer prejšnji teden zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije projektu Evropskega javnega tožilstva ter napovedal imenovanje slovenskih evropskih delegiranih tožilcev takoj, ko bo postopek končan brez vsake sence dvoma.

Evropsko javno tožilstvo, ki je zadolženo za preganjanje goljufij in zlorab evropskih sredstev, je sicer že pred mesecom dni pričel z operativnim delom, pa čeprav Slovenija in Finska še nista imenovali delegiranih tožilcev, slovenska vlada pa se je odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velikega seznama kandidatov – po mnenju vlade bi namreč moral predstaviti najmanj šest kandidatov. V Evropskem javnem tožilstvu sicer ne sodelujejo vse države članice Evropske unije, med njimi ni Irske, Danske in Švedske, Madžarske in Poljske.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...