Bi direktor Ukoma moral odstopiti z mesta direktorja zavoda, ki ga je soustanovil?

Datum:

V.d. direktorja Ukoma Dragan Barbutovski je znan predvsem po tem, da na Twitterju blokira vse, ki mu niso pogodu – kar je za nekoga, ki zastopa Urad vlade za komuniciranje in ki se ukvarja s strateškim komuniciranjem, precej nenavadno. Njegova nedostopnost povzroča preglavice tudi novinarjem, ki bi mu prek družabnega omrežja želeli zastaviti kakšno vprašanje, pa to očitno ni mogoče, če novinar ne pripada pravemu taboru. Ali pa morda bolje rečeno lobiju? Na vprašanje, ali bi dejstvo, da je direktor Ukoma hkrati tudi direktor zavoda Evropa misli, lahko pomenilo konflikt interesov, smo prejeli odgovor, da dotični zavod od leta 2017 ne izvaja nobenih aktivnosti in nima nobenih prihodkov oziroma do nadaljnjega ostaja v mirovanju.

Novinarka Sofija Pika Simič se je na Twitterju z vprašanji obrnila na vlado – v. d. direktorja Ukoma Dragan Barbutovski je namreč zablokiral tudi njo, zato direktno vprašanje ni bilo možno. Zanimalo jo je, ali je Barbutovski še vedno direktor neprofitnega Zavoda Evropa misli, ob tem pa je želela še pojasnilo financiranja zavoda, katerega je Barbutovski tudi ustanovitelj. “Sprašujem zaradi konflikta interesov,” je izpostavila. Vprašanja smo na Ukom poslali tudi sami, a zaenkrat še nismo prejeli odgovora. Na spletu je sicer zaslediti podatek, da je direktor Ukoma še vedno tudi direktor NVO-ja, ki ima sedež na ljubljanski Oražnovi ulici 10.

Novinar Bojan Požar je pred kratkim tvitnil, da Barbutovskega poznajo iz Maribora, in sicer še iz časov Srečka Pirtovška – spomnimo, slednjega je Požar že pred leti oklical za štajerskega Ruperta Murdocha, propadel mariborski medijski mogotec se je po njegovih navedbah leta 2014 znašel celo v osebnem stečaju. A ravno on naj bi menda na nek način ustvaril Barbutovskega, ki naj bi se kasneje gibal tudi v gejevskih lobijih v Berlinu, v Bruslju pa se je lepo spojil z ideologijo Georgea Sorosa.

“Evropa misli je središče evropskih idej. Vzpodbujamo razpravo o evropskih temah in posledično kreiramo aktivne evropske državljane,” je zapisano v vizitki neprofitne organizacije Evropa misli, za katero ni videti, da bi bila – vsaj v zadnjem času – omembe vredno aktivna. Se pa seveda poraja vprašanje, ali je Barbutovski svoj zavod, ki ga je ustanovil skupaj z Andrejem Lavtarjem in Urošem Traunerjem, izkoriščal pri delu v evropskih institucijah, vsaj v smislu, da si je prek njega oblikoval zveze in poznanstva v evropski skupnosti; zanimivo pa bo videti tudi, ali bo zavod Evropa misli v prihodnosti prejemnik kakšnih večjih prilivov. Barbutovski nam je sicer naknadno odgovoril, da je bil v evropskih institucijah, natančneje na takratni Delegaciji Evropske komisije v Sloveniji, zaposlen med leti 1999 in 2003, ob tem pa je dodal še povezavo do zadnje aktivnosti zavoda Evropa misli.

Vir: Bizi.si

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...