Tudi slovenska levica gre po poti Bidnove administracije, ki spodbuja potencialno destruktivne hormonske terapije za otroke

Datum:

V ZDA preučujejo potencialno škodljive učinke hormonskih terapij za “transseksualne otroke”. Glede sporne zadeve je še veliko neznank, a kljub temu jo Bidnova administracija promovira. To je ta “prebujeni” nori svet, ki prihaja k nam. Znano je, da pubertetniki prehajajo krizna obdobja, levica pa bi jim v težkih trenutkih kot rešitev ponudila kemično degeneracijo povsem naravnih telesnih procesov, ko se sami še niti ne zavedajo potencialno škodljivih posledic. Naši otroci bi bili poskusni zajčki?!

                   

Bidnova administracija po eni strani promovira zdravila, ki zavirajo puberteto in hormonsko terapijo za “transspolne otroke”, hkrati pa je porabila že okoli 17 milijonov dolarjev za študije za preučitev nevarnosti in negotovosti, povezanih z zdravili. Ameriški inštitut za nacionalno zdravje financira skoraj 30 študij, ki se nanašajo na zdravstvene težave transspolnih oseb po hormonski terapiji, kot so povečana srčno-žilna tveganja, oslabljena sposobnost zoperstavljanja spolno prenosljivim okužbam, višja raven HIV in neplodnost. Med študijo se je pojavilo več pomislekov. Najbolj šokantno je dejstvo, da so posledice hormonskih terapij izjemno slabo raziskane. Ena od študij je ugotovila, da zaviralci pubertete “niso bili sistematično raziskani”. Druga študija o hormonskem zdravljenju mladostnikov navaja, da je “malo ali nič empiričnih podatkov, ki vodijo klinične prakse,” poroča Fox News.

Uprava za hrano in zdravila mora še odobriti zaviralce pubertete in hormonsko terapijo kot zdravljenje transspolnih oseb, čeprav so dovoljeni za druge namene. Kljub temu pa Bela hiša državne prepovedi zaviralcev pubertete in hormonske terapije za mladoletnike opisuje kot “ustrahovanje, prikrito v zakonodajo” in napad na “zdravstveno varstvo, ki rešuje življenja”. Marca je ministrstvo za pravosodje poslalo pismo generalnim tožilcem zveznih držav, v katerem je trdilo, da te prepovedi kršijo zvezne zakone o nediskriminaciji. Ko je Alabama naslednji mesec sprejela prepoved, je dotično ministrstvo vložilo tožbo. Sojenje za pravno izpodbijanje prepovedi v Arkansasu se je začelo v ponedeljek. Tovrstna zdravila se običajno potrebuje zelo redko, med drugim ko pride do prezgodnje pubertete, dozorevanja, ne pa za zdravljenje spolne disforije.

Tablete progynova za hormonsko terapijo transseksualcev (Foto: epa)

Ta zdravila niso bila nikdar namenjena “rekreativni rabi”. Temeljno pravilo medicine pa je, da se nikomur ne povzroča škode. Včasih so to jemali resno, se pa medicinska etika vse bolj potiska na obrobje. Bidnova administracija bo okrepila in objavila petletni načrt za večjo osredotočenost na to, kar imenuje “spolne manjšine”. Skušalo se bo nameniti več pozornosti potencialnim zdravstvenim tveganjem, ki so posledica hormonske terapije. Skoraj vse študije bodo v prihodnjih letih prejela dodatna sredstva. Ena od študij domneva, da lahko zaviralci pubertete zavirajo zorenje živčnega sistema, ki pride s puberteto, in sicer na način, ki lahko sčasoma ogrozi duševno zdravje, na kakovost življenja pa vpliva tudi na druge načine. Študije se nanašajo tudi na vpliv na razvoj kosti pri mladostnikih, kardiometabolična tveganja, možnost nastanka krvnih strdkov, imunski sistem, neplodnost pri ženskah itd. Gre za početje, ki je močno sporno iz znanstvenega vidika.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki