Obalni kriminalist Dean Jurič si je privoščil dvomilijonsko vilo, po razkritih informacijah portala Prava.si to ne preseneča

Datum:

Obalni kriminalist Dejan Jurić si je po poročanju portala Prava.si zgradil vilo v vrednosti dveh milijonov evrov. Ni pa edini, ki si je lahko privoščil tako razkošje, sej se z vrednimi nepremičninami lahko pohvalita tudi njegova sodelavca. Bolj je vprašanje, kako si v Sloveniji kaj takega lahko nekdo privošči in to celo neopazno s strani pristojnih institucij? Pa vendarle to morda niti ne čudi glede na razkritje Jurićevih domnevnih nečistih poslov, v katerih naj bi sodeloval in to med drugim tudi s zloglasnim kavaškim klanom.

                   

Po tem, ko je portal Prava.si razkril, da si je obalni kriminalist Dean Jurič s svojo ženo, ki trenutno kandidira za županjo Ankarana, Majo Prodan Jurič, zgradil vilo v vrednosti dveh milijonov evrov, je razkril tudi domnevne sporne posle, ki so jih očitali tako Juriču kot njegovima sodelavcema Dušanu Ribašu in Ljubu Volmutu. Očitki vsebujejo tako nezakonito jemanje sredstev iz tajnih fondov, nezakonito jemanje zaseženih mamil, nezakonito prisvajanje in posest orožja, sodelovanje pri prostituciji, nezakonite tajne operacije v vseh pojavnih oblikah, pranje denarja (gradnja hiš z denarjem, pridobljenim s kaznivim dejanjem) in pomoč in prikrivanje pri lastninjenju ter oškodovanju Istrabenza. Glede na to, da naj bi vse to vedeli takratna notranja ministrica Katarina Kresal, direktor GPU Janko Goršek, šef kriminalistične uprave Aleksander Jevšek in višja uslužbenka na generalni kriminalistični upravi in GPU, sedaj ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, to namiguje le na eno – da so vsi med seboj sodelovali in da prav zares vse niti vleče “Obala”.

Od zgoraj naštetih nihče ni prejel dopisa o sumu kaznivih dejanj, čeprav sta jih v svojih kazenskih ovadbah razkrila tudi David Klemenc in Nysret Hoxhaj in četudi je omenjeni portal dodobra razkril tudi Jurićevo sodelovanje z vplivnim članom kavaškega klana v Sloveniji Darkom Nezvatovićem. Da strukture v sodstvu in na policiji v zadnjem desetletju nadzorujejo obalne sile, dokazuje tudi dejstvo, da so nedotaknjeni ostali prav vsi osrednji igralci, ki so ugrabili vse pomembne zvode slovenskega gospodarstva. Med njimi je tudi predsednik Modre zavarovalnice Borut Jamnik, ki je prišel iz kadrovskega bazena poslovne bližine nekdanjega dolgoletnega direktorja Splošne plovbe Alda Krejačiča in nekdanjega dolgoletnega direktorja Luke Koper Bruna Koreliča, ki je, “glej ga zlomka”, tudi povezan z Ljubom Volmutom. Naj omenimo, da med njegove najpomembnejše protežirance poleg Jurića spada tudi sedanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič.

Borut Jamnik (Foto: STA)

Povezanost Juriča s kavaškim klanom je razkril zapornik Mehmed Mehmutović v podanih kazenskih ovadbah na NPU in v pismu srbski ambasadi. Mehmutović je med drugim zapisal, da je bil sodelavec člana kavaškega klana Darka Nezvatovića. Sedaj pobegli član kavaškega klana Nezvatović pa je deloval večkrat po naročilu Deana Juriča. Da je povezava še očitnejša, proces proti slovenskim članom kavaškega klana vodi nihče drug kot obalni tožilec Jože Levačič, Juričev tesni zaveznik. O domnevno spornem vodenju procesa v Mariboru obalnega tožilca Jožeta Levačiča smo v preteklosti že pisali. V postopku namreč niso zaslišali ključne priče, pri čemer gre za absolutno bistveno kršitev, ki narekuje razveljavitev sodbe.

Prava je v nadaljevanju izpostavil tudi dopis iz leta 2011, ki so ga prejeli oni, prav tako pa naj bi ga prejeli tudi na POP TV, in sicer takratni novinar informativne oddaje Svet, sedaj novinar RTV Slovenija Marko Milenkovič. V dopisu je bilo razkrito, da so žvižgači iz SKP PU Koper posredovali na Specializirani oddelek skupine za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu pod takratnim vodstvom Dragice Kotnik štiri anonimne prijave s konkretnimi dokazi o utemeljenem sumu storitev kaznivih dejanj na SKP PU Koper.

Nekdanja državna tožilka Dragica Kotnik (Foto: STA)

Osrednje osumljence Ljuba Volmuta, Dušana Ribaša in Deana Juriča je “bremenilo” osem točk, med katerimi je bila prva prilastitev gotovine v višini 10 tisoč evrov (kljub temu, da je bil prvotni namenjen znesek 20 tisoč evrov), ki je bila namenjena tajnemu policijskemu sodelavcu s strani italijanskih varnostnih organov (IVO).

Foto: STA

Osumljenci naj bi posedovali velike količine nezakonitega orožja, od dušilca, avtomatskih pušk in eksploziva. Vse to naj bi bili kosi nezakonito zaseženega orožja iz operacij. Ni pa šlo za sporno ravnanje le pri orožju, omenja se tudi zadeva KEMELUDIN, ko je v kriminalistični akciji izginilo več kilogramov zaseženega heroina, v glavnih vlogah pa so bili Jurič, Ribaš in Deković. Predvidevanja ob “izginotju” zaseženega heroina so različna, ne čudi pa dobro stoječe finančno stanje Juriča, Ribaša in Volmuta, ki naj bi bilo tudi leta 2010 po zapisu Prava “nesorazmerno s prihodki”, kar je posledica tudi kršenja zakonitih postopkov za izvajanje tajnih informacij.

Hiša Deana Juriča je po njegovih lastnih besedah vredna okrog dva milijona evrov. Hiša stoji na Frenkovi ulici 19 v Ankaranu. (Foto: Google maps)

V peti točki je dopis razkril sporna dejanja Juriča v zadevi nekdanjega poslanca SNS Srečka Prijatelja, ki so mu takrat podtaknili odvetnika Romana Sevška (nekdanji tožilec v Kopru), ki pa je bil ves čas v navezi z Juričem in ostalimi. V dopisu se omenja tudi prostitucija in sodelovanje Juriča in Ribaša z Nikom Kurtovićem, obalnim dilerjem, ki je imel svoje prostitutke na Obali. V sedmi točki Deanu Juriču očitajo, da ni sprožil postopkov za kazniva dejanja v primeru Istrabenz. Očitajo mu, da je imel Jurič vse informacije o krajah, zlorabah, pranju denarja. Pisci trdijo, da Jurič zato ni sprožil postopkov proti Istrabenzu, ker je njegova žena Maja Prodan Jurič bila pravnica na Istrabenzu in še solastnica Bavčarjevega podjetja.

Vila v lasti njegove žene?
Se še vedno sprašujete, od kod Juriču denar za dvomilijonsko vilo v Ankaranu, ki leži na Frenkovi ulici 19 v Ankaranu? Sicer pa naj bi bila omenjena razkošna vila last njegove žene Prodan Jurič, ki trenutno kandidira tudi za županjo Ankarana. Njen oče konkretno naj bi bil precej premožen, pred nakupom vile pa naj bi celo prodal del nepremičnin premožnim Rusom, od koder tudi dober zaslužek.

Maja Prodan Jurič (Foto: družbena omrežja)

Magistra pravnih znanosti je delala tudi v odvetniški družbi Čeferin, ki je med drugim zastopala Luko Koper proti Robertu Časarju, sedaj pa svoj poklic opravlja v odvetniški pisarni. Juričeva je bila leta 2006 izvoljena za predsednico Krajevne skupnosti Ankaran, leto pozneje je s te funkcije odstopila. V njenem času je krajevna skupnost umaknila pobudo za oceno ustavnosti odloka o novih mejah. Soočala se je tudi z očitki, da sledi navodilom Borisa Popoviča, takratnega koprskega župana.

Sodelovanje s “pravimi” imeni, med katerimi so tudi najbolj zloglasni člani organizirane kriminalne združbe. Sodelovanje z vsemu vejami oblasti na vseh ravneh, kraja in nezakoniti zasegi orožja droge, prostitucija. Vse to, medtem ko imaš premožno ženo, ki vodi uspešno odvetniško pisarno, ki temelji na preteklem delu s Čeferinom. Ali se dvomilijonska vila v Ankaranu še vedno zdi tako nemogoča? Ne, kajne?

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...