Cvikl bi moral izraziti skrb za dogajanje v državnih podjetjih, ki so jih za svoje posle uzurpirali člani njegovih Socialnih demokratov

Datum:

Eden glavnih akterjev v aferi Patria in zvesti kader globoke države ter član Socialnih demokratov, je tokrat izrazil skrb za dogajanje v Pošti Slovenije ter napovedal predlog sklica seje komisije za nadzor javnih financ. Ob tem ni razumljivo, zakaj gospoda Cvikla naenkrat tako močno skrbi dogajanje v državnem podjetju, saj je v preteklosti precej nesamokritično “haral” (skupaj z drugimi člani stranke) po državnem premoženju. Ob tem gre spomniti zlasti na Petrol in strankarskega kolega Matjaža Hana. 

                   

Vloga člana SD Milana Cvikla v aferi Patria je znana, za lažnivo inkriminacijo aktualnega predsednika vlade Janeza Janše pa je prejel izjemno nagrado, saj je bil imenovan na mesto člana Evropskega računskega sodišča, kjer je mesečno prejemal znesek v višini okoli 20 tisočakov. Toda kljub soodgovornosti za eno največjih kršitev človekovih pravic v zgodovini Slovenije – v primeru Patria, se je pozneje brez sramu odločil kandidirati za mesto viceguvernerja, zatem pa celo za mesto guvernerja Banke Slovenije. Gre za človeka, ki se je v času svojega javnega udejstvovanja onečastil s številnimi škandali in je eden zadnjih v tej državi, ki lahko igra moralnega razsodnika, denimo v primeru Pošte Slovenija, saj SD namerava sklicati sejo komisije za nadzor javnih financ.

Spomnimo: Cvikl je odobraval kredite NLB v nasprotju z načeli optimalnega tveganja in lobiranja za TEŠ 6. Nekdanji državni sekretar za proračun pri finančnem ministru Mitji Gaspariju, je bil zadolžen za analizo tveganja v NLB, nato minister za evropske zadeve v vladi Ropa, zatem pa poslanec SD, generalni sekretar vlade v Pahorjevi vladi, od koder je odšel na Evropsko računsko sodišče. Poleg vpletenosti v afero Patria si ga bomo za vse večne čase zapomnili tudi po tem, da je preko svoje druge soproge lobiral za Viator Vektor in po tem, da je v Pahorjevi vladi lobiral za podporo TEŠ 6. S tem je popolnoma jasno, da je zaprisežen član združbe Kučanovega klana zbranega okoli, že razpuščenega Foruma 21.

Milan Cvikl v družbi dobrega starega prijatelja in nekdanjega premierja Antona Ropa. (Foto: sta)

Spomniti pa gre na še eno umazano igro članov stranke SD, tudi Cvikla: Nekdanji predsednik slovenske vlade Anton Rop je bil v preteklosti predsednik vlade in član propadle stranke LDS, katere predsednica je bila Katarina Kresal. Nato pa se je odločil za prestop v stranko SD, katere vodstvo je v rokah evropske poslanke Tanje Fajon. Ob tem je potrebno omeniti, da SD velja za stranko, ki je preko poslovanja in kadrovanja v Petrolu zelo prisotna, saj so tam biznisirala tudi podjetja poslancev SD v zasebni lasti. Med njimi je prav tako podjetje v solastništvu vodje poslanske skupine Matjaža Hana. Tudi delovna mesta v Petrolu, so se že znašla v posesti nekaterih drugih članov stranke SD, zlasti vodilna, denimo direktorjev in komercialistov.

V preteklosti je sodeloval tudi pri nastajanju astronomske bančne luknje
A to še ni vse, vzpostavljala se je tudi mreža, ki je zagotavljala službe v Petrolu njihovim otrokom, ženam, sorodnikom. Vse to je razkril POP TV, blizu stranki Marjana Šarca. Rop je sicer danes bolj znan kot tisti, ki se je vsaj do nedavnega po Ljubljani še vedno vozil z BMW-jem z luksemburško registrsko tablico, in ki je poslovni partner razvpitega šefa Udbe Janeza Zemljariča v družbi Carantaniuma, ekspresno propadlega gradbenega posla. Rop je dejaven tudi v podjetništvu, namreč v lasti ima družbo Prom-Energija, velja pa tudi za ustanovitelja in zastopnika zasebnega inštituta za sodobni trajnostni razvoj (ISTR), katerega lastniki so še Patrick VlačičRado BohincUroš Jauševec in nihče drug kot Cvikl. 

Milan Cvikl v družbi tedanjega ministra Gregorja Golobiča in aktualnega lobista iz ozadja. (Foto: sta)

Ob tem lahko razumemo, zakaj so v stranki SD nasprotovali vladi v nekaterih ključnih trenutkih, denimo ob sprejemanju protikoronskih paketov. Interesi po izčrpavanju državnih podjetij so kajpak premočni. Znano je tudi, da je Cvikl pomagal pri nastajanju astronomske bančne luknje. Spomnimo pa lahko še na zloglasni Inštitut za sodobni trajnostni razvoj, ustanovljen s konsenzom vodilnih članov stranke SD zaradi črpanja denarja, ki je le nekaj dni po razkritju pogodbe z obubožanim državnim podjetjem Premogovnik Velenje v višini 35 tisoč evrov, doživel klavrn konec. A naj bi kljub odstopu od pogodbe obdržali 18 tisoč evrov že plačanega posla!

Tako je lakomen, da ga je hčerka morala tožiti zaradi neplačevanja preživnine!
Le 39 dni po razkritju namere vidnih članov stranke SD, da ustanavljajo inštitut, in 12 dni po razkritju njihovega prvega dogovorjenega posla z obubožanim državnim podjetjem Premogovnik Velenje, v katerem bi svetovali pri upokojevanju delavcev za kar 35 tisoč evrov, je omenjeni inštitut že zaprl svoja vrata. Razlog so bili številni negativni odzivi v sami stranki, ki so močno načeli razmerja v vrhu Socialnih demokratov, saj so bili med ustanovitelji inštituta nekateri njeni najvidnejši člani: Rop, Cvikl, Vlačič, Jauševec in Rado Bohinc mlajši. Slednji sicer trdi, da nikoli ni bil član stranke SD.

Dejstvo je, da je Cvikl v svoji karieri zakuhal predvsem vrsto škandalov, za državo in ljudi pa storil bore malo. Čas je, da bralcem osvežimo spomin še glede nekaterih drugih njegovih grehov: izmikanje plačevanju računov delavcem za opravljeno delo, prodajanje knjige, katere vsebino je prepisal iz Wikipedije in neplačevanje preživnine za hčerko (ki ga je tožila). Cvikl pa ni zgolj lakomen (na tuj račun) in zakreditiran, ampak je očitno sposoben preživeti zgolj ob proračunskih prihodkih oziroma v službah, ki jih dobi po političnih povezavah. Kot kaže pa ni pošten niti do svojih lastnih otrok, kaj šele, da bi bil do sodržavljanov.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...