Državno priznanje za izjemne dosežke v mladinskem sektorju v roke salezijanskemu duhovniku Rafu Pinosi

Datum:

V organizaciji Urada RS za mladino in Mladinskega sveta Slovenije je na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, 20. novembra 2019, potekal Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2019. Na posvetu so podelili državno priznanje za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja. Ta je letos šla v roke salezijanskega duhovnika Rafa Pinosa.

                   

Nacionalni posvet mladinskega sektorja predstavlja letni dogodek, ki namenjen mladinskim voditeljem in delavcem, predstavnikom iz vrst mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter vsem drugim, ki soustvarjajo in sooblikujejo področja, politike in programe za mlade.

V obrazložitvi nagrade je bilo mogoče prebrati, da Rafo Pinosa celotno življenje posveča delu z mladimi, ki ga doživlja kot poslanstvo. “S svojo karizmo izjemno vpliva na ustanavljanje in profesionalizacijo mladinskih organizacij ter mreženje različnih organizacij na področju mladinskega dela. Pri svojem delu uporablja preventivno vzgojno metodo, ki jo je uvedel don Bosko, kar je kulturo mladinskega dela dvignilo na zelo visoko raven.”

Pomembno vplival na družbeno povezanost
“S svojimi prizadevanji je številnim mladim, ki so bili dejavni v mladinskih organizacijah, omogočal lažji prehod v življenje odgovornih odraslih.” Izpostavljajo, da je še posebej pomemben njegov vpliv na družbeno povezanost, ki jo je dosegel na področju dela z deprivilegiranimi in socialno šibkimi otroki ter mladostniki v kulturno, versko in narodnostno zelo raznolikem okolju priseljencev iz nekdanje skupne države, danes pa jo nadgrajuje z izvajanjem učne pomoči in individualnim spremljanjem posameznikov.

Pinosa je ob svojem delu aktivno sodeloval v okviru številnih delovnih telesih na državni ravni. “Bil je član skupine za socialno izključenost v času priprave nacionalnega akcijskega programa, pozneje je bil član virtualnih skupin “Revščina” pri Centru nevladnih organizacij Slovenije in “Prostovoljstvo” pri Slovenski filantropiji. Kot eden od predstavnikov mladinskih organizacij je sodeloval v tako imenovani mešani komisiji Mladinskega sveta Slovenije in Urada Republike Slovenije za mladino pri postavljanju potranzicijskih izhodišč na področju mladinskega dela, ki so se pozneje kazala v načelih mladinskega dela in zakonodaji, ki ureja to področje.” Prav tako je bil dejaven na področju neformalnega izobraževanja kot odskočne deske pri zaposlovanju mladih, poroča portal Katoliška cerkev. Danes lahko vidimo, da si mladinskega dela brez priznavanja neformalnega izobraževanja ne moremo več predstavljati, in tudi to je po njihovih besedah zasluga njegovega pomembnega prispevka k razvoju mladinskega dela.

Tekom svoje dolgoletne kariere je Pinosa na področju mladinskega dela deloval kot vizionar, inovator, kreativec, pobudnik, motivator in pogonski motor vsake mladinske organizacije, v kateri je deloval ali deluje še danes. Ob prejetju nagrade je izrazil veselje nad slišanim s strani mladih skozi posvet ter zatrdil: “Vesel sem današnje razprave in sicer ravno zato, ker dokler razpravljamo o izzivih, ki jih mladi imate, je vredno ostati v tem sektorju, ko se pogovarjamo o financiranju, pa vstopamo že v svet odraslih. In takrat nas pravzaprav ne potrebujete več. Zato hvala za nagrado in hvala za današnji dan.”

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...