Evroposlanka Romana Tomc: “Brexit je postal sredstvo za politični boj, namesto da bil cilj. Vse, kar bi morali britanski politiki narediti, je, da bi spoštovali izid referenduma”

Datum:

Potem ko je kraljica Elizabeta II. na prošnjo britanskega premierja začasno prekinila delo parlamenta, so odločitvi z namero, da bi še enkrat skušali preprečiti brexit, nasprotovali škotski sodniki. Zdaj je zadeva pred britanskim vrhovnim sodiščem, predstavniki vlade pa trdijo, da sodišče nima pooblastil za odločanje o načinu dela parlamenta. Na probleme okoli brexita je opozorila tudi evroposlanka SDS Romana Tomc, ki opaža, da je brexit namesto cilja postal sredstvo za politično obračunavanje.

                   

V septembru se je začela začasna prekinitev dela parlamenta, ki označuje konec najdaljšega zasedanja v sodobni britanski zgodovini. Ko se bo britanski parlament ponovno sešel, se ne bodo več ukvarjali z brexitom, temveč z notranjepolitičnimi zadevami.

Temu predlogu pa nasprotujejo nasprotniki brexita, ki v začasni prekinitvi dela vidijo nakano premierja Borisa Johnsona, da bi preprečil nadaljnje odloge brexita, ki je napovedan najpozneje za 31. oktober 2019.

Odločitev v rokah sodišča
Stvar je šla pred sodišče. Angleško in severnoirsko sodišče je presodilo v prid Johnsonovi vladi, škotsko sodišče pa v prid nasprotnikom brexita. Zdaj o zadevi presoja britansko vrhovno sodišče.

Medtem ko so nasprotniki brexita po pisanju Breitbarta obtoževali Johnsona, da ima za začasno prekinitev dela parlamenta “politične motivacije”, je predstavnik britanske vlade povedal, da glede na to, da morata biti izvršna in sodna veja oblasti ločeni, to pomeni, da ni primerno, da o zadevi, ki je v celoti političnega značaja, presoja sodišče. Tako odločitev sta pred tem sprejeli tudi sodišči v Severni Irski in Angliji. Po pričakovanjih naj bi sodišče sprejelo odločitev v naslednjih dveh dnevih.

Z britanskim cincanjem nezadovoljna tudi Romana Tomc
Nezadovoljstvo nad britanskim mencanjem glede odhoda iz EU pa je zajelo tudi Bruselj. Kot je povedala evroposlanka SDS Romana Tomc“Politične akrobacije, ki jih tik pred iztekom roka uprizarjajo britanski politiki, kažejo na to, da so jim stvari ušle izpod nadzora. To najbolj škoduje ljudem in podjetjem, ki ob poplavi nezanesljivih in vsak dan drugačnih informacij, ukrepajo po svoje.”

“Britanci so pred tremi leti z referendumom izkoristili možnost izbire. Čeprav je bil izid za večino presenečenje, je treba voljo ljudi spoštovati,” je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu povedala Tomčeva.

“Brexit je postal sredstvo za politični boj, namesto da bil cilj. Vse, kar bi morali britanski politiki narediti, je, da bi spoštovali izid referenduma in zagotovili čim boljše pogoje za sodelovanje Združenega kraljestva z EU po izstopu,” je povedala Tomčeva, ki meni, da ponovna pogajanja o vsebini sporazuma niso primerna rešitev, ker bi proces zavlekla v nedogled. “V končni fazi pa imajo v demokraciji zadnjo besedo ljudje. Njihova je izbira voditeljev, ki jim krojijo usodo.”

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...