Golob napadel Kučanovo pismo, med podpisniki pa se je znašel kar njegov poslanec

Datum:

Poslanec vladajočega Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič je kot nekdanji direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost marsikomu znan kot jedrski strokovnjak. Ta pa se je pred tokratnimi državnozborskimi volitvami odločil za vstop v politiko, kjer je zasedel klopi vladajočega Gibanja Svoboda. Do sedaj se je navkljub več kot jasnemu in enotnemu sporočilu Evropske unije, katere država članica je tudi Slovenija, ki stopa v bran napadeni Ukrajini, izkazal kot proruski politik. Njegov podpis se je namreč znašel pod sramotnim pamfletom Kučanovih, ki je usmerjen proti Ukrajini, čeprav je več kot jasno, kdo je tukaj žrtev in kdo napadalec. 

                   

V javnosti se je nedavno pojavilo pismo levih intelektualcev, kulturnikov in celo športnikov, ki je več kot očitno uperjeno proti Ukrajini, ki je na račun ruske agresije primorana braniti svojo suverenost. Ruski predsednik Vladimir Putin si je namreč zamislil, da si lahko po Krimu tudi v luči prevelike pasivnosti Evropske unije prilasti še dodatna ozemlja, ki so mu po volji. Žalostno pa je, da se je pod zastrašujoče pismo, ki so ga v Moskvi zagotovo veseli, saj poziva k ustavitvi oboroževanja Ukrajine, kar je voda na mlin Rusiji, podpisal tudi poslanec vladajoče stranke Miroslav Gregorič.

Podpis Gregoriča je nedvomno zaskrbljujoč v luči njegovega delovanja v hramu demokracije, saj je član odborov za obrambo in zunanjo politiko v Državnem zboru RS. Ker ima s tem dostop do zaupnih informacij, se pri nekaterih poraja vprašanje okrog nevarnosti, da bi lahko slednji informacije nesel kam drugam. V primeru, da bi do tega prišlo, bi bil lahko kot tak nevaren za slovensko nacionalno varnost.

Foto: posnetek zaslona DZRS

Gregorič se je s svojim podpisom znašel med množico Kučanovih somišljenikov, ki pod pretvezo neke potrebe po hitremu miru legitimirajo rusko agresijo, ker pa postavlja Rusijo kot agresorja v ekvivalenten položaj z žrtvijo. S tem ko Ukrajini odrekajo dobavo orožja (med drugim težkega orožja, ki je bistvenega pomena za ukrajinsko zmago), v bistvu pomagajo Rusiji, ki se je od samega začetka vojne nadejala, da se Evropska unija ne bo odločno in enotno zoperstavila očitni kršitvi mednarodnega prava. Ker je Rusija tista, ki je vojno začela, je dejstvo, da je tudi tista, ki jo lahko danes, če bi to seveda želela, konča. Kot kaže pa interesa za to ni. Očitno se Kučanovi želijo dobrikati Rusiji, da se ne bi preveč zamerili Putinu. Ve se pač, kam levi pol taco moli, ko gre za usmeritev zunanje politike. In če bi Putin pričel gojiti zamero, bi bilo oteženo pogosto romanje v Moskvo in gospodarsko sodelovanje. To pa bi zanje pomenilo pravcato katastrofo.

Gregorič med zanikovalci zločinov v Buči
Če človek ve, da je poslanec Gibanja Svoboda aprila lani na družabnem omrežju Twitter delil škandalozne tvite, kjer dvomi v ruske pokole v Buči in ne skriva naklonjenosti invaziji Vladimirja Putina, pa njegovo sodelovanje v omenjeni druščini niti ne čudi toliko.

Tviti, ki jih je širil Miroslav Gregorič.

Kot kaže pa se jedrskemu strokovnjaku zdi očitno sprejemljiva tudi žalitev nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja, ki vse od ruske agresije velja za kritika ruske agresije in zagovornika napadene Ukrajine. Enega od sledilcev poslanca Gregoriča je kot kaže zelo zmotila Pahorjeva objava fotografije, kjer je Pahor v družbi nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira v Londonu. Ta je namreč zapisal: “Dve gnidi človeštva“. Nedvomno pa je presenetljivo pritrjevanje poslanca Gregoriča objavi na Twitterju, ki je resnično žaljiva. Ob tem pa je sam še pripisal: “Ne morem verjeti! Ali ga je šel prepričat, naj se preda mednarodnemu sodišču za vojne zločine v Haagu? Za njegovo vlogo v iraški vojni 2003?”

Poslanec Gregorič je še toliko bolj sporen, ker je predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob obsodil pismo vidnih predstavnikov levice in ob tem zamolčal, da je med njimi prav poslanec njegove stranke. Pojasnila smo v uredništvu Nova24TV zahtevali že ob objavi pisma, a so se v stranki zavili v molk.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...