Popolna paranoja: Putinovi telesni stražarji brišejo ročke vrat limuzine, šest mu jih sledi na stranišče

Datum:

Ko je bil ruski predsednik Vladimir Putin na enem svojih zadnjih redkih potovanj izven Rusije, so kamere ujele zanimivo podrobnost. Takoj ko je ta izstopil iz letala na teheranskem letališču, so mu telesni stražarji tesno sledili. Ko je šel proti črni limuzini, so ga z vseh strani obkrožali varnostniki. Med slačenjem jakne je bil povsem skrit pred očmi novinarjev, nato pa so po njegovem vstopu v vozilo s krpo skrbno obrisali ročko na vratih, ki se jo je Putin dotaknil.

Nekateri ugibajo, da so bili odtisi izbrisani, ker ima ruski predsednik dvojnike, ki ga v občutljivih situacijah zamenjajo, in ne želijo, da bi ti odtisi prišli v roke Zahodu. Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe, generalmajor Kirilo Budanov, je razkril, da ima Vladimir Putin vsaj tri dvojnike.

“Vemo za tri konkretne osebe, ki se nenehno pojavljajo, ne vemo pa, koliko jih je vseh skupaj,” je priznal Budanov lansko poletje in dodal, da so bile vse osebe na plastičnih operacijah. “Izda jih njihova višina. To je vidno na videoposnetkih in fotografijah. Razkrijejo jih tudi gestikulacije, govorica telesa in ušesne mečice, saj so za vsako osebo unikatne,” je bil jasen Budanov.

Znano je tudi, da ko Putin potuje v tujino z ekipo elitne oborožene straže, ki je zadolžena za shranjevanje in odnašanje njegovih fekalij nazaj v domovino. Tako naj bi preprečil tujim oblastem, da bi o njegovem zdravju izvedele kaj neprijetnega. Pred štirimi leti je novinar BBC-ja Jonah Fisher na Twitterju delil videoposnetek, ki prikazuje kakšno spremstvo Putina pospremi na stranišče.

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, je bil Putin še posebej previden in je potovanje z letalom zmanjšal na najmanjšo možno mero, navaja ruski raziskovalni portal Dossier Center, ki ga financira ruski tajkun v izgnanstvu Mihail Hodorkovski. Ta sedaj po Rusiji najpogosteje potuje z vlakom.

Nobena skrivnost sicer ni, da so za Putina že pred nekaj leti izdelali poseben oklepni vlak, a ga je ta pričel intenzivneje uporabljati šele sredi priprav na rusko invazijo na Ukrajino. Vlak je posebej opremljen, Putin pa potuje v predsedniškem vagonu s kabinetom in spalnico, ki vključuje tudi sofisticirano komunikacijsko opremo. Vlak je stal najmanj 13,5 milijona dolarjev, Putin pa ga uporablja ne le za potovanja po Rusiji, ampak tudi za krajše poti iz središča Moskve do ene od svojih uradnih vil v predmestju.

Ruski portal Proekt navaja, da so do kar treh Putinovih dvorcev v Rusiji naskrivaj zgradili tirnice, da se lahko ta vlakom pripelje točno na cilj. Ena taka linija naj bi bila vidna tudi na satelitskih posnetkih in vodi do Putinove dače v Sočiju, druga do rezidence v Novem Ogarjovu, tretja pa do Valdaja. Medtem, ko Putin ne potuje in je v Moskvi, je vlak običajno parkiran v varovanem delu železniške postaje Kalanchevskaya v središču prestolnice. Gre za nekakšno VIP ploščad, obdano z bodečo žico in nadzorovano z varnostnimi kamerami. Vlak je navzven videti kot kateri koli drug ruski potniški vlak, a ko ta odpelje, vpliva na spremembo vseh voznih redov, saj ima absolutno prednost, navaja Jutranji list.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...