Čestitke od kosovskega premierja – ta se je znašel v preiskavi prav zaradi Golobovih spornih poslov!

Datum:

Nova vlada RS se je na Twitterju pohvalila s čestitkami tujih državnikov ob imenovanju vlade Roberta Goloba ter se za njih tudi zahvalila. Robertu Golobu je čestital tudi predsednik vlade Kosova Albin Kurti, ki je napisal, da se veseli krepitve bilateralnih odnosov, hkrati pa se veseli tudi krepitve meddržavnega socialno-ekonomskega sodelovanja. Kaj natanko je imel s tem v mislih, lahko le ugibamo – morda pa bo kakšna nova podrobnost o sodelovanjih prišla na dan tudi ob delu preiskovalne komisije kosovskega parlamenta.

Ursula vod der Leyen, predsednica Evropske komisije, je Robertu Golobu čestitala za izvolitev na mesto predsednika vlade. “Naša Unija je v središču vaših prizadevanj. Skupaj zgradimo močno Evropo, ki bo kos sedanjim in prihodnjim izzivom!” je zapisala. Čestitkam se je pridružil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki verjame, da bo Slovenija aktivno sodelovala pri razvoju Evropske unije. Čestitali so tudi nekateri drugi, na primer Manuel Marrero Cruz, predsednik vlade Kube, predsednik vlade Španije Pedro Sanchez, predsednik slovaške vlade Eduard Heger in Mateusz Morawiecki, predsednik vlade Poljske, ki se je hkrati zahvalil tudi Janezu Janši.

Med čestitkami pa zasledimo tudi predsednika vlade Kosova Albina Kurtija, ki ga preiskuje komisija kosovskega parlamenta, zaradi nakazil družbi Gen-i. Spomnimo, da “poteka mednarodna finančna preiskava proti Gen-i, proti Robertu Golobu v Srbiji, v Črni gori, na Kosovu. Tam se je tudi že ustanovila preiskovalna komisija,” je pred kratkim v državnem zboru povedal poslanec SDS Žan Mahnič, prav tako smo o primeru pisali na Nova24TV. O Kurtiju lahko še zapišemo, da je v preteklosti slovel tudi po tem, da so njegovi poslanci v parlamentu motili delo kar s pomočjo solzivca, kot je poročal Dnevnik leta 2016.

Ime aktualnega predsednika vlade Kosova Albina Kurtija se je pojavilo tudi v članku medija Reporteri, kjer so obelodanili vse zaslužke podjetja MB Consulting v lasti kosovskega ambasadorja na Hrvaškem, Martina Berishaja. Nekaj dni pred volitvami je v Sloveniji izbruhnila afera, ki je razkrila, da je Berishaj v vlogi finančne mule skrbel za “pretok” denarja, ki naj bi ga z računa črnogorskega podjetja, ki je prejemal nakazila iz Gen-i Beograd, nosil nazaj h Golobu, slednji pa naj bi ta denar nalagal v enega od italijanskih skladov, kjer vlagateljem omogočajo, da ostanejo anonimni.

Podpredsednica Demokratske stranke Kosova Vlora Çitaku je pred dnevi na tiskovni konferenci ponovno pozvala vodje kosovskih institucij, naj čim prej razjasnijo primer afere, v katero je bil vpleten veleposlanik Kosova na Hrvaškem. “Več kot mesec dni je minilo, odkar so slovenski mediji objavili novico, da je Berishaj vključen v sumljivo shemo pranja denarja in sumljivih transakcij. Po takojšnji amnestiji veleposlanika Berishaja predsednice Vjose Osmanija, premierja Albina Kurtija in zunanjega ministrstva – že več kot mesec dni vlada oglušujoč molk. Nobene izjave, nobene objave, nobene besede v zvezi s tem regionalnim škandalom najvišjega predstavnika Kosova na Hrvaškem,” je opozorila podpredsednica stranke.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki