Kakšna “naključja”: Kako je pri preiskavi na sedežu podjetja Derby v lasti Izeta Rastoderja ekipa POP TV prehitela policijo!

Datum:

Kljub temu, da naj bi živeli v demokratični državi, se v praksi dogaja, da se določene tarče znajdejo pod drobnogledom televizijskega ustroja, še preden tja uspe priti policija. Že v primeru afere okrog hišne preiskave na domu ministra za gospodarstvo in podpredsednika vlade Zdravka Počivalška smo lahko videli, kako so se novinarji in snemalci televizije POP TV, ki jo vodi Tjaša Slokar Kos, žena zloglasnega kriminalista in inscinatorja afer Draga Kosa, že dan pred preiskavo povsem po “naključju” znašli v Počivalškovih koncih. Zanimivo, da pa nič drugače ni bilo v primeru preiskave na sedežu podjetja Derby, vnovič je namreč, po navedbah našega vira, policijo prehitela ekipa POP TV, ker lastnik Izet Rastoder ni kazal pripravljenosti, da bi Kosu nekaj “plačal”. 

                   

30. januarja v zgodnjih jutranjih urah so na Letališko cesto v Ljubljani, kjer se nahaja skladišče podjetja Derby, vdrli polno oboroženi policisti z oklepnimi vozili, kmalu za tem so bile naslovnice medijev polne špekulacij, da naj bi tam našli prepovedano drogo kokain. Policijo je takrat še trdno obvladovala vlada Marjana Šarca.

Toda mediji javnosti niso predstavili, da je bila pred samo akcijo, kot že nič kolikokrat doslej, zopet v pripravljenosti reporterska ekipa POP TV, saj je bila tam pred prihodom kriminalistov, kar znova pojasni zlizanost policije z največjo komercialno televizijo. Na policiji so sicer prisotnost medijev pred njihovim prihodom zanikali, toda priče govorijo drugače.

Če ne plačaš, si nakoplješ dvojne težave
Po uradni razlagi so kriminalisti izvajali svoje aktivnosti na podlagi zahteve okrožnega državnega tožilstva za izvršitev evropskega preiskovalnega naloga, toda kot smo izvedeli, je šlo v ozadju zopet za prijeme in sodelovanje super dvojca – nadkriminalista Draga Kosa, skupaj s svojo ženo in urednico informativnega programa POP TV Tjašo Slokar Kos. Naše informacije namreč kažejo, da si je lastnik podjetja Derby in eden najpremožnejših državljanov Izet Rastoder težave z mediji nakopal, ker ta ni želel “najeti” Kosa. Kar je sledilo, je znano – kriminalistična preiskava in medijske diskreditacije kot že mnogokrat prej. Preiskave pri ministru Počivalšku nekaj mesecev kasneje in pod drugo vlado so le nadaljevanje istih metod dela udarniških zakoncev Slokar-Kos.

Podjetje Derby ima s POP TV tudi zgodovino, ki pove marsikaj, saj je pred leti prenehalo s plačevanjem sponzorskega denarja v višini 120 tisoč evrov za prenose lige prvakov in ta denar preusmerilo na račun konkurenčne televizije Sport Klub. Na to je sicer v enem izmed svojih kritičnih zapisov pred časom opozoril poslanec SDS Franc Breznik, ki je sam na svoji koži dobro izkusil kako je, če postaneš tarča medijskega umora. In zanimivo, “umorili” so ga ravno takrat, ko je odhajal od podjetja Derby.

Foto: STA

Na Breznika so se spravili na začetku aprila, ko so v izbrane medije pricurljale informacije, še preden je bil o teh informiran minister za notranje zadeve sam, da je policija ustavila Breznika, ko se je ta vračal s sestanka, ki ga je imel s predstavniki podjetja Derby banane. Tam je namreč urejal donacijo za humanitarne organizacije v njegovi občini Lenart. Povedal je, da je prav tam, z donatorji, iz vljudnosti popil dva kozarčka žgane pijače, prepričan, da ne bo napihal. Vendar pa je pri vožnji prekoračil hitrost, namesto 100 kilometrov na uro je vozil 120, pri tem pa so ga zasačili policisti, ki so mu odredili alkotest. Kljub številnim namigovanjem okrog narave sestanka, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da lobiranja v zadevi Breznik – Derby ni bilo.

Nekdanji sekretar notranjega ministrstva Franc Breznik.

Po Brezniku je sledil medijski napad na člane ministrske ekipe, od Počivalška, do Aleksandre Pivec in Aleša Hojsa. Zanimivo pa je, kako je po neuspelem medijskem pogromu nad Počivalškom, saj le ta ni prinesel želenega cilja – odstopa ministra, na POP TV prišlo do “nenamerne” napake. Ko so poročali o prvem šolskem dnevu, so medtem meni nič tebi objavili še pasico o pridržanju ministra Počivalška. Počivalšek je nemudoma sporočil, da ni pridržan in da je na poti domov, pri tem pa se je spraševal ali je to grožnja, da ga naslednji dan čaka obisk. Oglasil se je tudi minister Hojs in poudaril, da se je očitno medijski hiši čisto zmešalo ob medijskem rušenju Vlade RS. Povprašal se je če so morda kaj pozabili, kar so pripravili, pa se ni uresničilo, ali pa imajo kakšne informacije dopisnikov v policiji. 

Predsednik vlade Janez Janša je v enem izmed svojih preteklih intervjujev za Demokracijo spregovoril o tem, kako Kos žuga aktualni vladi. “Preko svoje žene, ki je odgovorna urednica informativnega programa na Pop TV, to počne praktično vsak dan preko ekranov omenjene televizije. Kos iz afere Vič-Holmec oz. lažni Peter iz Sove, kot ga poznamo iz afere Depala vas, oziroma realizator velikega poka iz afere Patria, je eden tistih obrazov globoke države, ki jih skrbi, da bodo ostali brez svojih privilegijev,” je izpostavil in ob tem spomnil na njegove račune, izstavljenih NLB, kjer je v nekaj urah potegnil mesečno plačo navadnega državljana. Po besedah Janše jih je strah, da ne bi odgovarjali za nezakonite rabote, ki so jih počeli v preteklosti. “Drži pa, da je ob več desetletnem kadrovanju prvorazrednih po kriminalistični policiji in tožilstvu v obeh institucijah veliko takih, ki ne delajo za slovensko demokratično, ampak za Kosovo globoko državo,” je bil jasen.

Mnogi poudarjajo, da bi morali mediji predstavljati četrto vejo oblasti, ki nadzoruje v izogib nečednostim. Očitno pa to ni mogoče, ko so ti ugrabljeni v rokah izbrancev globoke države. Na POP TV konkretno so tako kot na nacionalni televiziji vse od nastopa Janševe vlade vidno negativno nastrojeni, ker jim oblast ne odgovarja, stremijo k aferam. Glede na to, da brez Kosa v državi ni bilo še nobene večje afere, vse skupaj ne čudi toliko. Očitno pa lahko tarča postane vsakdo, ki se znajde v nasprotju z interesi peščice izbrancev.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...