Kaos v Velenju – zasedli so ga tujci, ki niti ne znajo slovensko

Datum:

Šestega marca smo v Slovenski kroniki na RTV SLO 1 lahko poslušali prispevek o Velenju, ob katerem nam lahko gredo lasje pokonci. Kdaj bo kdo ukrepal proti takšni tihi zasedbi?

Med otroki, starimi do pet let, je takšnih, ki nimajo slovenskega državljanstva, skoraj desetina in v tem zdravstvenem domu in drugih javnih ustanovah imajo težave s sporazumevanjem. Večina tujcev je tu zaradi združitve družine in niso prosilci za državljanstvo, zato se s slovenščino niti ne trudijo. V velenjskem vrtcu je kar 8 odstotkov ali 119 otrok s tujim državljanstvom, 79 je bosanskih državljanov, sledi 27 otrok z albanskim državljanstvom. Prav z albanskimi državljani imajo v javnih ustanovah v Velenju največ težav s sporazumevanjem. Velenjski župan je dejal, da so mu nekateri županski kolegi povedali, da imajo v določenih občinah tudi po 100 tujcev prijavljenih na enem naslovu. Skoraj zagotovo jih je na katerem oziroma celo na več velenjskih naslovih prijavljenih ravno toliko ali pa kakšen manj. Omejitev števila prijav bivališča tujcev na enem naslovu bo menda sprejeta že naslednji teden.

Velenje torej hitro zasedajo tujci, pa nihče nič ne ukrene. Še več, stvari bi jim še olajšali! Težava v Zdravstvenem domu Velenje pa ni samo albanski jezik, pač pa menda tudi to, da hodi osem različnih nosečih Albank z isto kartico slovenskega zdravstvenega zavarovanja k zdravniku, je nekdo napisal v spletni diskusiji, pa ni nihče nič ukrepal.

Več si lahko preberete TUKAJ.

D. Č.

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...