Kaos v Velenju – zasedli so ga tujci, ki niti ne znajo slovensko

Datum:

Šestega marca smo v Slovenski kroniki na RTV SLO 1 lahko poslušali prispevek o Velenju, ob katerem nam lahko gredo lasje pokonci. Kdaj bo kdo ukrepal proti takšni tihi zasedbi?

Med otroki, starimi do pet let, je takšnih, ki nimajo slovenskega državljanstva, skoraj desetina in v tem zdravstvenem domu in drugih javnih ustanovah imajo težave s sporazumevanjem. Večina tujcev je tu zaradi združitve družine in niso prosilci za državljanstvo, zato se s slovenščino niti ne trudijo. V velenjskem vrtcu je kar 8 odstotkov ali 119 otrok s tujim državljanstvom, 79 je bosanskih državljanov, sledi 27 otrok z albanskim državljanstvom. Prav z albanskimi državljani imajo v javnih ustanovah v Velenju največ težav s sporazumevanjem. Velenjski župan je dejal, da so mu nekateri županski kolegi povedali, da imajo v določenih občinah tudi po 100 tujcev prijavljenih na enem naslovu. Skoraj zagotovo jih je na katerem oziroma celo na več velenjskih naslovih prijavljenih ravno toliko ali pa kakšen manj. Omejitev števila prijav bivališča tujcev na enem naslovu bo menda sprejeta že naslednji teden.

Velenje torej hitro zasedajo tujci, pa nihče nič ne ukrene. Še več, stvari bi jim še olajšali! Težava v Zdravstvenem domu Velenje pa ni samo albanski jezik, pač pa menda tudi to, da hodi osem različnih nosečih Albank z isto kartico slovenskega zdravstvenega zavarovanja k zdravniku, je nekdo napisal v spletni diskusiji, pa ni nihče nič ukrepal.

Več si lahko preberete TUKAJ.

D. Č.

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroki v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...