Švedski absurdistan: Sodišče oprostilo moža, ki je pretepel svojo ženo zato, ker je zločin prijavila policiji

Datum:

Sodišče na Švedskem je razsodilo, da je mož, ki je pretepal svojo ženo, nedolžen, saj je, namesto da bi se obrnila na soprogovo družino, zločin prijavila policiji. Gre za še enega v vrsti primerov švedskih sodišč, kjer mnenja sodnikov laikov pretehtajo v korist obdolžencev. Laiki namreč ignorirajo splošno sprejeto sodno prakso in aplicirajo načela šeriatskega prava. 

Švedsko sodišče je moškega, ki je pretepal svojo ženo, razglasilo za nedolžnega. Ker je bila odločitev sodnikov razdeljena, so odločili v prid obdolžencu. Bolj absurden od tega pa je način utemeljitve takega načina presojanja, saj so sodniki laiki po poročanju spletnega portala Sputnik News presodili, da ženska ni vredna zaupanja, ker za razliko od svojega moža ne prihaja iz ugledne družine.

Kar je še bolj strašljivo, je postavljanje pod vprašaj vidno pretepeno žensko zaradi dejstva, da je zločin prijavila policiji. Kakor so zapisali sodniki laiki, bi se morala po njihovem mnenju najprej obrniti na soprogovo družino.

Ko muslimani zavzamejo sodišča
Razlog temu naj bi bilo dejstvo, da je bila ena od sodnic laikov tudi Ebtisam Aldebe, ki je zavedna muslimanka, zaradi česar naj bi po mnenju Jihadi Watch aplicirala šeriatsko pravo na primer, v katerem je presojala o nasilju, storjenem nad žensko. Šeriatsko pravo namreč dovoljuje možu pretepanje svoje žene ter spodkopava pričanje ženske.

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Moža so tako oprostili, čeprav je imela zlorabljena ženska na sebi vidne sledove zlorabe. Mož jo je potiskal ob pohištvo, ji pulil lase ter jo s čevljem udarjal po obrazu. Vse to je bilo premalo za islamu naklonjene sodnike, ki so med drugim v svoji obrazložitvi zapisali, da bi si ženska lahko sama zadala nastale poškodbe, medtem ko je modrica pod njenim očesom lahko nastala zaradi viška spanca.

Tožilka Josefine Dahlqvist se je nad odločitvijo nemudoma pritožila, trdeč, da taka sodba “krši temelje švedskega pravnega sistema.” Podobnega mnenja je tudi nekdanji predsednik švedske pravne zbornice Bengt Ivarsson, ki je povedal, da je to “ena od najbolj pristranskih in nenavadnih sodnih odločitev, ki sem jih bral”. Ob tem je tudi pozval k spremembam pravnega sistema in vloge politično nastavljenih sodnikov laikov.

Problem politkov ali politični problem
Nad sodniško odločitvijo so bili ogorčeni tudi v Sredinski stranki, ki je oba sodnika laika, ki sta poskrbela za oprostilno sodbo, pozvala k odstopu. Aldebe je bila v preteklosti del Sredinske stranke, a zdi se, da se je stranka v zadnjem času od nje distancirala. “Grozovita odločitev sodišča v Solni,” je komentirala oprostilno sodbo predsednica Sredinske stranke Annie Lööf. “Srh zbujajoča argumentacija in vrednote, ki nimajo mesta v državi, ki je zgrajena na pravnih načelih. Te vrednote nimajo mesta v naši stranki.” Ob tem je poudarila, da si njena stranka prizadeva za enake pravice vseh in enakost pred zakonom.

Predsednica Sredinske stranke Annie Lööf (vir: twitter)

To ni prvi primer, kjer je Aldebe dajala prednost islamu. Tako je že leta 2006 na nacionalni televiziji zagovarjala poseben tretma muslimanov na Švedskem v primeru ločitve in dednih pravic. Po poročanju časopisa Världen Idag je Aldebe odgovorna tudi za zavrnitev azila trem krščanskim spreobrnjencem, saj je bila del Stockholmskega administrativnega sodišča, ki je odločalo o njihovih primerih.

Tiskovni predstavnik za pravosodje Liberalne stranke Roger Haddad, ki je ravno tako del opozicije v švedskem parlamentu, je povedal, da je “politično imenovanje sodnikov laikov” nesprejemljivo. “Definitivno ne želim na Švedskem ljudi, ki zagovarjajo šeriatsko pravo.”

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...