[Video] Ekskluzivno prikazani posnetki že onesnažene podtalnice zaradi sporne gradnje kanala C0 čez vodovarstveno območje!

Datum:

Lani pred božičem je Ministrstvo za okolje in prostor javnosti sporočilo, da je revizija na Arso pokazala, da je bilo pri izdanem okoljevarstvenem soglasju za gradnjo zloglasnega Jankovićevega kanala C0 napravljena cela kopica napak, saj so zaposleni delovali nestrokovno in politično. Pričakovali bi, da bi se dela na vodonosniku Kleče nemudoma ustavila. No, pa se niso. V ponedeljek, daleč od pozornosti slovenske javnosti, ki se te dni ukvarja z  iskanjem novega mandatarja, je Janković spet pričel s teroriziranjem lastnikov zemljišč, saj ta želi rovariti po njihovih zasebnih zemljiščih in nasploh postaviti vse cevi. V ponedeljek zjutraj so mu namero preprečili kmetje. V tem trenutku so slovenski kmetovalci edini, ki rešujejo slovensko državo in pogumno stojijo nasproti ljubljanskemu šerifu.

V ponedeljek ob 7. uri zjutraj so gradbinci že začeli z novim delovnim tednom na območju vodonosnika Kleče, kjer Mestna občina Ljubljana gradi sporni kanalizacijski kanal C0, ki ga tam sploh ne bi smelo biti. Čeprav je revizija izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za gradnjo C0 kanala decembra razkrila številne hude kršitve, od takrat država še ni zaustavila Zorana Jankovića. Ljubljanski župan želi po pričevanju kmetov izkoristiti neodzivnost državnih institucij in položiti vse cevi. No, tudi tokrat delavcem ni uspelo nadaljevati z delom, saj so jih s kmetijsko mehanizacijo ustavili lastniki zemljišč. Policija pa je oboje popisala.

Delovali so nestrokovno in politično
Brane Grad, lastnik zemljišča, je povedal, da je bil to ponovni poskus, da bi na silo ogradili svojo parcelo in s tem tudi naše parcele, saj je njihova preozka. Naj spomnimo. Zadnja tri leta lastniki zemljišč opozarjajo, da je Mestna občina Ljubljana gradbena dovoljenja za gradnjo kanala, ki naj bi potekal čez zajetje pite vode za celotno prestolnico, dobila na nezakonit način. Na magistratu so na Arso prijavili lahko gradnjo, zato ni bilo potrebno izdelati presoje vplivov na okolje. Šele naknadno pa je MOL ustrezno spremenil svoj projekt. Revizija, ki jo je na Arso izvedlo Ministrstvo za okolje in prostor je pod pritiskom ljubljanskih mestnih svetnikov iz SDS, medijev in na koncu tudi poslancev v Državnem zboru RS pokazala, da so uslužbenci na Arso delovali nestrokovno in politično.

“Tukaj so hoteli na vsak način graditi naprej. Januarja smo se praktično tri tedne borili z njimi, da smo jim preprečili to gradnjo. Nismo pustili, da bi naprej kopali po tej poti proti Šentvidu,” je izpostavil Grad in dodal, da so oni edini, ki jih ustavljajo. “Politika je še vsa zmedena, denar jim diši, ampak za ceno pitne vode. Tega ne bomo dopustili.” Kmetje svojo zemljo varujejo tudi z varnostno službo, za katero zapravijo veliko denarja. Odločeni so, da Jankoviću kljub vsakotedenskim poskusom ne bodo dovolili položiti niti enega centimetra cevi več. V tem trenutku so žal edini braniki pravne države in čiste pitne vode. Po ocenah strokovnjakov ene najboljših na svetu.

Naj spomnimo. Občina je želela po medijskem pogromu decembra lani na tiskovni konferenci oprati svoje ime. Tako ljubljanski župan kot direktor Voka Snage Krištof Mlakar sta zatrjevala, da bodo kanalizacijske cevi dodatno zaščitene in da ni prav nobene nevarnosti za onesnaženje okolja. No kmetje vedo pokazati drugačno sliko. “Še župan se je slikal pred cevmi, ker je mislil, da so en vem kaj naredili, sedaj pa je na radiu Bob dejal, da ga je zavedel državni sekretar. Janković bi rad okrivil vse državne sekretarje okrivil, samo on ni nič kriv,” je prepričan Grad. ” Opozoril je na pretanek obroč, ki naj bi ščitil iztekanje, še posebej v luči tega, ker je na pestu postavitve cevi potresno območje. Besede Grada niso iz trte izvite namreč za Nova24TV sta jih v preteklosti večkrat potrdila Tomaž Ogrin iz Instituta Jožef Stefan in inženir Franc Malajner, ki je kanalizacijo 30 let gradil v Nemčiji.

Tudi ljubljanski župan Janković se očitno boji tretje vlade Janeza Janše, zato želi ta trenutno brezvladje izkoristiti in čimprej položiti kanalizacijske cevi. Njegov cilj je preprost: položiti celoten C0 kanal in da se državi ne bi izplačalo tega kanala izkopati iz zemlje. Če se bo gradnja C0 kanala ustavila, bo moral Janković oziroma MOL vračati preko 70 milijonov evropskih sredstev. “Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec vseskozi poudarja sovražni govor, ne vidi pa, da njegov nekdanji strankarski kolega- župan Ljubljane tukaj izvaja sovražna dejanja. Divje prekopava naše parcele. To je že vse skupaj na sodišču.”  

Foto: Printscreen

MOL je želel lani poleti že drugič prelisičiti Arso. Naknadno so namreč vložili vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja z dodatno zaščito cevi s kinetami. Spet kot lahko gradnjo. Ko so jim na Arso sporočili, da gre za zahtevnejši objekt, so na magistratu naknadno popravili svojo vlogo. No, dokler niso bili obveščeni, da bo za kaj takšnega potrebno izdelati presojo vplivov na okolje. Na MOL so potem avgusta nepričakovano svojo vlogo umaknili. Na Ministrstvu za okolje in prostor pravijo, da so že izdana gradbena dovoljenja pravnomočna in da nikakor ne morejo zaustaviti del na parcelah, kjer je MOL, čeprav z zvijačo in s pomočjo luknje v zakonu, pridobil neustrezno gradbeno dovoljenje. To lahko storijo šele potem, če presoja vplivov na okolje pokaže, da je gradnja kanalizacije na tem območju neprimerna.

Logar: “Ne verjamem tem trditvam, da se teh del ne da ustaviti z nekim začasnim zadržanjem ali kakorkoli drugače”
Vodja ljubljanske svetniške skupine Anže Logar, ki zaradi C0 kanala tudi po županskih volitvah bije bitko z županom Jankovićem, trditvam ministrstva ne more verjeti. “Ne verjamem tem trditvam, da se teh del ne da ustaviti z nekim začasnim zadržanjem ali kakorkoli drugače. Nenazadnje se lahko zaradi tega projekta onesnaži vodni vir.” Po besedah Logarja se s tem krši Kazenski zakonik v tistem delu, ki se nanaša na ogrožanje vodnih virov. Pri tem pa je opozoril, da v skladu z zakonodajo velja, da če lahko pride do onesnaženja, je takšen akt oziroma gradbeno dovoljenje, ki to omogoča nično. “V tem pogledu je Ministrstvo za okolje in prostor drugostopni organ, v kolikor upravna enota tega ne sprejme, bi lahko v tem primeru kakšnega izmed teh gradbenih dovoljenj ravno na teh najbolj nevarnih delih razglasilo za ničnega.” Lastniki zemljišč ne želijo čakati na dolgotrajne postopke na pristojnih institucijah. Edini, ki jim trenutno znajo prisluhniti, so Jankovićeva opozicija v ljubljanskem mestnem svetu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Lastniki zemljišč razočarani
“Lastniki zemljišč so razočarani. Sami se branijo, saj nimajo podpore,” je izpostavila mestna svetnica SDS Ana Zagožen. “Izgubili so upanje v ministrstvo, institucije in v pravno državo. To kar mi sprejemamo in gledamo je  srce parajoče. Ne vemo kaj še storiti, da bi lahko pomagali,” je povedala Zagožnova in celotno dogajanje primerjala s tistim na Divjem Zahodu. C0 kanal je skupen projekt treh občin. Janković bi v preveliko in preplačano novo ljubljansko čistilno napravo čez zbiralnik pitne vode rad pripeljal fekalije tudi iz Vodic in Medvod. Nerazumna poteza za prestolnico, ki naj bi se promovirala z zeleno politiko. “Glede na to, da se Ljubljana zna tako zelo pohvaliti s tem, da je bila oziroma je zelena prestolnica, je ta projekt, ki se gradi čez vodovarstveno območje, le še češnja na vrhu torte,” poudarja Zagožnova in opozarja na šerifovsko obnašanje župana medtem, ko svetniki SDS zagovarjajo interese občanov. “Nihče nas ne posluša, ignorirajo nas.” Vse več je takšnih, ki odkrito upajo, da bo nova vlada morda pod vodstvom Janeza Janše ustavila to norost na obrobju Ljubljane. SDS bo po besedah Zagožnove naredila vse, da poskuša to ustaviti in pomagati domačinom.

Foto: Printscreen

Kakorkoli, le streljaj od Črnuč vzporedno z gorenjsko avtocesto se gradnja kanala vsakodnevno nadaljuje. Na območju podtalnice, ki naj bi bila zaščitena. Da so jo delavci že večkrat prebili, in da bodo skoznjo napeljali cevi, smo se prepričali sami na terenu. Da bi že zdaj onesnažili potok, od koder se napaja ribogojnica, očitno nikogar ne skrbi, čeprav delovne nesreče, ki so jih videli lokalni kmetovalci v zadnjih dneh, zlovešče opozarjajo, da gre za človeško neumnost.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...