Po izkušnji Urbanije na dan prišle nove zgodbe o izživljanjih Kučana nad novinarji

Datum:

Po tem ko je direktor TV Slovenija Uroš Urbanija delil svojo izkušnjo o bližnjem srečanju z Milanom Kučanom, so na dan prišle še ostale zgodbe o bližnjih srečanjih z njim. Z grožnjo izgube delovnega mesta je bil soočen nekdanji direktor Radia Slovenija Vinko Vasle, grdo je obravnaval tudi na smrt bolnega novinarja Borisa Cipota.

Čeprav se v javnosti želi predstavljati kot iskren in spoštljiv možicelj, je Milan Kučan vse prej kot to. Potem ko je o svoji izkušnji o bližnjem srečanju z njim delil Uroš Urbanija, je zapis o svoji in tuji izkušnji z njim na Twitterju delil tudi novinarska legenda Vinko Vasle. Njegov zapis priča o popolnem pomanjkanju moralne integritete prvega predsednika Slovenije, ki besed ne izbira niti za človeka na smrtni postelji.

Kučan nad bolnega Cipota
“Ko je bil Boris Cipot že na smrt bolan, se je v nekem prekmurskem lokalu srečal s Kučanom. “A je hudo z vami? Boris: “Je.” Kučan: “Prav. To je od vaše novinarske hudobije,”
se je glasil prvi del zapisa novinarja Vinka Vasleta. Človek bi pričakoval, da bo vedoč, da je Cipot na smrt bolan, Kučan vsaj takrat odreagiral drugače. Pa vendar niti v takem trenutku ni mogel iz tipične osebnosti vrhovnega šefa Udbe – zlobne in manipulatorske, neobčutljive. 70-letni znani novinar Boris Cipot je lani po dolgotrajnih in hudih zdravstvenih težavah umrl. Na svoji življenjski poti je prehodil bogato novinarsko pot. Javnost ga je poznala kot velikega poznavalca in predanega novinarja, predvsem pa ga je poznala kot velikega domoljuba – kar pa je v neskladju s prepričanji in ideologijo Kučana, ki mu Slovenija “nikoli ni bila intimna opcija”.

Boris Cipot (1952–2022)

Vasletu zagrozil z izgubo direktorskega mesta
V drugem delu zapisa je Vasle delil tudi lastno izkušnjo. “Meni pa pred vhodom v radio: “A ste še kar direktor?” Jaz: “Ja”. Kučan: “Se bom moral bolj potruditi.” No, to je ta pokvarjeni udbovc. Ali, kot je rekel dr. Simoniti: “Mali pokvarjeni komunistični nasilnež.” Nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti je slednje izjavil v oddaji na RTVS z Jožetom Možino. Njegova izjava o zadnjem šefu komunistične partije je bila tista, ki je tviteraše najbolj zadovoljila, številni so jo potrdili. “Že dolgo nisem slišal tako resničnega opisa Kučana. Za naslov knjige,” je tvitnil Miro Petek. Marko Sket pa je menil, da je “to tudi najkrajše pojasnilo, zakaj tolikšen del volivk izbere, kar Kučan želi”. 

Novinar Vinko Vasle (Foto: STA)

Gre za enako problematično izjavo kot pri Urbaniji. Obe izvirata iz Kučanovega standardnega vedenja, ko je bil še čelu celotnega represivnega aparata nekdanje totalitarne države, ki je grobo kršila človekove pravice, tajna policija Udba je pod njim ubijala politične nasprotnike in izvajala teroristične akcije. Vpliv nekdanjih sil se je ohranil tudi v prehodu v samostojno državo, predvsem sodstvo se še vedno uporablja kot sredstvo za zatiranje nasprotnikov in ohranjanje vpliva tranzicijske levice.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Biden odstopil od kandidature

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...