Podpredsednik avstralske vlade Joyce: “Če Đoković ni povedal resnice, bo deportiran!”

Datum:

“Prvi teniški igralec sveta Novak Đoković bi moral biti deportiran iz Avstralije, če ni povedal resnice glede izjeme za pogoj obveznega cepljenja proti covidu-19,” ki je sicer nujen za vstop v državo, je za britanski BBC povedal podpredsednik avstralske vlade Barnaby Joyce. Da bi si Srb zagotovo prihranil cel kup težav, če bi se cepil, pa je njegov primer komentiral Rafael Nadal.

                   

Barnaby Joyce poudarja, da bogati ljudje “ne morejo tavati po svetu in razmišljati … da so nad zakoni“. Novak Đoković, ki je odpotoval na Odprto prvenstvo Avstralije, je moral oditi po zavrnitvi vstopa v poseben hotel za priseljence v Melbournu. O izgonu teniškega igralca bo sodišče odločalo v ponedeljek.

Naloženo mu je bilo, da zapusti državo
34-letni srbski teniški igralec, ki je dejal, da nasprotuje cepljenju proti covidu-19, je dobil zdravniško potrdilo za izvzetje od cepljenja proti covidu-19 za igranje na turnirju v Melbournu brez navedenih razlogov. Novica o tem je sodeč po odzivih razjezila številne Avstralce. Z izjemo prvega teniškega igralca sveta sicer soglašata dve neodvisni zdravstveni komisiji, ki sta ju organizirali Tennis Australia, telo, ki vodi dogodek, in zvezna država Viktorija, so sporočili organizatorji turnirja. V sredo se je avstralska mejna policija odločila, da po tem, ko so ugotovili, da ima igralec napačno izpolnjen obrazec za vizo, preveri še utemeljenost izjeme glede cepljenja in prišla do ugotovitve, da je ta neveljavna. S preklicem vize mu je bilo naloženo, da naj zapusti državo.

Foto: epa
“Če obrazcev ni izpolnil ustrezno, potem za šalo jemlje suverenost drugega naroda. 100-odstotno je nekdo naredil napako in če ni povedal resnice, je oseba, ki je naredila napako, gospod Đoković,” je prepričan Joyce, ki pravi, da če je nekdo res bogat, še ne more hoditi po svetu in misliti, da je nad zakoni drugih narodov.

Odvetniki Đokovića so se odločili pritožiti na odločitev, ki je sprejeta s strani mejnih organov, torej, da Đokoviću prekliče vizo in se ga izžene iz države. Ker je sodnik odobril zahtevo njegovih odvetnikov za začasno zadržanje izgona, bo lahko Srb ostal v Melbournu vse do ponedeljka, ko bo na vrsti zaslišanje. Zaenkrat še ni znano, ali bo Đoković ostal v istem hotelu do ponedeljka.

Foto: epa

Pred tem je avstralski premier Scott Morrison zanikal, da bi Đokovića kakorkoli izpostavljali, in dodal, da je dejstvo, da igralec ni predložil ustreznih pravil za vstop v državo. “Nihče ni nad pravili države,” je bil jasen. Đokovićev razlog za izjemo glede cepljenja v javnosti še ni bil razkrit. Morrison je sicer sprva dejal, da sprejema odločitev viktorijanske vlade, da Đokoviću in drugim teniškim igralcem odobri zdravniško izvzetje. Zdaj pa ga obtožujejo, da je politiziral to vprašanje ob burnem odzivu javnosti. Premier se je namreč znašel pod pritiskom zaradi porasta okužb s covidom-19 v državi, v maju pa so napovedane zvezne volitve.

Zaradi spora se je oglasil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in dejal, da je Đoković žrtev “nadlegovanja” in da ga “cela Srbija” podpira. Morrison je sicer zanikal, da je bil preklic vizuma posledica “kakršnega koli posebnega položaja v zvezi s Srbijo“. Igralčev oče Srdjan je povedal, da so njegovega sina zadržali v sobi, ki jo je na letališču varovala policija. “To ni samo boj Novaka, ampak boj za ves svet,” je še poudaril v svoji izjavi.

Avstralski podporniki teniškega igralca, ki so se zbrali pred hotelom, kjer je ta trenutno nastanjen. (Foto: epa)

Odzval se je tudi Nadal
Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal, zmagovalec 20 turnirjev za grand slam, je v zvezi z omenjenim primerom poudaril, da je potrebno upoštevati pravila in da bi si Srb zagotovo prihranil cel kup težav, če bi se pač cepil. “Razumljivo je, da ljudi v Avstraliji ta primer razburja, saj so sami morali veliko pretrpeti med popolnimi zaprtji, nekateri se niso mogli niti vrniti domov,” je povedal Nadal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Foto: epa

Edino, kar lahko rečem, je to, da verjamem zdravnikom. Če oni rečejo, naj se cepimo, se pač moramo cepiti. Sam sem prebolel covid-19 in sem bil dvakrat cepljen. Če to narediš, potem ni težav z igranjem v Avstraliji. Mislim, da je svet dovolj trpel, da ne bi upoštevali pravil,” je zatrdil in dodal, da če bi Novak želel, bi lahko brez težav igral v Avstraliji. “Odločil se je, kot se je, vsak ima to pravico, toda tu so pač tudi posledice,” je poudaril. Po poročanju STA je še povedal, da si ne želi tega, kar se dogaja z Đokovićem. “Po svoje se mi kar malo smili. Toda hkrati je treba povedati, da je za pogoje za igranje v Avstraliji vedel več mesecev, odločil pa se je, kot se je,” je zaključil.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...