Režimski mediji se pospešeno trudijo odvračati od cepljenja; Dnevnik napada celo ministrico Kustec

Datum:

Režimski mediji očitno nabirajo točke – in to na račun zdravja ljudi. Vse prepogosto očitajoče ponavljajo stavke v stilu, da se je nekdo okužil s covidom, čeprav se je cepil, češ da cepivo ni učinkovito. Čeprav nikoli nihče ni rekel, da je katero koli cepivo 100- odstotno učinkovito. Podobno je na primer tudi včeraj v Odmevih voditeljica želela na vsak način od zdravnika izvedeti, ali imajo hospitalizirane tudi cepljene osebe. Ko je to potrdil, je odreagirala skoraj zmagovalno. Dnevnik pa je šel še korak dlje, ministrici za izobraževanje očita, da je bolezen le izgovor za njeno odsotnost – menijo namreč, da dr. Simona Kustec ni dovolj bolna, saj je niso hospitalizirali. Odgovorna urednica Financ Simona Toplak pa je na omenjeni zapis preko Twitterja povsem neokusno pristavila: “Šolska ministrica, učiteljica Univerze v Ljubljani, je torej trajno zares težko bolna, ali kako se temu že reče”. 

                   

“Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je odsotna v najbolj kritičnem obdobju pred začetkom šolskega leta. Z izgovarjanjem na zahteven potek covida-19, ki ga je staknila navkljub polnemu cepljenju, se je za zdaj izognila tudi interpelaciji. Težkega poteka bolezni ministrica nima,” so zapisali na spletnem portalu Dnevnik. Dr. Simona Kustec je sicer v ponedeljkovem pismu ravnateljem in ravnateljicam sporočila, da zaradi zahtevnega poteka bolezni covid-19 žal ne more biti osebno z njimi. A Dnevnik njenim besedam očitno ne verjame, njena navedba o zahtevnem poteku bolezni jih je celo začudila.

Da ima ministrica zahteven potek bolezni, jih je začudilo predvsem zato, ker se dobro spominjajo njene fotografije iz marca, ko je prejela prvi odmerek cepiva AstraZeneca. Poudarili so, da jo je cepil dr. Mario Fafangel – kot da je to še dodatna garancija, da nikakor ne moreš zboleti, kaj šele, da bi imel zapleten potek. Po drugi odmerek naj bi šla maja, so še navedli. “Njena bolniška odsotnost je vrgla dodatno senco dvoma o učinkovitosti cepiv proti covidu-19,” so ob tem še pripomnili in podkrepili s  podatkom, da polno cepljenje s cepivom AstraZeneca po dostopnih raziskavah iz Združenega kraljestva ponuja 90-odstotno zaščito pred težkim potekom bolezni. Torej? Po kakšni logiki je potemtakem mogoče, da je ministrica žal padla v skupino preostalih 10-odstotkov? “Teoretično je sicer možno, da bi bila Simona Kustec v tej izraziti manjšini,” so sicer priznali, a precej nejevoljno. Dnevniku gre tudi precej v nos, da je ministričino zdravstveno stanje prepričalo opozicijo, da bo počakala z vložitvijo napovedane interpelacije.

Foto: zajetje zaslona

Dnevnik se sicer ni zadovoljil z dostopnimi informacijami, šolsko ministrstvo (MIZŠ) so prosili za podrobnejše informacije o zdravstvenem stanju ministrice. Menijo, da je iz prejetega odgovora MIZŠ razvidno, da je ministrica javnost “bržkone zavedla z navedbo, da ima zahteven potek bolezni.” Bolezenski znaki pri ministrici so se pojavili v obliki povišane telesne temperature, kašlja, izgube vonja in okusa, pogostih glavobolov, bolečin v sklepih, grlu, pljučih, oteženega dihanja ter utrujenosti, so njene simptome opisali na MIZŠ. A ker ministrica ni hospitalizirana, so pri Dnevniku zaključili, da težkega poteka bolezni ministrica gotovo nima. Ob tem so še namignili, da ima Kustečeva v kritičnih obdobjih pogosto zdravstvene težave. Po njihovih besedah naj bi bil to modus operandi ministrice. Skrajno neokusna pripomba.

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc je Dnevniku sicer  pojasnila, da je ocena zahtevnosti poteka bolezni subjektivna. “Težji potek objektivno pomeni, da je bolnik zaradi tega hospitaliziran,”  je povedala, ob tem pa še poudarila, da je razumljivo, da ko bolnik več dni doma leži s povišano temperaturo nad 40 stopinj in ga bolijo vse kosti, reče, da ima zahtevno obliko covida.

“Kako bolna je šolska ministrica? Ni hospitalizirana, pa govori o težkem poteku. Ne samo lažnivo, žaljivo do vseh, ki so se s korono res borili. Šolska ministrica, učiteljica Univerze v Ljubljani, je torej trajno zares težko bolna, ali kako se temu že reče,” je glede Kustečeve komentirala odgovorna urednica Financ Simona Toplak. Kdor ve, da je Toplakova odkrita nasprotnica aktualne vlade, ga takšen zapis niti ne preseneča toliko. Kakorkoli, obstaja pa neka meja dobrega okusa, ki je bila v tem primeru krepko presežena. Še posebej v luči dejstva, da zaseda mesto odgovorne urednice.

V Dnevniku so še izpostavili besede filozofa in političnega analitika Borisa Vezjaka, ki očitno ni našel zanimivejšega filozofskega vprašanja od tega, katera od presoj je narekovala opis poteka bolezni: “Želimo ji hitrega zdravja, ampak ker ni bila hospitalizirana, bi se smeli upravičeno vprašati, katera od presoj je narekovala opis poteka bolezni: zdravniška ali zgolj subjektivna,” je menda izrekel. Ministrici tudi zameri, da svoje bolezni ni vsaj izkoristila za svarilo učencem in staršem, naj jemljejo covid skrajno resno in se držijo ukrepov. No, nam se zdi zaskrbljujoče predvsem to, da tega niso naredili mediji, pač pa so ministričino bolezen raje izkoristili za to, da namigujejo na neučinkovitost cepiva – kar prav gotovo ne bo pripomoglo k povečanemu številu cepljenih ljudi ter spoštovanju ukrepov in zamejitvi četrtega vala epidemije, ki se nezadržno približuje.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...

Atentat na demokracijo: Svobodnjaki ne spoštujejo več nobenih aktov!

"Ne razumem, da je poslanec pripravljen iti proti vsem...

Šok za gospodarstvo – Slovenska industrijska proizvodnja padla največ med vsemi članicami EU!

Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom maja na mesečni...