Škandalozne izjave nekdanje komisarke Violete Bulc: Tudi izjave o cepivih na ravni šamanstva

Datum:

Ko je Violeta Bulc kandidirala za evropsko komisarko, se je Bruseljski New Europe spraševal o vrednosti njenega magisterija in ocenil: “Ekscentrična izbira kandidatke, za katero se zdi, da verjame v vse, razen v znanost.” Tudi Der Spiegel je pristavil, da “hoja po žerjavici praviloma ne spada med sposobnosti, ki se jih pričakuje od komisarskih kandidatov.” Bulčeva je namreč tudi šamanka in verjetno bi bilo najbolje, če bi se držala svoje profesije. O cepivih več kot očitno ne ve prav dosti, očitno pa sama ni takega mnenja, saj samozavestno nasprotuje strokovnjakom s tega področja. “Pravilno bi bilo, da cepiva imenujemo genetska eksperimentalna terapija,” je med drugim svetovala, nekdo na Twitterju pa jo je vprašal, če to pomeni, da bolj verjame Zlatanu Čordiću, Anici Bidar in Anisu Ličini, ki imajo vsi skupaj triletno poklicno šolo, a toliko več kriminalnega staža, da vedo več o bolezni covid kot pa vsi epidemiologi skupaj. Šamanka se namreč ne strinja niti z biokemikom dr. Romanom Jeralom. Ocena, da verjame v vse, razen v znanost, se je izkazala za točno.

Ne zgodi se pogosto, a včasih je kakšna izjava tako maloumna, da združi celo levo in desno. Violeta Bulc, nekoč podpredsednica vlade, ministrica za kohezijo, evropska komisarka in šamanka – vse to v eni osebi, je tokrat prekosila še samo sebe. Na intervju z dr. Romanom Jeralo s Kemijskega inštituta v Delu se je odzvala z besedami: “Primerna pa je tudi transparentna komunikacija. Pravilno bi bilo, da cepiva imenujemo genetska eksperimentalna terapija, ki seveda se vedno lahko služi specifičnemu namenu, a je prav, da razumemo v kateri fazi obvladovanja pandemije smo!

Nazaj k pogovoru o cepivih. Jerala je v intervjuju govoril namreč predvsem o cepivih, kar je seveda sedaj praktično po vsem svetu osrednja tema, na katero se spozna tudi vsak dan več kavč strokovnjakov. Bulčevi pa je na njen bistroumen predlog na Twitterju odgovoril: “Zakaj, da bi čim več ljudi odvrnili od cepljenja? Zakaj eksperimentalna? Namen kliničnega testiranja je preverjanje učinka in varnosti, po tem niso več eksperimentalna. Zakaj genetska, saj z njimi ne spreminjamo genoma? Cepiva sprožijo zaščitni imunski odziv in to tudi delajo!” Na kar se je ona odzvala, da ga zelo ceni (njegov priimek je sicer napisala napačno), a se tudi sam dobro zaveda, da naj bi bili kršeni vsi protokoli za uvajanje novih cepiv, “namesto v laboratorijih pa se jih testira na ljudeh.” Njene navedbe so seveda vse prej kot točne, covid cepiva so bila preskušena po istem postopku in po enakih standardih kot se cepiva preizkusi tudi sicer.

Na zapis samooklicane šamanke, ki je očitno mnenja, da za vse bolezni najbolj zaleže hoja po žerjavici, pa se je odzval tudi nekdanji sekretar stranke LDS Uroš Petohleb, ki je zapisal, da močno upa, da se gospa ogne politiki, politika pa njej, saj po vsem, kar smo doživeli v zadnjem letu, res ne rabimo še tega. “Kje je našla genetiko, pa tudi mene zanima. Prazno opletanje z besedami,” je še ocenil “strokovni” komentar Bulčeve.

Nekateri so bili mnenja, da se take izjave lahko mirno ignorira, če se jih  sliši ob kavi ali pivu. Tako postavljena trditev nekdanje komisarke v EU pa je zrela za kakšno ustanovo, lahko preberemo na družabnem omrežju. Še enkrat namreč spomnimo, da je bila Violeta Bulc predstavnica Evropske komisije in je glede na svojo funkcijo morala dosledno spoštovati pravni red EU, s temi izjavami pa le dokazuje, da ne spoštuje dognanj znanosti, Evropske agencije za zdravstvo ter institucije, ki jo je sama predstavljala. Predvsem pa izjava dokazuje, kako z realnostjo skregano osebo je takratna slovenska politika poslala v Bruselj na komisarsko mesto in je po svoje predstavljala našo državo. Niti ne čudi, da se je Bulčeva skupaj s komisarko Vero Jourovo uvrščala med najslabše ocenjene komisarje prejšnjega mandata.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...