Soros prodal svoj delež pri Facebooku in kupil delnice Twitterja in New York Timesa

Datum:

Liberalni milijarder George Soros je prodal svoj delež pri Facebooku tik preden je vrednost Facebookovih delnic strmoglavila. Dokumenti komisije za vrednostne papirje in borzo ZDA (SEC) so razkrili, da se je Soros v istem času znebil tudi delnic Netflixa in Goldman Sachsa, katerih vrednost je ravno tako padla kmalu za tem.

Podatki SEC kažejo, da je Soros v tretjem četrtletju 2018 prodal svoj delež pri Facebooku in zmanjšal delež pri Netflixu ter banki Goldman Sachs. Kontroverzni milijarder je imel po poročanju RT s Facebookom turbulenten odnos, saj je že novembra 2017 prodal 300 tisoč delnic in jih nato ponovno kupil poleti 2018.

Vsa tri podjetja so od Sorosove odprodaje ali zmanjšanja njegovega deleža doživela izgubo v vrednosti. Netflixova vrednost se je skrčila za 29 odstotkov, Facebookova za 20 odstotkov in Goldman Sachsova za 15 odstotkov.

Kupil delež NYT in Twitterja
Zanimivo je, da je navkljub temu, da je Soros socialno omrežje označil za “nevarnost za družbo,” izraz, ki bi ga lahko uporabili tudi za samega Sorosa, hitro povečal svoj delež pri Twitterju, Spotifyju, Pandori ter New York Timesu. Medtem je prodal še delnice Amazona in Googla.

Soros je znan financer številnih nevladnih organizacij, ki promovirajo levičarski aktivizem, vse od nenadzorovanega priseljevanja v bolj razvite zahodne države do podpornikov splava. Svoje bogastvo si je nagrabil s špekuliranjem na borzi. Najbolj še vedno odmeva kako je uspel leta 1992 zrušiti vrednost britanskega funta in s tem zaslužil milijarde dolarjev. Njegova rodna Madžarska je prepovedala številne Sorosove operacije, kot je pomoč ilegalnim migrantom, kar je prisililo Sorosevo nevladno organizacijo Open Society v selitev v Berlin, medtem ko njegova Srednjeevropska univerza razmišlja o selitvi v Avstrijo.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...