Ukrepi vlade delujejo: Marca manj registriranih brezposelnih! Slovenija se uvršča med države, kjer je brezposelnost med najnižjimi v Evropskimi uniji!

Datum:

Število registriranih brezposelnih v Sloveniji je marca na mesečni ravni še drugič zapored upadlo. Podatki Zavoda za zaposlovanje namreč kažejo, da je bilo marca registriranih 82.638 brezposelnih oseb, kar je 6,1 odstotka manj kot mesec prej. Na novo se je marca na zavodu prijavilo 4569 brezposelnih, kar je 4,1 odstotka manj kot februarja in kar 41,8 odstotka manj kot marca lani. Dokaz, da vlada dela dobro in sprejema učinkovite ukrepe, predstavljajo nedavni podatki Eurostata, ki črno na belem kažejo, da se Slovenija uvršča med države, kjer je brezposelnost med najnižjimi v Evropskimi uniji. 

                   

Na zavodu je bilo v prvem četrtletju prijavljenih 87.396 oseb, kar na letni ravni predstavlja 11,5-odstotno rast. Med novimi iskalci zaposlitve, ki jih je bilo marca 4569, je bilo 478 takih, ki so se prijavili kot iskalci prve zaposlitve. 2196 je postalo brezposelnih na račun izteka zaposlitve za določen čas, 75 zaradi stečajev, 913 pa zato, ker so postali presežna delovna sila.

Marca se je glede na mesec prej za 19,8 odstotka zvišalo število novo prijavljenih iskalcev prve zaposlitve, število brezposelnih na račun stečajev pa za 78,6 odstotka. Za 11,8 odstotka je bilo manj brezposelnih po izteku za določen čas, za 10,9 odstotka pa je bilo manj takih, ki so postali brezposelni potem, ko so postali presežna delovna sila, navajajo podatki Zavoda za zaposlovanje. V primerjavi z lanskim marcem je bilo za 6,2 odstotka več novo prijavljenih iskalcev prve zaposlitve, po podatkih STA pa se je zmanjšalo prijavljanje presežnih delavcev (-62,6 odstotka), brezposelnih zaradi stečajev (-27,2 odstotka) in brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas (-33,9 odstotka).

7971 oseb od 9982 brezposelnih oseb, ki so bili marca odjavljeni iz evidence brezposelnih, se je samozaposlilo. To je 19,7 odstotka več ljudi, kot mesec prej in kar 32,1 odstotka več ljudi, kot marca lani. Zavod navaja, da je bilo med tistimi, ki so se vnovič zaposlili, največ izvajalcev suhomontažne gradnje, prodajalcev, zidarjev, čistilcev, strežnikov, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, tajnikov, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, natakarjev, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo.

Brezposelnost v Sloveniji med najnižjimi v EU
Sodeč po podatkih Eurostata je mogoče razbrati, da se Slovenija uvršča med države, kjer je brezposelnost med najnižjimi v Evropskimi uniji. Uvršča se namreč med sedem najbolj uspešnih držav v Evropski uniji. Podatki za mesec februar kažejo, da je imela Slovenija 4,9 odstotno brezposelnost, medtem ko je brezposelnost na ravni EU znašala 7,5 odstotka.

Od Slovenije so boljše le Poljska, Češka, Nizozemska, Malta, Nemčija in Madžarska. Višjo brezposelnost imajo tako sosednja Avstrija, ki ima 5,7-odstotno brezposelnost, kot tudi sosednja Hrvaška, ki ima 7,1-odsotno brezposelnost in Italija, ki ima kar 10,2-odsotno brezposelnost.

V januarju, februarju in marcu letos se je na zavod novo prijavilo 19.845 brezposelnih oseb, kar je za 18,4 odstotkov manj v primerjavi z enakim obdobjem lani. Največ oseb, ki je bilo uvrščenih na evidenco brezposelnih, je zaposlitev izgubilo zaradi zaposlitve za določen čas (11.337). 1364 je bilo takih, ki so bili iskalci prve zaposlitve, 4154 pa takih, ki so postali brezposelni potem, ko so postali presežna delovna sila ali je šlo podjetje v stečaj. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je na zavodu prijavilo za 19,5 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve, 13,5 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas in 22,7 odstotka manj presežnih delavcev in stečajnikov.

Vir: Eurostat

24.490 brezposelnih oseb se je po podatkih zavoda odjavilo iz evidence brezposelnih. 19.239 od teh zaradi zaposlitve, kar je 16,1 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta. Tako kot februarja se je tudi v marca brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Še posebej je to opazno v  Murski Soboti (-9,1 odstotka). Po velikosti upada so sledile naslednje območne službe: Ptuj (-7,9 odstotka), Sevnica (-7,5 odstotka), Velenje (-7,3 odstotka), Kranj (-7,1 odstotka), Celje (-6,7 odstotka), Maribor (-6,4 odstotka), Novo mesto (-6,3 odstotka), Trbovlje (-5,8 odstotka), Ljubljana (-4,8 odstotka), Koper (-4,5 odstotka) in Nova Gorica (-4,4 odstotka).

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči je 36-letnik bil prisilno odpeljan zaradi...

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...