Zgaga je z nastopom aktualne vlade postal izvozni novinar, po nareku leve opozicije

Datum:

Blaž Zgaga se je sicer oklical za najbolj preganjanega novinarja v Sloveniji – menda si komaj upa stopiti iz stanovanja – a v resnici je predvsem najbolj produktiven izvozni novinar, ki skrbi, da preko naših meja curljajo novice, ki močno zavajajo in krojijo realno sliko situacije v naši državi, po agendi leve opozicije. Zgaga se je svojega protivladnega aktivizma še posebej angažirano lotil praktično takoj po nastopu mandata aktualne vlade, maja lani pa se je v pogovoru za Deutsche Welle izpovedal o grožnjah in občutkih ogroženosti, s čemer se je soočal v Sloveniji v času epidemije ali bolje rečeno v času vladanja Janeza Janše.

Janša izkorišča koronavirus za napade na novinarje in postopno uvajanje diktature v Sloveniji,” je bil naslov članka na portalu nacional.hr že 19. marca pred enim letom – torej zgolj nekaj dni zatem, ko je aktualna vlada nastopila svoj mandat. Avtor članka sicer ni bil Blaž Zgaga, ki sicer tudi piše za hrvaški Nacional, je pa skozi članek Zgaga večkrat citiran kot vir vseh navedenih “informacij” oziroma bolje rečeno domišljijskih spisov. Zgaga je v istem članku povedal tudi, da ga skrbi prihodnost demokracije v Sloveniji in da napadi nanj pogosto prihajajo s strani medijev kot je Nova24TV ter izrazil mnenje, da je predsednik vlade Janez Janša pod pretvezo koronavirusa pravzaprav izvedel državni udar in preko noči prevzel vse vzvode moči v Sloveniji.

Napadi Zgage na premiera Janšo in aktualno vlado so se torej pričeli tako rekoč istočasno kot mandat te vlade. Pred tem se Zgaga namreč kar nekaj časa niti ni spuščal v slovensko politiko, za hrvaški Nacional je pisal predvsem o nogometu – oziroma bolj natančno, ukvarjal se je s “football leaksi” in razkrival davčne utaje nogometašev. Precej je pisal o hrvaškem nogometašu Luki Modriću, njegov prestop v tujino je bil predmet preiskave, ki je privedla do sodnega procesa. A lansko pomlad je potem drastično spremenil svoj repertoar, na tapeti je namreč imel le še domnevno diktatorsko vladanje Janše in njegove ekipe. Mimogrede, z Zgago močno simpatizira tudi propadli KUL-ovec Jože P. Damijan, ki ga rad večkrat omeni v svojem blogu.

Zgaga z nastopom aktualne vlade postane izvozni novinar, po nareku leve opozicije
Kot vidimo, je z nastopom aktualne vlade za Zgago postal aktualen le še Janša. K našim sosedom je izvažal članke o Janševih pritiskih na medije, o tem kako si je podredil vse vzvode moči v državi, spremenil Slovenijo v policijsko oziroma vojno državo ter si popolnoma podredil tudi policijo. Poleg tega je poročal še o junaških kolesarjih, ki so na ulicah paradirali ter se borili proti Janševi vladi in proti korupciji. Pisal je tudi o ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, pri katerem je NPU izvedel preiskavo in se ob tem nadejal, da to morda pomeni konec vladavine Janeza Janše. Hrvaški bralci so bili očitno res na tekočem z vsako pasjo procesijo v Sloveniji, novinar Zgaga je namreč pisal tudi o tem, kako je opozicija zapustila sejo zaradi Janševega tvita o Srebrenici – iz tega primera je seveda dokaj jasno razvidno, po čigavem nareku Zgaga poroča. Pisal je še o rumenih jopičih oziroma “neonacistih”, ki naj bi jih angažiral premier, pa o direktorju RTVS Igorju Kaduncu in seveda kratenju medijske svobode ter raznoraznih takozvanih aferah članov Janševe vlade. Zanimiv je bil tudi avgustovski članek z naslovom “Slovenija je v času pandemije koronavirusa evropski rekorder v številu groženj novinarjem“. Takih napadov naj bi bilo v času “skrajne desne vlade Janeza Janše” pri nas kar sedem – v članku je sicer naštet samo primer, ko naj bi se grozilo prav Zgago.

Glede Zgage so v Deutsche Welle zapisali, da ga je kot “svobodnega raziskovalnega novinarja” vlada šikanirala in da je dobival anonimne grožnje s smrtjo. Zgaga je “že kar nekaj tednov /…/ žrtev napadov in klevetniške gonje slovenske vlade“, so navedli, Zgagovo sporočilo pa je bilo, da se v Sloveniji  kritičnim novinarjem hoče zamašiti usta. Tega pa več kot očitno v naših večinskih medijih ni opaziti, saj skoraj izključno kritizirajo vlado, tudi takrat ko ni ničesar, kar bi lahko kritizirali. Si pač izmislijo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...