Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

Datum:

“Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih prehodov, vprašanje pa je, kaj bi šele prinesel nov azilni center, ki prinaša povsem novo situacijo,” svari župan občine Brežice Ivan Molan. Ker vlada na lastno pest in brez posvetovanja z državljani sprejema ilegalne migrante, je Janez Janša napovedal veliki protest 21. marca.

Že od njenega nastopa je jasno, da vlado Roberta Goloba bolj skrbi za dobro nezakonitih migrantov kot lastnih državljanov, ki se morajo vsakodnevno soočati z negativnimi posledicami ilegalnih migracij. Znano je, da bo vlada na območju bivših mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi v objektih, s katerimi razpolaga, organizirala izpostavo azilnega doma. Gre za nove nastanitvene kapacitete za prosilce za mednarodno zaščito. Zastavlja pa se vprašanje, ali bo sledil upor lokalnih prebivalcev, ki se na dnevni ravni že soočajo z migranti. Zaradi njih imajo opravka z ekološko problematiko in zlasti varnostnimi tveganji.

Za mnenje smo vprašali župana občine Brežice Ivana Molana: “Nimamo nobenih informacij, ne dobimo nobenega sklepa. Zaenkrat je zahteva za izredno sejo, ki jo bomo imeli v torek. Izredno sejo bosta imeli tudi dve krajevni skupnosti (Velika Dolina in Obrežje), kakšne sklepe bodo sprejeli, bomo pa videli v ponedeljek in torek.” Vse informacije, ki jih je o zadevi prejel, jih je prejel po seji vlade – klic direktorice Urada za migracije, ki ga je o tem obvestila. Na prošnjo po dodatnih informacijah pa je odvrnila, da še nima podpisanega sklepa in da tudi oni potrebnih informacij še nimajo.

Brežiški župan Ivan Molan (Foto: STA)

“Upam, da slovenska vlada na slovenskem ozemlju še vlada”
Nad zadevo je bila presenečena tudi policija. V ponedeljek bo seja krajevnih skupnosti, v torek pa nameravajo povabiti tako policijo kot tudi Urad za migracije, da bi predstavili, kako si zadeve zamišljajo. S sogovorcem smo se dotaknili tudi vladnih navedb, da “ne morejo nič” in da na migracije nimajo vpliva. Molan meni, da so migracije “svetovni pojav”. “Upam pa, da slovenska vlada, na slovenskem ozemlju še vlada. Če nima nobenega vpliva, potem res ne vem, ali je Slovenija še država.” Večje težave so se pri nas sicer pojavile z ukinitvijo schengenske meje.

September 2015. Ilegalci kampirajo in se igrajo z žogo na mejnem prehodu Bregana. (Foto: Bobo)

K sreči so se po avgustu razmere deloma uredile, vsaj toliko, da se migranti prosto ne gibljejo več po lokalnih občinah, ampak jih ustavijo že na meji. “Z azilnim centrom pa se vzpostavljajo neke nove razmere, ki jih trenutno sploh še ne moremo oceniti. Ne vemo, kaj bo to pomenilo. Poleg azilnega centra se že tako ali tako na Obrežju načrtuje tudi registracijski center, ki bi lahko dnevno sprejel do 900 prebežnikov, še azilni center pa bi bil za nas čudna oziroma nesprejemljiva stvarnost.” V nadaljevanju se je dotaknil že obstoječih težav v občini, ki jih nezakonite migracije prinašajo. Za lokalne prebivalce so razmere “izjemno nelagodne in neprijetne”, ker se tujci sprehajajo po dvoriščih in vaseh.

Med občani nezadovoljstvo narašča
Azilni dom pa prinaša povsem novo situacijo. Stvar je v tem, da imajo azilanti enake pravice kot vsi državljani – se lahko prosto gibljejo, otroci morajo v šolo, zagotovljeno imajo zdravstveno oskrbo, od države prejmejo celo denar, da lahko gredo v trgovino, gostilno itd. V kraju, kot je Obrežje, je takšna situacija povsem nepredstavljiva, ne vedo, kako bi zadeva delovala. Večjih težav s prebežniki zaenkrat sicer ni, saj so tam predvsem prehodno, policija jih odpelje dalje … Župan zaenkrat ne more potrditi, ali bodo občani organizirali tudi protest. Ne ve, kako bodo lokalni prebivalci reagirali, so pa zelo nezadovoljni in vznemirjeni. Izjemno so nezadovoljni že zaradi samih migrantskih prehodov, zato jih močno skrbi, kaj bi šele prinesel nov azilni center.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...