Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Datum:

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z odlokom. Ta nalaga zdravnikom delovne obveznosti v času stavke, pri čemer pa se odpirajo pravna in moralna vprašanja. Kot v pogovoru pojasni pravnik Janez Stušek, gre za nezakonit odlok, ki pa hkrati razkriva dvoličnost trenutne oblasti. 

Vlada je sprejela odlok, ki določa obveznosti zdravnikov v času stavke. Pri tem se upravičeno zastavlja vprašanje, ali bi ta odlok oz. materija odloka morala biti poslana v obliki zakona v državni zbor.

To je tudi prvo vprašanje, ki ga zastavimo našemu sogovorniku. Odvetnik in prejšnji direktor Slovenske obveščevalne agencije Janez Stušek je prepričan, da je vlada “pogrnila” pri pravnih osnovah. “Vse pravice in obveznosti (oprostite, gre za osnove pravoznanstva) mora določati zakon. Podzakonski akt lahko ureja zgolj operacionalizacijo le teh. Torej obveznosti, ki jih nekdo nekomu nalaga, v tem primeru vlada zdravnikom, je zadeva zakonske materije,” odgovori Stušek.

Image
Premier Robert Golob je na začetku mandata obljubil vladanje brez odlokov.

S Stuškovim mnenjem se strinjajo tudi v Zdravniški zbornici, kjer razlagajo, da izvajanje zdravniške službe urejata Zakon o zdravniški službi in Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki pa ne vsebujeta pooblastila vladi, da bi ta lahko ta kar z odlokom urejala njihove delovne obveznosti. Stušek komentira, da “žal v tem primeru nekdo misli, da ravna pravilno. Če si lahko dovolim malce cinizma, nekdo je pred časom dejal, da bo letos leto zarečenega kruha”.

Predsedničina izjava se ni najbolje postarala
Stuška pa spomnimo tudi na izjavo Nataše Pirc Musar, ki je ocenila, da je bilo sprejemanje odlokov v času pandemije pravno huliganstvo. Izjava se več kot očitno ni najbolje postarala. “Če je bilo takratno sprejemanje odlokov, v času izrednih razmer (kljub temu, da niso bile formalno razglašene), pravno huliganstvo, potem gre v tem primeru za pravno huliganstvo na kvadrat. Danes teh izrednih razmer ni, epidemije ni, imamo le vlado, ki ne uspe organizirati niti prave pogajalske skupine,” trdi Stušek.

Sogovornika vprašamo, ali bi moral v tem primeru dvigniti glas Državni zbor, saj si je vlada dovolila poseg v njegove pristojnosti. Pojasnjuje, da ima pristojnost za presojo ustavnosti pravnih aktov, torej tudi vladnih odlokov, Ustavno sodišče RS. Nadalje pojasni, da je omenjeni odlok sicer v veljavi, a “ne ustvarja pravic in obveznosti, saj je, kot že rečeno, nezakonit”.

“Gre za akt, ki je ničen, a do te pravne ugotovitve lahko vodi le postopek za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa ali splošnega akta,” razlaga odvetnik. 

Kdo bo prvi potrkal na vrata Ustavnega sodišča RS?
Stuška smo še povprašali, ali bi morala Zdravniška zbornica ali sindikat Fides podati zahtevo za presojo ustavnosti vladnega odloka. Sklenil je: “Lahko bi jo vložili tudi poslanci, predvsem pa pogrešam opozorila vseh tistih, ki so se v preteklosti med epidemijo covida-19 oglašali, sedaj pa so tiho. Ena izmed definicij neenakosti je, če enake ali podobne primere obravnavaš neenako. Torej si tiho, ko ti ustreza, in glasen, ko ti to ustreza.”

Žiga Korsika

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...