Analitika enotna: Šarčev nastop na RTV Slovenija še eden izmed tistih, ki dokazujejo, da premier veliko govori, a vseeno ne pove nič konkretnega!

Datum:

Na RTV Slovenija so v ponedeljek predvajali intervju z Marjanom Šarcem ob prvi obletnici njegove vlade, ki je še enkrat znova pokazal, da smo lahko Slovenci še kako zaskrbljeni nad vodstvom svoje države. Premier namreč v pogovoru ni bil konkreten niti glede ene zadeve, spregovoril pa je med drugim o sramotnem obisku v Rusiji, ohlajanju gospodarske rasti, kadrovanju in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. “Intervju je bil poln mlačnih izjav v Šarčevem tipičnem slogu, češ da bo nekaj treba narediti,” je pogovor komentiral politični analitik Mitja Iršič. Strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj Edvard Kadič pa je medel Šarčev nastop opisal z naslednjimi besedami: “Enostavno je šlo za slalom med vprašanji brez oblike, brez barve, brez okusa, brez vsega.”

                   

Na RTV Slovenija so v ponedeljek zvečer predvajali intervju s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, pri katerem pa je šlo ponovno bolj za propagando na stroške plačnikov prisilnega RTV-prispevka kot pa za konkreten vsebinski pogovor. Voditeljica Tanja Gobec je namreč pogovor zapeljala v tej smeri, da so bile glavne težave, v katerih se je Slovenija znašla predvsem po zaslugi sedanje vlade, kar najbolj zamolčane. Šarec je tako podrobneje spregovoril le o sramotnem obisku v Rusiji, ohlajanju gospodarske rasti, kadrovanju in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, pa še pri tem ni ponudil konkretnejših odgovorov. Za komentar omenjenega intervjuja smo povprašali političnega analitika Mitjo Iršiča ter strokovnjaka za komunikacijo in osebnostni razvoj Edvarda Kadiča.

Iršič je poudaril, da je bil intervju poln nekonsistentnosti in zdaj že ponarodelih ‘šarcizmov’. “V intervjuju je Šarec priznal, da so se v Rusiji pogovarjali tudi o Mercatorju, čeprav so prej vse uradne izjave, podane preko STA, nakazovale, da takšnih pogovorov ne bo. Ob tem mu ni bilo treba razjasniti, zakaj je potoval ravno v Rusijo, s katero imamo podobno blagovno menjavo kot z Bosno in Hercegovino,” je poudaril Iršič, ki se obenem sprašuje, zakaj Šarec še vedno ni opravil nobenega gospodarskega srečanja s sosednjimi državami, s katerimi imamo večjo blagovno menjavo, ali pa recimo z Nemčijo, od katere je naše gospodarsko preživetje najbolj odvisno. Ob tem je poudaril, da se Šarec v primeru, če bi Gobčeva postavljala konkretnejša vprašanja, tudi s sprenevedanjem okrog Zorana Jankovića ne bi tako gladko izmazal, saj sta se med drugim skupaj pojavila na uradni fotografiji  z ruskim premierjem Dimitrijem Medvedjevem. “Če Slovenci Jankovićevega obiska nismo dojemali kot uradnega, pa so ga Rusi glede na protokol vsekakor,” je še izpostavil ter poudaril, da je v oddaji Šarcu spretno uspelo prodati laž, da je SDS glasoval za sporno zakonodajo, ki je družini Janković omogočila odpis 29 milijonov evrov dolga. Omenjeno je sicer že demantiral tudi poslanec SDS in predsednik komisije za nadzor javnih financ dr. Anže Logar.

Mitja Iršič (Foto: posnetek zaslona)

Iršič: Šarec dokazal, da ga bolj kot na liberalno stran vleče na socialistično
Intervju je bil poln mlačnih izjav v Šarčevem tipičnem slogu, češ da bo nekaj treba narediti,” je še dodal Iršič in poudaril, da Šarec ni podal nobenih konkretnih rešitev niti glede migrantske krize in izsiljevanja Levice niti glede dodatnega zavarovanja in kadrovske rabote Alenke Bratušek. “Imam občutek, da čaka, da se bodo stvari iztekle po inerciji. Levica jih bo podprla, kot jih je že prej, zato, da ne bo vladal Janez Janša, Bratuškovi pa bo odpustil s sprenevedanjem, da je njen debakel s SODO, ki je že v preiskavi, v resnici beseda proti besedi,” je svoje mnenje povzel Iršič. Ob tem je poudaril, da je Šarec v povezavi z afero “Kralj-Šoltes” še bolj namignil na to, da bi bilo treba upravljanje državnih gospodarskih družb zopet povsem spolitizirati. Namesto da bi se ob takšnem kriminalnem dejanju lastnega generalnega sekretarja zavzel za čimprejšnjo privatizacijo. Ob tem se je Iršič spotaknil še ob problematiko financiranja zasebnega šolstva, kjer je Šarec, kot je razvidno iz intervjuja, povsem prevzel retoriko SD. “Govoril je o nekem pravno nevzdržnem kompromisu, ki bi povozil ustavno odločbo. Na tej točki je pokazal, da ga bolj kot na liberalno stran vleče na socialistično,” je še zaključil.

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Kadič: Šarec deluje prijetno za oko, a ne pove ničesar konkretnega
Podobno je intervju s predsednikom vlade na RTV Slovenija ocenil tudi Kadič, ki je poudaril, da je Šarec pokazal, da je sicer urejen, prijeten, všečen sogovornik, ki je ves čas zbran in odgovarja v kratkih, jedrnatih, preprostih stavkih, s katerimi se lahko pravzaprav vsi hitro strinjamo v marsičem. Problem tega pa je po njegovo to, da premier s svojimi besedami v resnici ne pove ničesar konkretnega. “Pogrešal sem več konkretnih stavkov, več konkretnih vizionarskih zadev, kaj bomo delali, v katero smer bodo šle stvari, kaj so tisti naslednji koraki. Moram reči, da sem ga vedno težje poslušal. Več časa, kot sem ga poslušal, težje sem ga poslušal, ker je bilo vedno več sprenevedanja,” je povedal ter izpostavil vprašanje novinarke, ki je od Šarca zahtevala konkretne informacije o tem, kdo so osebe, ki sestavljajo tako imenovana ozadja.

Edvard Kadič (Foto: Nova24TV)

Pri tem je Kadiča zmotilo, da se je Šarec izogibal odgovoru. S tem je namreč po njegovo dokazal, da se nekoga boji. O tem je Kadič povedal: “Če se kot predsednik vlade bojiš, potem ne vem, kdo vlada. Zagotovo ne ti.” Ob tem je za konec intervju povzel z naslednjimi besedami: “Enostavno je šlo za slalom med vprašanji brez oblike, brez barve, brez okusa, brez vsega.”

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...