Arsenovič točno ve, zakaj je njegov vzornik Janković: Na lahek način se skuša rešiti za 8,5 milijona evrov dolgov!

Datum:

Mariborski župan Saša Arsenovič se je pred volitvami večkrat pohvalil, kako je njegov vzornik ljubljanski šerif Zoran Janković, in šele v luči nedavnega odpisa dolgov Jankovićevemu sinu lahko razumemo Arsenovičeve besede v pravem kontekstu. Tudi Arsenovič je namreč močno zadolžen, saj ima njegov poslovni imperij za kar 8,5 milijona evrov dolgov, po vsej verjetnosti pa bi raje, kot da bi se mučil z odplačevanjem dolgov, te “izbrisal” s pomočjo politike. Že v začetku poletja je Arsenovič dal jasno vedeti, da namerava po Jankovićevem vzoru v zameno za posle na območju svojega mesta podjetja izsiljevati za donacije. Zaradi takšne prakse se je njegov vzornik že znašel na sodišču.

                   

V teh dneh se državljani lahko samo zgražamo nad odpisom 29-milijonskega dolga Damijanu in Juretu Jankoviću, sinovoma ljubljanskega župana Zorana Jankovića, in mnogi so se verjetno zamislili nad svojimi povezavami s slednjim. A ob dogajanju ne moremo mimo mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki je že pred volitvami brez sramu povedal, da mu ljubljanski šerif Janković predstavlja vzor. Takrat so se mnogi spraševali, kaj naj bi to pomenilo, saj so bile ljudem že znane zgodbe glede nasedlega projekta Stožice, afera farmacevtka, v kateri je bilo razkrito, kako je Janković v zameno za službo od mlade mamice v stiski izsilil spolne odnose, in številne druge obtožbe o korupciji, vedelo pa se je tudi za dolgove podjetij iz Jankovićevega kroga in njegovih sinov.

Arsenovičev imperij dolguje kar 8,5 milijona evrov
In prav dolgovi so stična točka med Jankovićem in Arsenovičem. Podjetja in nepremičnine v Aresnovičevi lasti so namreč visoko zadolžena, glede tega pa se je domnevalo, da se je podal v politiko prav zato, da bi lažje servisiral financiranje svojih kreditov prek javnih naročil. Po javno dostopnih podatkih Arsenovič namreč dolguje vrtoglavih 8,5 milijona evrov, večina njegovih načrtovanih projektov pa je na takšen ali drugače način povezana z mestno občino ali državnimi organi. Pri tem velja poudariti, da si je samo od NKBM izposodil pet milijonov evrov! Kako jih bo kot župan vrnil in kako bo, če na volitvah zmaga, hkrati vodil občino in svoj do vratu zadolžen imperij, še ni povedal.

Janković se sicer rad izgovarja, da nima nič s posli svojih sinov, a poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je razkrilo, da je Zoran Janković še v času opravljanja funkcije župana in poslanca v obdobju med 17. novembrom 2006 in 24. majem 2012 na svoje bančne račune pri različnih bankah prejel skupno za kar približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednim osebnim dohodkom ali drugimi običajnimi prilivi. Od tega je bilo za 208 tisoč evrov nakazil rezultat verižnega nakazovanja med gospodarskimi subjekti Jankovićevega kroga. Janković je nato na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala novembra 2015. Kot smo na Nova24TV že poročali, je vrhovno sodišče avgusta zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je KPK pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Jankovića postopala pravilno in zakonito!

Zakaj bi se Arsenovič trudil z izčrpavanjem občinskega denarja za financiranje dolgov, če mu jih lahko preprosto odpišejo?
A ob nedavnem dogajanju lahko pomislimo celo na to, da je Arsenovič našel še lažjo pot do rešitve iz dolgov in se za to sploh ne bo trudil s prirejanjem javnih naročil. Verjetno pričakuje, da mu bodo v primeru insolventnosti njegovih podjetij dolgovi, tako kot Jankovićem, enostavno sanirani. Tudi v primeru poslovnega propada se mu za svojo politično prihodnost in županski stolček ni treba bati – tako kot za Jankovićem še vedno stojijo vsi njegovi politični botri, je tudi v Arsenovičevem primeru enako. Že pred lanskimi lokalnimi volitvami smo videli, kako se je v njegovo podporo zagnala celotna propagandna mašinerija globoke države, vključno z lokalnim časopisom Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla iz kroga Socialnih demokratov, prejel pa je tudi podporo zdaj skoraj dokončno propadle Stranke modernega centra.

Foto: Nova24TV Arhiv

Arsenovič v Mariboru že napovedal izsiljevanje podjetij za donacije po Jankovićevem vzoru
Da že dela po Jankovićevem vzoru tudi na drugih področjih, je bilo jasno razvidno v začetku poletja, ko je na seji mestnega sveta ob načrtih Hoferja na Pobrežju namignil, da bi morala velika podjetja več denarja nameniti za kulturo in šport v mestu. Mariborski mestni svet naj bi takrat med drugim obravnaval tudi odlok, s katerim bi Hoferju omogočil umestitev male samopostrežne bencinske črpalke ob trgovini na Ulici Veljka Vlahovića na Pobrežju. A svetniki so na pobudo župana Arsenoviča odločanje o tej točki dnevnega reda prestavili, saj je župan izrazil mnenje, da bi morala biti velika podjetja, ki jim mesto omogoča dodatne zaslužke, družbeno bolj odgovorna in bi morala za kulturo in šport v mestu nameniti več denarja. Tu so se mnogi spraševali o zakonitosti takšne pobude.

Maribor (Foto: Facebook)

Prvotna izjava župana Arsenoviča je namreč spomnila na podobno prakso v ljubljanski občini, ko naj bi bila podjetja v zameno za posle prisiljena plačati donacije lokalni skupnosti, Janković pa se je zaradi takšnega načina delovanja celo znašel na sodišču, pri čemer je v javnosti odmeval primer Gratel, kot je pisal Večer. Kmalu zatem se je Arsenovič pričel izgovarjati, da je bila njegova izjava napačno formulirana: “Moja izjava je bila nekoliko napačno formulirana. Gre za to, da je treba preveriti okoljske in družbeno odgovorne učinke. O tem se bomo pogovarjali in videli, kam nas bo to pripeljalo.”

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...