[Video] Lastniki zemljišč obupani: Janković jih brez obvestila razlastil na območju Kanala C0, kjer so kmetovali

Datum:

“Ja, razlaščen sem. Bratranec mi je po elektronski pošti poslal izpisek iz zemljiške knjige, kjer piše, da sem začasno razlaščen za šest parcel na območju. O tem sploh nisem bil obveščen,” je v Temi dneva dejal eden od lastnikov zemljišč, kjer Janković samovoljno gradi kanalizacijski kanal C0. 

                   

V tokratni Temi dneva je TV voditeljica Aleksandra Jug dejala: “Potem ko je dopis ministrstva za okolje, podnebje in energijo jasno pokazal, da ljubljanski župan Zoran Janković za gradnjo kanala C0 nima soglasja, brez okoljevarstvenega soglasja pa dela ne smejo potekati, bi človek pričakoval, da bo Janković nemudoma prenehal z gradnjo, inšpekcija pa zaprla gradbišče. Kot kaže pa tega še ne gre pričakovati, saj gradbeni inšpektor Goran Golubič pojasnjuje, da nihče ni pristojen, da mu nalaga kakršnokoli ukrepanje ob nezakoniti gradnji kanalizacijskega kanala.” Opozorila je še na 63. člen, ki določa, da nosilec posega lahko izvede poseg le na podlagi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, ki v tem primeru še ni bilo izdano.

Na to je nedavno opozorilo prav ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki je dopis odstopilo Inšpektoratoma RS za okolje in energijo ter naravne vire in prostor. Jugova je spomnila še na protest, ki je nedavno potekal pred Magistratom v Ljubljani, vodil pa ga je Aleš Primc. Dogodek je sicer pripravil del opozicije v ljubljanskem mestnem svetu. Zbrane je Primc opozoril, da župan nima gradbenega dovoljenja za kanal C0 in da je brez okoljevarstvenih soglasij. Spomnil je tudi na negativno mnenje NIJZ glede kanala, ki bi trajno ogrožal zdravje Ljubljančanov. Primc je sicer večkrat opozoril, da namerava župan uničiti ljubljansko pitno vodo. Pred dnevi pa so lastniki zemljišč, preko katerih se gradi kanal, želeli s traktorji podreti ograjo.

Ta je namreč postavljena na njihovih parcelah. Nadaljevanje oddaje je bilo tokrat namesto v studiu posneto na terenu. Lastnik zemljišča Anton Grad je dejal: “Ugotovili smo, da imajo traso zgrešeno 250–300 metrov, kar je cela gradbena parcela, torej na parceli, kjer sploh nimajo gradbenega dovoljenja.” Kot je še pojasnil, zadeva ni bila v občinskem prostorskem načrtu. Geodetsko je zadeva neurejena. Spomnil je, da je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo dvema inšpektoratoma naložilo, da pregledata dotično črno gradnjo. Ministrstvo je 28. 9. 2020 izdalo odločbo, iz katere izhaja, da je za nameravani poseg potrebno izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Ni nobenega inšpekcijskega nadzora, črna gradnja je zgrešila za celotno parcelo!
63. člen Zakona o varstvu okolja določa, da lahko nosilec posega poseg izvede le na podlagi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, ki pa še ni bilo izdano. Ena izmed prisotnih novinark (prisotni so bili tudi novinarji drugih medijskih hiš) je vprašala, koliko traktorjev je na območju prisotnih in kaj nameravajo z njimi storiti. Lastnik je odvrnil, da so delavce in varnostnike prosili, da ograjo nekoliko umaknejo, da bodo kmetje lahko prišli do svojih zemljišč. Obenem so o tem obvestili nadzornega Luko Brenka iz DRI-ja. Kot je še opozoril Grad, ni nobenega nadzora, sicer črna gradnja ne bi zgrešila za celotno parcelo. Prošnjo za umik so naslovili tudi na policijo, slednja pa je odgovorila, da ni pristojna. Lastniki so delavce zato sami pozvali, da ograjo umaknejo, da bi lahko dostopali do njiv.

Foto: Nova24TV

V nasprotnem primeru naj bi kmetje ograjo odrinili sami. Dejal je še, da ni več “inšpekcij in pravne države” in da mora nekdo ukrepati ter narediti red. Prav tako ne drži, da so kmetje sami premikali količke, gradbeniki pa posledično zgrešili traso gradnje. Odvetnik lastnikov zemljišč je sicer kontaktiral vodjo bežigrajskih policistov. Kot je še zatrdil lastnik, novi policijski komandir trudi, da do novih incidentov ne bi več prihajalo, zato ga sproti obveščajo o svojih namerah. Med drugim so ga lastniki prosili za policijsko podporo, saj gre za nezakonite gradbene posle. Grad je še spomnil, da si je občina dovolila prekopavati t. i. suhi travnik, kjer ne le da trasa gradnje ne poteka, ampak je pod okriljem Biotehniške fakultete.

“Bratranec mi je poslal izpisek iz zemljiške knjige, da sem začasno razlaščen za šest parcel na območju!”
Lastnik je tožbo po treh letih dobil, sodnica pa je jasno navedla, da MOL ne sme uporabljati tega zemljišča, ga prekopavati, voziti čez njega, MOL pa se obnaša, kot da odločitev sodišča ne obstaja. Še en lastnik Filip Čemažar pa je opozoril, da je bil kar razlaščen: “Ja, razlaščen sem. Bratranec mi je po elektronski pošti poslal izpisek iz zemljiške knjige, kjer piše, da sem začasno razlaščen za šest parcel na območju. O tem sploh nisem bil obveščen. S traktorjem pa sem danes prišel, ker nasprotujem temu, da si občina kar prilašča naša zemljišča, na katerih kmetujemo in pošteno delamo. Glede samega kanala C0, ki se nahaja na vodovarstvenem območju, pa je bilo že dovolj povedanega in napisanega.”

Foto: Nova24TV

Še en lastnik zemljišč Blaž Škerl: “Nihče nas ni poklical, da bi nam pokazal, kje so meje, na katere lahko postavijo te ograje, ki stojijo. So mnogo širše, kot bi morale biti. Pokazali bomo, da so postavljene na zasebnih zemljiščih in bomo te ograje malo prestavili.” Dejal je še, da so žalostni in razočarani nad državo, občino in sodstvom, ker se zadeve počasi spreminjajo. Spor se že štiri leta ni premaknil nikamor. Hudo mu je, da morajo na takšen način pokazati, za kaj se borijo – ne zgolj za zemljišča, ampak tudi za pitno vodo.

Za ministra Brežana gre za tretjerazredno temo
Ljubljančani se bodo morda streznili šele tedaj, ko bo voda onesnažena. Spomnil je še, da jih je nedavno napadla varnostna služba v civilnih oblačilih in to na privatnem zemljišču. Grad je še dejal, da so imeli z ministrom Urošem Brežanom dogovorjen sestanek, vendar ga je en dan pred sestankom preklical. Gre za človeka, ki ga zadeva sploh ne zanima. Nazadnje pa jih je po pozivih sprejel Marko Maver, član NVO (ki ni niti sekretar). “Minister je s tem pokazal, da se zadeva lahko veselo nadaljuje!” Pripadnik policije pa je kmetom zgolj zagrozil, da bodo ukrepali, če si bodo upali karkoli narediti na lastno pest.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...