Latinskoameriški katoličani v podporo preganjanim v komunistični Nikaragvi

Datum:

Voditelji Katoliške cerkve po vsej Latinski Ameriki so pretekli teden povzdignili glas zoper preganjanje sovernikov v komunistični Nikaragvi. Posebej so obsodili obsodbo škofa Álvareza na 26 let zapora zaradi “izdaje”. Škof naj bi 12 dni preživel v samici. Takoj po prihodu naj bi bil premeščen v blok s kazenskimi celicami. Gre za oddelek, znan tudi kot Infiernillo (mali pekel), s strani bivših zapornikov opisan kot najslabši zapor v Nikaragvi. Ni razsvetljave, prezračevanja, vrata pa so zapahnjena. So tudi ščurki in podgane. 

                   

Ukrepi sandinističnega režima Daniela Ortege proti škofu Rolandu Álvarezu so zadnje poteze v večletni gonji proti Katoliški cerkvi v Nikaragvi. Škof Álvarez je glasen kritik tamkajšnjega komunističnega režima in Ortege. Je tudi prvi predstavnik Katoliške cerkve, ki je bil aretiran, potem ko se je Ortega leta 2007 vrnil na oblast. Škof je zavrnil izgon v ZDA, ko je sandinistični režim 9. februarja izgnal skupino 222 lokalnih političnih zapornikov in jim odvzel državljanstvo. Škofijski delegati Srednje Amerike (SEDAC), so v torek pozvali oblasti Nikaragve, naj se vrnejo na pravo pot. Tamkajšnje oblasti si namreč ne želijo nikakršne opozicije in ne sprejemajo nobene kritike. Katoliška cerkev je v državi edini glas, ki jim ga ni uspelo utišati, poroča Breitbart

A tudi Cerkev namerava diktatorski režim utišati. Skrb za zaprtega škofa je za Vatikanske novice v torek izrazil tudi škof iz Hondurasa José Antonio Canales, tajnik srednjeameriškega episkopata. Predvsem ga skrbi morebitno nečloveško ravnanje s klerikom, zaradi katerega bi obupal. Svojo zaskrbljenost je že izrazil kolegom iz srednjeameriške škofovske skupnosti. Honduraški škof je med intervjujem Álvarezovo zaprtje opisal kot ugrabitev. V ponedeljek je nevladna organizacija Nikaragvajski center za človekove pravice zahtevala takojšnjo izpustitev zaprtega škofa in še 30 drugih političnih zapornikov. Obenem so zahtevali informacije glede trenutnih razmer zaprtega škofa, ki prestaja kazen v kaznilnici Jorge Navarro. Zanimalo jih je še, ali ga sorodniki lahko obiščejo in ali prejema hrano.

Zaprti škof Rolando Álvarez (Foto: Wikimedijina zbirka)

Škof iz Nikaragve Erick Díaz, ki je med izgnanimi, pa je pozval k molitvi za izpustitev zaprtega škofa med sv. mašo, ki jo je obhajal v nedeljo skupaj z bivšimi političnimi zaporniki v ZDA. Dejal je še, da nikaragvijska Cerkev ne more ostati tiho ob nenehnih zlorabah Ortegovega režima. Cerkev ne more ostati tiho ob poboju več kot 356 mladih itd. Kot kazen, ker Álvarez ni želel zapustiti svoje države, je Ortega škofa zaprl v celico z najvišjo stopnjo varovanja v zapornem centru Jorge Navarro v kazenskem centru Tipitapi, znanem tudi kot “La Modelo” (Model). Ortega je škofa primerjal z “norcem”, ki si očitno domišlja, da je primeren za papeža. Katoliška cerkev na Kubi je svojo solidarnost izrazila v ponedeljek. Izrazila je upanje, da si bodo politični voditelji in državljani iskreno prizadevali za iskanje miru in dialoga.

Škof je v najslabšem zaporu med ščurki in podganami!
Za Álvareza je sicer znano, da je doslej preživel 12 dni v samici, odkar je bil obsojen, pa ga nihče ni mogel videti. Takoj po prihodu je bil premeščen v blok s kazenskimi celicami, na oddelek, znan pod imenom Infiernillo (mali pekel), ki so ga nekdanji politični zaporniki opisali kot najslabši zapor v Nikaragvi. Tam ni razsvetljave, prezračevanja, vrata pa so zapahnjena. Po celicah živijo tudi ščurki in podgane. Álvarez je dosmrtno izgubil državljanske pravice, obenem pa prejel globo v višini 1.586 ameriških dolarjev. Ortega je septembra lani napovedal vojno Vatikanu. Od takrat se je dramatično okrepilo zatiranje Cerkve kot maščevanje za njeno nenehno in dolgotrajno nasprotovanje Ortegovemu avtoritarnemu režimu in njegovim štiri desetletja trajajočim kršitvam človekovih pravic.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...