Družina ljubljanskega župana Jankovića samo državi dolguje več kot 8 milijonov evrov – premoženje taktično umaknila na Malto ter s tem prevarala svoje upnike!

Datum:

Omrežje Jankovićevih Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabi banki skupno dolguje več kot osem milijonov evrov. Posledično ne čudi, da si je družina Janković pred upniki in državo našla novo zatočišče. Če je še pred leti poslovala prek poštnih nabiralnikov na Cipru, pa je zadnji dve leti novo zatočišče našla na Malti, kamor je Damijan Janković pravočasno umaknil pomemben del osebnega imetja. Zlasti pomembna je pri tem vloga malteškega podjetja Cygnet Investments, s katerim posluje tudi razvpiti fiktivni upnik Jan Bec. Več kot očitno torej je, da je Bec vsaj del finančnih virov, ki jih je porabil za pomoč družini Janković, dobil z Malte.

V povezavi z odpisom skoraj 29-milijonskega dolga družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića, do katerega je prišlo po vrsti spornih manevrov, prihajajo na dan vedno nove podrobnosti. Po poročanju spletnega portala Siol.net je namreč družina Janković že pred spornim odpisom dolga taktično umaknila premoženje pred upniki, med katerimi je tudi država.

Razpadli Jankovićev imperij državi dolguje več kot osem milijonov evrov
Omrežje Jankovićevih Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabi banki skupno dolguje več kot osem milijonov evrov. Damijan Janković, ki je v osebnem stečaju, ima za 1,4 milijona evrov dolga do DUTB, Jure Janković pa 594 tisoč evrov dolga do Fursa. Njuno podjetje Electa Naložbe ima ob tem še za 165 tisoč evrov dolga do Fursa. Nič manjša seveda ni niti zadolženost njunega očeta. Družba KLM Naložbe, ki je bila v njegovi večinski lasti in je končala v stečaju, je namreč imela za 3,6 milijona evrov dolga do pozneje podržavljene Factor banke. Ob tem je imelo podjetje Composita, ki je bilo v lasti Electe, 1,4 milijona evrov dolga do DUTB, podjetji Sar Inženiring in Grajski vrt, prav tako v solasti Electe, pa skupno za 540 tisoč evrov dolga do Fursa. Podjetje Baza Dante, ki je bilo v lasti zaposlenih v Electi, zanj pa je jamčil Damijan Janković, je imelo za 530 tisoč evrov dolga do Fursa, podjetje RKH, ki je bilo v solasti ciprskega podjetja Ranstad Holding, pa je končalo v stečaju, v katerem je Furs prijavil za 160 tisoč evrov terjatev.

Damijan Janković pomemben del osebnega premoženja umaknil na Malto
Posledično ne čudi, da si je družina Janković pred upniki in državo našla novo zatočišče. Če je še pred leti poslovala prek poštnih nabiralnikov na Cipru, pa je zadnji dve leti novo zatočišče našla na Malti, kamor je Damijan Janković pravočasno umaknil pomemben del osebnega imetja. Izbor omenjene države pa seveda ni naključje. Gre namreč za evropsko davčno oazo, ki med vsemi članicami Evropske unije najmanj učinkovito preprečuje pranje denarja in skrivanje finančnih tokov, zaradi česar jo je Svet Evrope pred dnevi opozoril na pomanjkljive mehanizme nadzora na tem področju. Posledično je ta otoška država v Sredozemskem morju v zadnjih letih vse bolj priljubljena tudi med Slovenci, ki posedujejo luksuzno premoženje.

Glavno mesto Malte Valetta (Foto: Wikipedia)

Reševanje podjetij s pomočjo poenostavljenih prisilnih poravnav
Finančne težave Jankovičevega omrežja sicer segajo v leto 2017, ko je skupina Electa že imela več dolgov kot premoženja, njeni bančni računi pa so bili že vrsto let blokirani, saj so zaradi težav z upniki usahnili denarni tokovi, s katerimi so se dotlej financirali člani družine. Ob tem so omrežju velik udarec zadali tudi davčni inšpektorji, ki so opozarjali na veliko razliko med porabo in prihodki članov družine, ter porušeni nepremičninski načrti v Ljubljani. Vse to je pripeljalo do tega, da so ciprska podjetja drug za drugim ugasnila, družina Janković pa se je odločila svoja podjetja pred upniki in državo reševati s poenostavljenimi prisilnimi poravnavami. Prva se je začela aprila istega leta v podjetju Electa Inženiring, ki je imelo za dobrih 20 milijonov evrov dolgov. Pri tem je bilo zaradi osebnih poroštev ogroženo tudi premoženje Damijana Jankovića, ki ga je bilo treba nekako rešiti.

Posel med ciprskim in malteškim podjetjem 
Dokumenti razkrivajo, da se je Damijan Janković konec maja 2017 dogovoril o prodaji polovičnega lastniškega deleža v podjetju KIM, ki ima v lasti zgradbo na ljubljanskem Kongresnem trgu, v kateri je pred leti deloval dnevno-nočni klub Bachus. Delež je bil do tedaj sicer uradno v lasti ciprskega podjetja Ranstad Holding, povezanega z Jankovići. Pri tem pa je iz dokumentov razvidno, da je prodajo podjetja KIM oziroma prostorov na Kongresnem trgu vodil kar sam Damijan Janković, ki je v poslu, vrednem 1,4 milijona evrov, nastopal kot zastopnik ciprskega podjetja. Kupca je Damijan Janković našel na Malti, v podjetju Cygnet Investments, ki je bilo ustanovljeno le mesec dni prej. Gre seveda za podjetje nabiralnik, registrirano na naslovu, na katerem domujejo številna druga sumljiva podjetja iz panamskih in rajskih dokumentov. Takoj po sklenitvi posla med malteškim in ciprskim podjetjem je podjetje KIM predčasno poplačalo za skoraj 900 tisoč evrov posojil, najetih pri Sberbank. Preostali delež podjetja KIM je sicer ostal v lasti Karin Mikulin, dolgoletne poslovne partnerke Damijana Jankovića.

Damijan Janković (Foto: STA)

Malteško podjetje poslovalo tudi z razvpitim Janom Becom
Malteško podjetje je v zadnjih dveh letih poslovalo tudi z razvpitim fiktivnim upnikom Janom Becom, ki je bil ključna oseba pri odpisu 29-milijonskega dolga družini Janković, znan pa je tudi kot prijatelj Damijana Jankovića ter donator županske kampanje Zorana Jankovića v letu 2010. Jeseni leta 2018 je tako Bec podjetju Cygnet Investments za 230 tisoč evrov prodal dve starejši stanovanji in gostinski lokal v Rožni dolini. Tega je Bec devet mesecev prej kupil iz ene od stečajnih mas ter v tem času zaslužil dobrih 80 tisoč evrov. V istem času pa je podjetje Cygnet Investments od Beca kupilo tudi luksuzno stanovanje na Slovenski cesti, ki ga je imel pred tem v lasti poslovnež Joe Rain. Več kot očitno torej je, da je Bec vsaj del finančnih virov, ki jih je porabil za pomoč družini Janković, dobil z Malte, od podjetja, ki očitno posluje izključno z njim in Damijanom Jankovićem.

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...