fbpx

Družina Janković: Smejanje v brk vsem, ki so doživljali družinske tragedije in ostali brez vsega, da so “pravi” lahko uživali na dragih jahtah …

Foto: Demokracija

“Pri družini Janković očitno velja posebna sodna praksa. Ko se pritoži nekdo od njih, torej prava oseba, se zadeve kar umaknejo in zaključijo. V brk vsem, ki so doživljali družinske tragedije in ostali brez vsega, da so ‘pravi’ lahko uživali na dragih jahtah,” je na seji komisije za nadzor javnih financ povedal dr. Anže Logar.

Primer odpisa 29 milijonov evrov visokega dolga družini Janković jasno nakazuje, da pravna država pri nas ne deluje in da se državljani še vedno delimo na prvorazredne in drugorazredne. V četrtek je potekala 10. nujna seja komisije za nadzor javnih financ, na kateri so poslanke in poslanci razpravljali o izbrisu dolgov in zlorabah postopka poenostavljene prisilne poravnave v nedavno izjemno odmevnem primeru družine Janković.

Poslanec SDS Zvone Černač je na seji komisije kot nerazumljivo izpostavil dejstvo, da lahko v “pravni” državi, kot je Slovenija, na formalno zakonit način izbrišeš najprej 16 milijonov evrov dolgov in nato še 29 milijonov evrov dolgov ter da se nato zgodi, da premier vlade skupaj z glavnim akterjem afere odpisa dolgov potuje na skupen sestanek v tujino in ob tem še zavaja ter laže širši javnosti. Ob tem je vse prisotne spomnil na dejstvo, da je bil premier Marjan Šarec v času, ko se je sprejemala zakonodaja, ki je dopustila takšen odpis dolgov upnikom, član Pozitivne Slovenije.

Černač oster do ministrice za pravosodje
“Tak odpis dolgov se ne bi smel zgoditi. Odgovornost za to ne nosi samo pravosodna veja oblasti, ampak predvsem izvršilna veja oblasti, ki se je ob tem odpisu dolgov odzvala popolnoma napačno, skupaj s predsednikom vlade, ki se ne zaveda, da je iz čevljev komedijanta prestopil v čevlje premierja,”
je bil oster Černač, ki je od ministrice za pravosodje zahteval odgovore na vprašanje: “Kako lahko prihaja do zlorab stečajne zakonodaje oziroma zakaj prihaja do zlorab postopka prisilne poravnane?” Černač se je med drugim tudi spraševal, ali gre morda za pravne luknje v zakonu ali za neustrezno delo sodne oblasti ter ali resnično veljajo zakoni za vse državljane enako. Podal je primer upokojenke, ki so ji rubili pokojnino, ker ni plačala prisilne RTV-naročnine, in primer državljana, ki so mu zasegli hišo, ker ni plačal komunalnega prispevka. To sta po njegovem mnenju zgolj dva primera od mnogih, kjer lahko opazimo, da se državljani Republike Slovenije še vedno delimo na prvo- in drugorazredne. Med razpravo je poslanec SDS tudi jasno povedal, da so zakonodajo glede poenostavljene prisilne poravnave podprli tudi nekateri zdajšnji poslanci državnega zbora, in dodal, da so v stranki SDS že takrat opozarjali na možne zlorabe postopka poenostavljene prisilne poravnave.

Zakoni se pišejo za posameznike
“Imamo velik problem, da se v naši državi pišejo zakoni za točno določene posameznike, ki jim je v interesu izključno lastna korist in ne želja po izboljšanju položaja poslovnega okolja države, kot je predvidevala novela,”
pa je razpravo začela poslanka Eva Irgl in omenila, da je bila sprememba insolvenčne zakonodaje predhodno usklajena z nekaterimi posamezniki.

Po njenem mnenju odpis tako velike vsote denarja družini znanega funkcionarja nakazuje povezave med sodišči in levo politično opcijo. Navedla je, da so v vseh sodnih postopkih proti Zoranu Jankoviću ali izločili dokaze, prisluhe, ali so postopki zastarali, ali pa so jih zavlačevali tako dolgo, da so zastarali. “Tukaj ne gre samo za vprašanje zakonodaje, ampak tudi, kakšen vrednostni sistem imamo. Nekaterim odpišemo 45 milijonov evrov dolga, drugim pa rubimo hišo, ker niso plačali 100 evrov. Kaj je z nekaterimi obrtniki, ki so v hudih stiskah, dogajajo se družinske tragedije, zakaj tem država ne pomaga in odpiše dolgov?” je bila jasna Eva Irgl, ki je dodala, da je tako velik odpis dolga zelo neobičajen, četudi to dopušča zakonodaja.

Največji cinizem pri odpisu dolgov Jankoviću pokazal Marjan Šarec
Predsednik komisije za nadzor javnih financ dr. Anže Logar je kot nedopustno izpostavil, da na seji ne prisostvujejo predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada, ki bi že zaradi narave svoje dela pri razpravi morali sodelovati, a se niso ne opravičili niti udeležili seje. Za Logarja je še večji cinizem do primera odpisa dolgov pokazal premier Marjan Šarec. Ta preko socialnih omrežjih vestno brani primer odpisa dolgov, medtem pa navadnemu državljanu, ki je s strani finančne uprave dobil kazen v višini 1.000 evrov, ker je pomagal prijatelju prekrivati streho, odgovori zgolj, da ne “folga”. Logar je takšna ravnanja predsednika vlade označil za cinizem “erste klasse”. Dr. Logarja je zanimalo tudi, kaj je v primeru odpisa dolgov družini Janković počel Furs, ki vidi podatke v realnem času, in ali so zatajili morda tudi organi pregona.

“Pri družini Janković očitno velja posebna sodna praksa. Ko se pritoži nekdo od njih, torej prava oseba, se zadeve kar umaknejo in zaključijo. V brk vsem, ki so doživljali družinske tragedije in ostali brez vsega, da so ‘pravi’ lahko uživali na dragih jahtah,” je na seji povedal dr. Logar. Absurd vsega pa je, da so danes nekatere osebe, ki so pripravljale spremembo insolvenčne zakonodaje, del skupine pravnih strokovnjakov, ki jo je imenovalo ministrstvo za pravosodje in ki naj bi ponovno pripravljalo novo zakonodajo. Dr. Logar je še povedal, da je zakonodajno-pravna služba pred sprejetjem novele v novembru 2013 podala mnenje, v katerem je opozorila na slabo pripravljen zakonski predlog. Toda takratna koalicija Alenke Bratušek je to mnenje namerno spregledala.

Na sodišču storjene napake v primeru odpisa dolgov družini Janković
“Če moje informacije držijo, so bile v primeru odpisa dolgov družini Janković tudi na sodišču storjene napake. Kljub temu, da je prepovedano popraviti seznam upnikov, se je ta popravil. In kljub temu, da naj bi se terjatve oziroma upniki vodili po matični številki, ki omogoča tudi zgodovino prevzemov in tako dalje, da se ve, kaj se s tem podjetjem dogaja, se je delalo po davčni številki. To je bila tehnična napaka. Zanima me, ker bo jutri sklep pravnomočen, ali bo kdo vpogledal v ta primer? Ali so se napake dogajale tudi drugje?”
se je spraševal dr. Logar. Po njegovih besedah tudi družba, ki ji odpišejo 29 milijonov evrov dolga, ne more biti mikro družba. Ves primer odpisa dolgov družini Janković se mu je zdel načrtovan splet okoliščin. Bil je tudi zelo razočaran nad organi, ki so poklicani za to, da preprečijo tovrstne anomalije.

“Nekdo se lahko več kot očitno šali z državno oblastjo”
Poslanec mag. Andrej Šircelj je na seji povedal, da se na podlagi zakonodaje, ki je bila sprejeta v DZ RS, dogajajo res čudne stvari. Nekdo se lahko več kot očitno šali z državno oblastjo, ker vlada ne vlada in omogoča ekscese. Da lahko pride do izrabljanja zakonodaje, je po mnenju Širclja težava že v samem začetku priprave določene zakonodaje. Kajti imenuje se skupina strokovnjakov, lahko jih imenujemo tudi lobiji, ki nato silijo koalicijo v sprejem nepregledne in nenatančne zakonodaje, pa čeprav zakonodajno-pravna služba opozarja na morebitne kršitve. Logična posledica takšnega delovanja je, da lahko peščica izbranih privilegirano izkorišča pravni sistem in se okoristi na račun drugih državljanov ter državljank. Med drugim je mag. Šircelj finančni upravi očital slabo ukrepanje v primeru odpisa dolgov družini Janković. Komisija za nadzor javnih financ je na 10. nujni seji po obravnavi točke “Zlorabe postopka poenostavljene prisilne poravnave in njihovi javnofinančni vplivi” sprejela tudi nekaj sklepov, ki si jih lahko ogledate tukaj in proti katerim je kot edini glasoval poslanec Stranke Alenke Bratušek, ki je bila prva odgovorna, da je bila sporna zakonodaja, po kateri je bil omogočen tako enormen odpis dolga, sploh sprejeta.

Lana Božič