[Ekskluzivno] Na vidiku apokaliptični prizori: Oktobra se pričakuje vrhunec letošnjega migrantskega vala, situacija bo lahko slabša kot leta 2015, a vlada ni nič bolje pripravljena kot pred štirimi leti!

Datum:

Že dlje časa se število migrantov na grških otokih stopnjuje, zdaj tam že vlada obsedno stanje, prav tako pa bo na varnost v Evropi slabo vplivala nova italijanska vlada, ki je že odprla vrata pristanišč trajektom z nelegalnimi migranti. Po ekskluzivnih informacijah, ki jih je pridobil spletni portal Nova24TV, vlada pričakuje vrhunec letošnjega migrantskega vala oktobra, situacija pa bo primerljiva s tisto iz leta 2015, ko je bila celotna Slovenija dobesedno preplavljena z migranti. Tudi podatki preteklih let kažejo, da je septembra ali oktobra v Slovenijo vstopilo največ migrantov, a že avgusta je bilo število rekordno visoko v več mesecih.

Invazija nelegalnih migrantov se v zadnjih mesecih in tednih le še stopnjuje, kot smo na Nova24TV že poročali, je bilo samo minuli konec tedna po nelegalnem prehodu meje ujetih prek 120 nelegalnih migrantov, teden prej pa več kot 150, še več pa jih prihaja. Ob omenjenih številkah velja poudariti, da po ocenah strokovnjakov sicer policija v Sloveniji prestreže le 10 do 20 odstotkov vseh migrantov po uspešnem nelegalnem prehodu državne meje. Na grških otokih že vlada obsedno stanje, taborišča na Lesbosu, Hiosu, Samosu in Lerosu so že več tednov prenapolnjena in grške oblasti so ilegalce primorane premeščati v taborišča v notranjosti države, med drugim v tista v bližini Aten in Soluna.

Ob tem so vse glasnejša ugibanja, da je Turčija prenehala spoštovati dogovor z Evropsko unijo iz leta 2016, v katerem je v zameno za 3 milijarde evrov pristala na zadrževanje migrantov in na to, da EU sprejme enega Sirca za vsakega Sirca, ki ga Grčija vrne Turčiji.

Avgusta na grških otokih rekordno število migrantov v več letih, prišlo jih je kar 8.103
Turški diktator Recep Tayyip Erdogan je že v začetku septembra zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl vrata proti Evropi, če ne dobi mednarodne pomoči in podpore za načrtovano vzpostavitev varnostnega območja na severu Sirije. Njegove besede je nato potrdil tudi podpredsednik Fuat Oktay, ki je dejal, da to ni grožnja ali blef, pač pa dejstvo.

Foto: epa

Da je število migrantov, ki prispejo na grške otoke, naravnost alarmantno, pričajo tudi številke, s katerimi razpolaga agencija Združenih narodov za begunce UNHCR , ki navaja, da je na egejske otoke samo v letošnjem avgustu prispelo 8.103 migrantov, medtem ko jih je v enakem mesecu lansko leto prišlo 3.200. Ob tem velja poudariti, da je bilo med migranti, ki so od začetka leta do 31. julija letos prispeli v Grčijo po morju, po podatkih UNHCR Sircev 19,1 odstotka.

Oktobra se pričakuje vrhunec letošnjega migrantskega vala
Vlada sicer pričakuje vrhunec migrantskega vala v oktobru. To je tudi v skladu s trendi preteklih let, na egejske otoke je namreč v lanskem letu prispelo največ migrantov prav oktobra, leto prej pa septembra, a peš po balkanski poti lahko potujejo tudi več tednov. Poleg tega je v Italiji prišlo do zamenjave vlade, ki jo sicer prav tako vodi Giuseppe Conte, a Liga ne sestavlja več nove koalicije in Matteo Salvini, ki je bil dosleden nasprotnik nelegalnih migracij, ni več notranji minister.

Podpredsednik italijanske vlade in notranji minister Matteo Salvini (Foto: EPA)

Nova koalicija, ki jo poleg Gibanja 5 zvezd sestavlja še socialistična Demokratska stranka, je že odprla vrata pristanišč za trajekte nevladnikov, ki od severnoafriških obal dovažajo nelegalne migrante, kar bo dodatno breme za Evropo. A še pomembneje, v okviru prerazdeljevalne sheme v Slovenijo prihaja iz tedna v teden več nelegalnih migrantov iz severnejših evropskih držav, strošek v višini vsaj 1.963 evrov, kolikor po podatkih računskega sodišča stane oskrba enega migranta mesečno, pa pade na slovenske davkoplačevalce.

Ladja Ocean Viking (Foto: epa)

Pristojni naj bi se že sestajali na kriznih sestankih, a Poklukar že zdaj ne obvladuje situacije
Po ekskluzivnih informacijah, ki jih je pridobil spletni portal Nova24TV, naj bi med pristojnimi že potekali krizni sestanki v pričakovanju oktobrskega vrhunca letošnjega migrantskega vala, in sicer naj bi na njih sodelovali predstavniki ministrstva za notranje zadeve, policije in Urada Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. Na v. d. direktorice urada za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarino Štrukelj smo že v sredo naslovili vprašanje, če krizni sestanki res potekajo, v odgovoru pa je bila kratka: “Ta informacija ne drži.” Njen odgovor sicer ne pomeni nujno, da takšni sestanki resnično ne potekajo, po vsej verjetnosti si pristojni le zatiskajo oči in teh sestankov pač enostavno ne imenujejo krizni sestanki.

Ljubljana, Palača DSU. Ministrstvo za notranje zadeve, policija, Inšpektorat RS za notranje zadeve. (Foto: STA)

Prihajajoči migrantski val bo tako, kot kaže, primerljiv s tistim iz leta 2015, država pa pod vodstvom nesposobne vlade Marjana Šarca in notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki se po številnih pozivih še kar ni odločil za sprejem odgovornosti za katastrofalno stanje na svojem področju in odstop, ni nanj nič bolje pripravljena kot pred štirimi leti. Samo v zadnjih mesecih smo bili tako priča ugrabitvi upokojenca, kraji kombija in celo poskusu umora taksista, kar je bilo vse povzročeno s strani nelegalnih migrantov. Na terenu je stanje izredno slabo, neučinkovite panelne ograje so mestoma uničene, migranti jih zlahka preplezajo, prav tako pa so ob celotni meji odprte zapornice in tudi tihotapci z migranti brez težav prevozijo slovensko-hrvaško mejo, ne da bi jih pri tem opazila policija. Kot kaže, nas je državljane socialistična vlada prepustila same sebi, in očitno bomo morali odgovornost za svojo varnost vzeti v svoje roke!

Boštjan Poklukar in Marjan Šarec (Foto: STA)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...