Lenarčič želi pomagati tudi talibanskemu Afganistanu

Datum:

Sudan, Iran, Palestina, Afganistan. To je le nekaj terorističnih režimov, ki jih aktivno podpira evropski komisar Janez Lenarčič. A se bo moral s položaja po petih letih najverjetneje posloviti, saj ga Gibanje Svoboda ni predlagalo za še en mandat. Za ugled Slovenije in nasploh Evropske unije je to sicer dobro, a kaj ko bomo po vsej verjetnosti dobili namesto njega Tomaža Vesela.

                   

Janez Lenarčič ne škodi le Sloveniji, temveč tudi Evropski uniji je povedal mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik. S svojimi potezami namreč ogroža zaščito EU. Tokrat je napovedal aktivacijo rezervnih sredstev kot pomoč Afganistanu in sicer 150 milijonov evrov. Znano je, da Afganistan služil kot baza za terorizem, njegovo financiranje ali izvažanje v druge države in da denar po vsej verjetnosti ne pride v prave roke.

126 milijonov evrov bodo partnerji unije prejeli za odzivanje na humanitarne potrebe v Afganistanu. Pomoč naj bi bila namenjena za hrano, dostop do vode in sanitarij, zatočišča in zdravstveno varstvo, zlasti za najranljivejše skupnosti v odročnih predelih države. Do 14 milijonov evrov bo Bruselj namenil izobraževanju v izrednih razmerah. 11 milijonov evrov pa je EU predvidela za odzivanje na potrebe afganistanskih beguncev in gostiteljskih skupnosti v Pakistanu in za pripravljenost na naravne nesreče v tej državi.

Sedem milijonov bo namenjenih zagotavljanju dostopa beguncev do pravne pomoči, zdravstvenega varstva, prehrane in izobraževanja, štirje milijoni pa za pripravljenost na nesreče. 10,25 milijona evrov bodo od EU za pomoč afganistanskim beguncem in gostiteljskim skupnostim prejele humanitarne organizacije v Iranu.

Odkriti podporniki terorizma
Spomnimo, da je nedavno evropski komisar Janez Lenarčič ponudil tudi pomoč terorističnemu režimu, ki je pod sankcijami in v času vlade Boruta Pahorja, preko državne NLB opral za več kot milijardo evrov denarja. Iranu je namreč ponudil pomoč pri iskanju helikopterja z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem. Pri tem dr. Pogačnik vidi velik problem v angažiranju mehanizma, ki se redko angažira – v situaciji, ko se gre za državo, ki je odkrit podpornik terorizma. “Mislim, da je bila največja škoda, ki je bila narejena, ta, da zdaj Iran ve, kako ta mehanizem deluje,” je poudaril in dodal, da takih adutov ne bi bilo potrebno razkriti za državo, ki je “potencialni sovražnik”.

Lenarčič je prav tako aprila napovedal pomoč Evropske komisije Sudanu v višini okrog 355 milijonov evrov v tekočem letu. Podpira pa tudi financiranje UNRWA v Palestini, kam ta pomoč konča, pa je prav tako jasno. V roke Hamasa, teroristične organizacije.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...