Leonard Cohen, eden izmed najveličastnejših glasbenih kraljev, se je poslovil od nas

Datum:

Od nas se je poslovila ena največji glasbenih legend Leonard Cohen, ki je s svojim vizionarskim pristopom močno zaznamoval področje popularne glasbe. V zgodovino te umetnosti se je zapisal kot pevec in tekstopisec, ki je pri ustvarjanju rad posegal po nasprotjih, kot sta ljubezen in sovraštvo. 

                   

Leonard Cohen je bil poznan kot “temna eminenca”, kultna osebnost v svetišču najbolj vplivnih ustvarjalcev na področju glasbene umetnosti. Sicer je pripadal skupini piscev glasbenih besedil, ki so se pojavili v 60. in na začetku 70. let. Samo še Bob Dylan je močneje vplival na pripadnike svoje generacije, za Paula Simona in Joni Mitchell iz Kanade pa je mogoče trditi, da sta imela podoben vpliv na glasbenem področju, poroča STA.

Ni bil samo tekstopisec, ampak tudi nadvse priljubljeni pevec
Cohen je končal svojo življenjsko pot v 82. letu starosti in je deloval na glasbenem področju skoraj 50 let. Njegovo smrt so na Facebooku potrdili pri Sony Music Canada. “Izgubili smo enega najbolj cenjenih in plodovitih glasbenih vizionarjev,” so zapisali za javnost. Pogrebna slovesnost se bo vršila v Los Angelesu, podrobnosti glede njegove smrti pa ostajajo neznanka, navaja Rolling Stone.

Foto: epa
Foto: EPA

Pri svoji glasbeni motiviki se je posluževal skrajnosti, npr. ljubezni in sovraštva ter vojne in miru
Na glasbenem področju je ustvarjal vse do svojega konca, pri pisanju pa je uporabljal veliko humorja. Poznavalci njegov glasbeni opus dojemajo kot vizionarskega ter pravijo, da si je priskrbel velikansko odmevnost med poznejšimi rodovi. Njegove pesmi so bile prežete z raznovrstnimi motivi, kot so ljubezen, sovraštvo, spolnost, duhovnost, vojna, mir, vzhičenost in depresija. Med drugim je objavil zbirko Flowers for Hitler (1964), poleg tega še The Favourite Game (1963) in Beautiful Losers (1966) ter še mnoge druge.

D. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...