Leta 2021 je bilo po svetu preganjano rekordno število kristjanov

Datum:

Po statističnih podatkih nevladne organizacije Open Doors, ki je svoje ugotovitve za leto 2021 objavila v sredo, so kristjani bolj preganjani kot kdaj koli prej. Med vsemi državami, kjer se kristjani soočajo z največ preganjanja, je v Afganistanu najslabše, opozarja organizacija.

Statistični podatki nevladne organizacije kažejo, da se je leta 2021 360 milijonov kristjanov soočalo z neko obliko preganjanja, pri čemer so oblike preganjanja segale od diskriminacije na podlagi državne pripadnosti pa vse do umora. Čeprav se ugotovitev morda zdi ogromna, je obseg preganjanja kristjanov, ki ga je zabeležila nevladna organizacija, v veliki meri v skladu z drugimi poročili, vključno s poročili vladne komisije Združenega kraljestva, ki je ugotovila, da je preganjanje kristjanov “blizu ravni genocida”.

Patrick Victor, vodja krščanske humanitarne organizacije Portes Ouvertes France, je dejal, da je preganjanje doseglo rekordno raven, saj se je število preganjanih v primerjavi s prejšnjim letom povečalo za 20 milijonov. Skoraj 6 tisoč kristjanov je bilo leta 2021 ubitih zaradi njihove vere. Število se je v primerjavi s preteklim letom, ko je bilo zabeleženih manj kot 5 tisoč primerov, povečalo za 24 odstotkov. Osem od desetih ubitih kristjanov je bilo iz Nigerije.

Pravice kristjanov se množično kršijo
Čeprav je bilo v Nigeriji največ ubitih kristjanov, je odkrito preganjanje najhujše v Afganistanu, kjer glavni vzrok za porast preganjanja predstavljajo talibani, ki so se na oblast zavihteli po kaotičnem umiku sil predsednika Joeja Bidna iz države. Poleg tega imajo radikalni islamisti dostop do dokumentov, ki razkrivajo tiste, ki so se spreobrnili v krščanstvo. Sklepa se obenem, da mnogi umori ostanejo neprijavljeni. Talibani so ubili moške na kraju samem, posilili krščanske ženske ali jih prisilili v poroko. Severna Koreja, Somalija, Libija, Jemen, Eritreja in Nigerija sledijo Afganistanu na lestvici.

Foto: epa

Mediji pogosto spregledajo, da so kristjani najbolj preganjana skupina na svetu. V zadnjih letih je bilo zabeleženo tudi rekordno število napadov na kristjane v Evropi, poroča Remix News. Madžarski premier Viktor Orban je eden redkih evropskih voditeljev, ki že dlje časa glasno opozarja na to problematiko. Njegova vlada je gostila letni vrh na temo preganjanja kristjanov.

“Madžari predstavljajo 0,2 odstotka svetovnega prebivalstva. Je smiselno, da tako majhen narod vstane pokonci in ukrepa? Naš odgovor je pritrdilen. In vaša prisotnost, pozornost, spodbuda in dejstvo, da ste danes tukaj, nas o tem prepriča, da ne omenjam zgodovine krščanstva. Dvanajst apostolov je v svojem času zagotovo predstavljalo manjši delež človeštva kot Madžari danes, vendar smo vsi tukaj,” je leta 2019 dejal Orbán. “Skrivnostna sila evropskim politikom zapre usta in jim pohabi roke. Ni dovoljeno omenjati samo kristjanov, ampak le skupaj z drugimi skupinami, ki so preganjane zaradi svoje vere,” je dodal.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...