Leto depolitizacije: Bralci kaznovali 24ur, Siol in RTV?

Datum:

V letu dni se je dramatično skrajšal čas, ki ga ljudje povprečno namenjajo za prebiranje največjih državnih in paradržavnih novičarskih portalov v državi, kaže meritev oglaševalske zbornice (MOSS). Krepko je upadel čas branosti portalov, ki jim država financira dejavnost ali so v lasti države, denimo, depolitizirane RTV Slovenija, ko jo po predčasnih političnih menjavah vodi Zvezdan Martić, pa tudi čas branosti Siol.net v lasti državnega Telekoma, ki ga po predčasnih menjavah direktorja in urednika, za katerimi sta bila Robert Golob in Vesna Vuković, leto dni vodi Mihael Šuštaršič.

                   

Krepko se je skrajšal tudi povprečen čas dnevne branosti spletnega portala POP TV, ki je v lasti češke korporacije. Srečanje s predsednikom uprave PPF Jiříjem Šmejcem je naš premier Robert Golob (Svoboda) lani prikril KPK, češ da ni šlo za lobiranje. Enako srečanje je prejšnji premier Janez Janša (SDS) prijavil KPK. Nekaj časa, dokler niso izvrtali novinarji, je bilo Golobovo srečanje s Šmejcem in direktorjem PRO PLUS Brankom Čakarmišem prikrito tudi javnosti. Med večjimi novičarskimi mediji, ki jih meri raziskava oglaševalske zbornice, je čas branosti v zadnjem letu porasel le novemu portalu N1, ki ga financira manjši telekomunikacijski ponudnik na trgu Telemach, ki je v lasti tuje skupine United Group, za katero je srbski poslovnež Dragan Šolak, ki ima podobne medije tudi v drugih državah na Balkanu.

Meritev oglaševalske zbornice prikazuje le del medijev, ki finančno prispevajo za raziskavo. Med temi ni portala Nove24TV, Demokracije in še vrste do vlade kritičnih medijev, ki ne dobivajo velikih vsot državnega denarja, so pa v času vlade Roberta Goloba v nemilost in jih vladajoči politiki poskušajo finančno onemogočiti, jih preiskujejo s posebnimi političnimi komisijami v parlamentu in javno diskreditirajo z obtožbami o za vladajoče spornih plačilih za oglase, ki bi jih morali, če bi šlo res za zlorabe, dokazati na sodiščih.

Sodišča so edina v tej državi, ki lahko sodijo. Mojca Pašek Šetinc (za zdaj še Svoboda) in vladni poslanci zanesljivo niso sodna oblast. Koalicija sicer poskuša doseči, da bi namesto Pašek Šetinčeve propagandno dejavnost proti manjšemu delu medijev, ki ne napadajo pretežno le SDS in Janše, prevzela Tamara Vonta (Svoboda), ker je Pašek Šetinčevo Golob vrgel iz stranke. Prevzem sodniških pristojnosti je Mojca Pašek Šetinc v parlamentu poskušala doseči že, ko je poskušala doseči odstavitve nekdanjih članov programskega sveta RTVS, da bi Svoboda hitreje pridobila vpliv na RTVS, kjer jim je nekaj časa težave povzročalo ustavno sodišče, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) pa je dolgo prikrivala mnenje zakonodajno pravne službe parlamenta, da gre za zlorabo ustavne ureditve in rušenje načel delitve oblasti, ko poskušajo poslanci opravljati delo sodišč in sodnikov.

Urška Klakočar Zupančič je včeraj razglasila, da bo medijem in podjetnikom onemogočila obrambo na sodiščih proti diskreditacijam Pašek Šetinčeve in ostalih vladnih poslancev. Predsednica meni, da ljudje, ki nimajo oblasti in medijska podjetja, ki so blizu opoziciji, proti vladajočim politikom nimajo pravice do sodnega varstva, če jih ti preiskujejo v parlamentu in jih javno obsojajo za goljufe.

Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...