Leva lustracija znotraj stranke SD pod taktirko Tanje Fajon: Do migrantov kritičen župan Emil Rojc kar preko radia obveščen o svoji izključitvi iz stranke!?

Datum:

V današnjem sporočilu za javnost, Socialni demokrati navajajo, da so do ilegalnim migracijam nenaklonjenega župana Ilirske Bistrice, Emila Rojca, izključili iz svojih vrst. Gre za odločitev Nadzornega odbora Socialnih demokratov. Znano je, da je bil Rojc dolgo časa velik trn v peti vodstvu stranke v Ljubljani, zlasti Mlademu Forumu in predsednici stranke Tanji Fajon. Kot kaže Rojc za vodstvo ni vreden niti toliko, da bi ga o tem osebno obvestili, glede odločitve je bil namreč obveščen kar preko radia Koper, kot da gre za staro, odsluženo robo.  

                   

V svojem sporočilu za javnost so v Službi SD za odnose z javnostmi sporočili odločitev Nadzornega odbora Socialnih demokratov, da je župan Ilirske Bistrice in nekdanji član SD Emil Rojc, izključen iz članstva stranke Socialnih demokratov: “Nadzorni odbor Socialnih demokratov je po opravljenem postopku sprejel sklep, da se Emila Rojca izključi iz članstva Socialnih demokratov zaradi njegove “nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko Primorskih novic”, ki jo je Nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno za člana in župana iz vrst stranke SD.”

“Pri tem je Nadzorni odbor SD ocenil, da morajo še posebej nosilci javnih funkcij in funkcionarji SD pri opravljanju svoje funkcije “vselej ravnati družbeno odgovorno in zgledno”.” Član SD Rojc se po njihovih navedbah kljub pozivom Nadzornega odbora SD ni opredelil do očitkov, prav tako se za svojo neprimerno komunikacijo ni opravičil ali pokazal obžalovanja. Kot je znano, je predlog za izključitev podal Mladi forum SD s sopodpisniki. Njegovo nespoštljivo in žaljivo komunikacijo z novinarko Primorskih novic je Nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno, hkrati pa zapisal, da bi moral Rojc kot član in župan iz vrst SD “s svojimi ravnanji in osebnim zgledom varovati temeljne vrednote SD, zato bi moral spoštljivo komunicirati z javnostjo. Svoboda novinarskega dela in kritično izražanje v okviru novinarskega poklica je ena izmed temeljev sodobne demokratične družbe.”

Župan Ilirske Bistrice in bivši član stranke SD je za svojo izključitev izvedel kar po Radiu Koper. (Foto: Facebook)

“Kljub pozivu Nadzornega odbora SD se Emil Rojc ni opredelil ne do očitkov predlagateljev in ne odzval na vabilo na pogovor za razjasnitev okoliščin, prav tako pa se kljub pozivom ni odločil za opravičilo za neprimerno komunikacijo z novinarko.” Nadzorni odbor SD je po presoji vseh dokazov in okoliščin ugotovil, da gre pri ravnanju člana Rojca za kršitve 7. in 8. člena Statuta SD in ga izključil iz stranke. Župan Ilirske Bistrice ima pravico do pritožbe, ki pa ne zadrži izvršitve. O morebitni pritožbi odloča Konferenca SD, najvišji organ stranke med dvema kongresoma.

Rojc velja za enega redkih članov stranke SD, ki si upajo reči bobu bob, čeprav to pomeni, da si bo s tem nakopal še več sovražnikov znotraj lastne stranke, ki jo vodi evropska poslanka Tanja Fajon. Ker je njegova občina med tistimi, ki je najbolj na udaru na račun nezakonitih prehodov migrantov, ne čudi, da se je na račun svojega dela v korist občank in občanov že večkrat znašel na tnalu marsikaterega promigrantsko usmerjenega člana stranke. Lani jeseni je Rojc kritikom iz vrst stranke SD ter Mladega foruma odgovoril brez dlake na jeziku, kar pa so mu očitno zelo zamerili. Očitno so našli formalen razlog za lustracijo, kar je še en dokaz, da se stranka radikalizira.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj vse so do sedaj uspeli izvedeti o 20-letnem strelcu na Trumpa

20-letni strelec Thomas Crooks, ki je poskušal ubiti nekdanjega...

Magija gorskih jezer – nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne se je ob jezeru pri Borovljah,...