Levi fašizem in nacizem ob podpori medijev: Petkov protest spominja na prizore, ko so nacisti po ulicah z rumeno zvezdo označevali stavbe!

Datum:

Protivladni kolesarji pedala vrteli že 71. petek zapored,” je poetično poročal eden izmed večinskih medijev. Če bi v istem tonu, kot o petkovih protestih, poročali še o cepljenju, bi se že zdavnaj znebili virusa in ponovno normalno zaživeli. A režimska propaganda ima povsem drugo agendo. Petkovi protestniki so se torej včeraj ponovno zbrali na Trgu republike, kjer so izpostavili “katastrofalno politično situacijo v Sloveniji”. Nato so se sprehodili od vrat do vrat parlamentarnih strank, njihovo početje pa je močno spominjalo na neke druge čase. Ne prvič.

                   

Tea Jarc, ki je nedavno na Kredarici prezentirala svoj kulturni nivo, je na Trgu republike ponovila svoj kričeči govor in povedala: “Ta vlada ni bila izvoljena, nastala je na prevari poslancev, ki jim gre le za privilegije in stolčke. Zahtevamo predčasne volitve zdaj!” Protestniki so se nato še odpravili do sedežev političnih strank, kjer so jim nalepili javne pozive, naj se tudi z dejanji izjasnijo glede podpore neonacističnim gibanjem. Hodili so od vrat do vrat, kar je ovekovečil in na Twitterju objavil tudi novinar MMC-ja, Gorazd Kosmač. V enako pozitivnem tonu je seveda pripravil tudi prispevek za omenjeni portal. “Tako RTV Slovenija z vašim denarjem dela reklamo razširjevalcem virusa, sovraštva in nestrpnosti,” je komentiral premier Janez Janša.

“Vedno nižje in bolj agresivno! Podobne prizore smo 1930 spremljali v Nemčiji, ko so nacisti po ulicah z rumeno zvezdo označevali stavbe tistih, katerih “preteklih dejanj ne bomo pozabili”. Demokratična Slovenija zbudi se! Glasno povejmo, da je tovrstnih nadlegovanj dovolj,” je zapisal obrambni minister Matej Tonin ob posnetku, ki prikazuje govor Jaše Jenulla, pred stavbo  kateri domuje stranka NSi. Policija jih je sicer vmes opozorila, da gre za neprijavljen shod, a se protestniki niso pustili motiti, policistov poziv so le izžvižgali in nadaljevali s svojim poslanstvom. “Očitno je celotna Slovenija postala talec peščice zblojenih kolesarjev ob podpori RTV, POP in STA. Petkovi protesti so največja sramota v Sloveniji, policaj pozove naj se razidejo ker protest ni prijavljen, pa ga vsi izžvižgajo!!?? Letajo kot gluhe svinje od sedežev stranke do stranke, plezajo čez ograje, popajo neokusne plakate, policija jih pa v avtu spremlja,” je dogajanje komentiral uporabnik družabnega omrežja. Portal MMC je poročal, da je policija spremljala protestnike in ustavljala promet na ljubljanskih ulicah, da je kolesarska kolona lahko nemoteno potovala od ene stranke do druge.

Protestniki so se torej z listi  zahtev odpravili do političnih strank SD, Levica, NSi, DeSUS, SAB, SMC in LMŠ. Nalepili so jim javni poziv, naj se glede podpore “neonacistom in Društvu za zaščito tradicionalnih vrednot” opredelijo tudi z dejanji in ne zgolj z besedami. Po poročanju Kosmača, ki je očitno dežurni novinar petkovih kolesarjev, so pred odhodom so skandirali “čigave so ulice – naše!” in jih odšli zavzet. Pri ukradeni vili stranke SD Jenulla ni zmotila niti ograja, mirno jo je preplezal in tudi njim na pročelje nalepil poziv. Nedvomno bi šlo tudi brez pretvarjanja in plezanja – Tanja Fajon bi jim lahko pustila odprta vrata. Tako pa so le še dokazali, da jim ni sveta nobena privatna lastnina. Policistom očitno tudi ne.

Protestniki so napovedali, da bo naslednji petek ob 19. uri v Ljubljani potekal Vseslovenski shod proti fašizmu in nacizmu. “Če se ideologijam sovraštva nočejo ali ne znajo zoperstaviti politiki, se jim bomo toliko bolj odločno zoperstavili ljudje. Slovenke in Slovenci smo v preteklosti enkrat že premagali tako fašizem kot nacizem in ju bomo tudi ponovno,” so napovedali.

Pročelje sedeža stranke Nova Slovenija so polepili s kljukastimi križi
“Verjamem v strpno in spoštljivo politiko. Politiko, ki zna soočiti argumente in jih zmore izraziti na dostojen način. Dogodki na Kredarici in včerajšnji napadi na sedeže političnih strank kažejo, da v nasi družbi vsi ne delimo istih vrednot. Pročelje sedeža stranke Nova Slovenija so polepili s kljukastimi križi in totalitarnimi simboli – po tem, ko so na enak način uničevali markacije na Triglav. Dovolj je nasilja in samovolje glasne in brezobrazne manjšine. To ni politika NSi in to ni naša vizija Slovenije,” je na Twitterju poudaril Tonin.

V Ljubljani pa je včeraj potekal še en protestni shod, in sicer v podporo Afganistanu. Udeleženci so pozivali k pomoči Afganistancem, vlado, da naj jim odobri prošnje za azil in ne nasprotuje vzpostavitvi mednarodnih koridorjev. Udeleženci tega shoda so se od ministrstva za notranje zadeve sprehodili do ameriškega veleposlaništva, nato pa so prišli na Trg republike in se pridružili petkovemu kolesariatu.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...