Levi guverner Minnesote podpisal zakon o legalizaciji splavov vse do rojstva otrok

Datum:

Guverner Minnesote Tim Walz je podpisal zakon Protect Reproductive Options (PRO) Act, ki v državni zakon zapisuje “temeljno pravico” do splava brez omejitev ali varoval. Predlog zakona je bil v predstavniškem domu in senatu sprejet z majhno razliko, potem ko so ga voditelji demokratov v prvih tednih zasedanja hitro potisnili skozi zakonodajno telo.

Predlog zakona, katerega avtorica je poslanka Carlie Kotyza-Witthuhn, bi omogočil splav na zahtevo tudi v poznih fazah nosečnosti, ko so nerojeni otroci sposobni življenja in lahko čutijo neznosne bolečine. Predlog zakona bi tudi staršem odrekel pravico vedeti, ali njihova mladoletna hči želi opraviti splav.

“Zakon PRO pomeni pravico do splava katerega koli otroka iz katerega koli razloga kadar koli do rojstva. Pomeni, da je uboj človeškega bitja v maternici popolnoma zakonit tudi v tretjem trimesečju nosečnosti, ko otrok lahko čuti neznosne bolečine in bi lahko živel zunaj maternice. Zakon tudi dovoljuje, da starši nimajo pravice vedeti, kdaj je bila njihova najstniška hči odpeljana na splav. Zaradi splavne politike guvernerja Walza je Minnesota v družbi le peščice držav po svetu vključno s Severno Korejo in Kitajsko. Je skrajna, nehumana in škodljiva za ženske in otroke, ki si zaslužijo veliko več,” pravi Cathy Blaeser iz organizacije, ki se bori za otroška življenja.

Foto: epa

Ankete kažejo, da se večina prebivalcev Minnesote in večina Američanov ne strinja s politiko brez omejitev, ki jo določa zakon PRO. Raziskava KSTP/SurveyUSA iz leta 2022 je pokazala, da le 30 odstotkov prebivalcev Minnesote meni, da bi moral biti splav v vseh primerih zakonit.

Zavrnili so vse spremembe zakona
Med razpravami v predstavniškem domu in senatu pa so vseeno zavrnili na desetine sprememb, ki bi zakon naredile manj skrajen. Med zavrnjenimi amandmaji so bili amandmaji za zaščito nerojenih otrok v tretjem trimesečju (z izjemami), za zaščito pred barbarskim postopkom, znanim kot delni splav (pri splavu ob delnem porodu gre za obliko splava, pri katerem zarodek deloma potegnejo iz maternice in ga nato ubijejo s preluknjanjem lobanje). Zavrnili so spremembo, ki bi zagotavljala možnost anestezije, kadar nerojeni otroci lahko čutijo bolečino, in za zaščito zdravja žensk z zahtevo, da se splav v tretjem trimesečju opravi v bolnišnici in da morajo imeti objekti za splav državno licenco.

To je odprto vabilo zloglasnim izvajalcem poznega splava
Zagovorniki zakona PRO so skušali omiliti resničnost in pogostost elektivnih poznih splavov, čeprav raziskave kažejo, da se večina splavov po 21. tednu opravi iz elektivnih razlogov. “Ta zakon ne dovoljuje poznega splava le v nujnih medicinskih primerih ali težkih primerih,” je dejala Blaeser. “Dovoljuje pozni splav iz kakršnega koli razloga in je odprto vabilo zloglasnim izvajalcem poznega splava, da pridejo v Minnesoto in odprejo “trgovino”. V Minnesoti za opravljanje splava sploh ni treba biti zdravnik ali imeti ustanove z licenco. Pomanjkanje varoval za zaščito žensk in otrok je grozljivo.”

“Naj raje izboljšajo položaj družin”
V Minnesoti že veljajo zelo liberalni zakoni o splavu, ki omogočajo splav nerojenih otrok v drugem trimesečju. Katoliški škofje so dejali, da bi se morali zakonodajalci, namesto da poskušajo razširiti splave, ukvarjati z boljšimi načini za podporo družinam, ki se borijo s težavami. “Če bomo družino postavili na prvo mesto političnih prednostnih nalog naše države, bomo lahko pomagali družini povrniti njen pravi položaj temeljnega gradnika družbe, v katerem otroci najbolje uspevajo,” so še dejali škofje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...