Levičarska norost pri upravljanju javnega denarja: Le za študije na področju oskrbe starejših so porabili kar 74,5 milijona evrov! Za ta denar bi zgradili 10 domov za starejše občane!

Datum:

Računsko sodišče RS je prejšnji teden objavilo poročilo o reviziji o zagotavljanju dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva vsem tistim, ki to potrebujejo. Po oceni sodišča država v preteklih letih ni zagotovila enake obravnave upravičencev, niti ni ustrezno načrtovala novega sistema dolgotrajne oskrbe. Še bolj pa je presenetilo, da so na ministrstvu za delo in ministrstvu za zdravje v zadnjem desetletju zapravili več kot 70 milijonov evrov samo za študije o prelaganju odgovornosti z enega resorja na drugega.

Namesto da bi sami zgradili dom za upokojence, je država v veliki meri podeljevala koncesije zasebnikom, s čimer so pridobili okoli 2.600 postelj več v domovih za upokojence. A cene pri koncesionarjih so za skoraj tretjino višje od cen v domovih, ki so v državni lasti.“V letu 2016 je pomoč v obliki različnih storitev socialnega varstva prejemalo le 8,9 odstotka od vseh 395.127 upravičencev, 1,7 odstotka upravičencev je bilo v čakalni vrsti za sprejem v domove za starejše. Za ostalih 89,4 odstotka upravičencev država ni imela podatkov o tem, ali ter koliko pomoči bi potrebovali ter ali in kakšno pomoč dejansko prejemajo,” je v revizijskem poročilu zapisalo računsko sodišče.

Vlada pa je bila ravno tako razsipna na področju oskrbe starejših. Po podatkih računskega sodišča so za različne študije namenili kar 74,5 milijona evrov.

https://www.facebook.com/marjan.srebre.1/posts/2341076819443042

Na to je opozoril tudi podpredsednik državnega zbora Jože Tanko, ki je na Facebooku delil objavo, v kateri je bilo navedeno, da je “v času, ko je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vodila SD, bilo po ugotovitvah računskega sodišča porabljenih kar 74,5 milijona evrov samo za študije v zvezi z dolgotrajno oskrbo”.

Gre za kriminal, a se o tem molči
Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs je za Nova24TV takšno razmetavanje z davkoplačevalskim denarjem označil za kriminalno. “Kriminal je predvsem to, da je vse tiho o tem. Za Janševih par tisoč, čeprav je vse zlagano, tak rompompom, za tole, ko gre za velik denar – 74,5 milijona – pa je vse tiho.”

Marko Štrovs (foto: Nova24 TV)

Mediji “tega sploh ne problematizirajo, čeprav gre za očiten kriminal”, je povedal Štrovs, ki je izpostavil način izbiranja tem, o katerih poročajo državni in osrednji mediji, ki imajo v slovenskem javnem prostoru po Štrovsovem mnenju izjemno močan vpliv na javnost. “Ta molk o 74 milijonih je strašno zgovoren,” meni Štrovs.

Čeprav bi za ta denar lahko po nekaterih ocenah zgradili tudi 10 domov za starejše občane, pa je bil zadnji tak dom v Sloveniji zgrajen leta 2007, prostih mest v domovih za upokojence pa ni. Prošenj za v dom za upokojence naj bi bilo po nekaterih trditvah več kot 24 tisoč, dobrih 10 tisoč pa bi mesto v domu potrebovalo nemudoma.

Za študije 70 milijonov, za šole in vrtce komaj deset
Vlada Marjana Šarca vztraja, da je trenutno prošenj za sprejem v domove za starejše občane “le” 11.446, od tega naj bi jih desetina potrebovala takojšnjo oskrbo.

Podatki Računskega sodišča RS, ki dokazujejo razsipnost za različne študije. (MZ je oznaka za ministrstvo za zdravje, MDDSZ pa oznaka za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti). (Vir: Računsko sodišče RS)

A medtem ko sta pristojni ministrstvi za delo in zdravje takrat še pod taktirko Anje Kopač Mrak (SD) in Milojke Koral Celarc (SMC) zapravljali milijone evrov za študijo o ugotavljanju, ali naj se posamezne pristojnosti prenesejo z enega ministrskega resorja na drugega, ni bilo denarja ne za šole, ne za vrtce, ne za domove za upokojence.

Šarčeva vlada je za leti 2020 in 2021 za šole in vrtce vsega skupaj namenila 10 milijonov evrov, kar je dovolj za izgradnjo komaj ene šole. Po drugi strani pa denarja za raznorazne študije o tem, ali bi bilo kaj dobro narediti, nikoli ne zmanjka.

Rihard Orel

Sorodno

Zadnji prispevki

Razgledno ploščad na Svetem Vidu uradno predali v namen

Priljubljena pohodniška točka je od letos bogatejša za novo...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

Četrtkova novinarska konferenca društva 1. oktober se je začela...

Nočna zapora Dunajske ceste

Zaradi dostave konstrukcije viadukta bo danes in v nedeljo...