LGBT zahteve šle čez vse meje: Predložili spremembo zakona za ukinitev starostne meje za spremembo spola na rojstnem listu!

Datum:

Po pritiskih transspolnih organizacij sta se dva nizozemska ministra odločila, da parlamentu predložita amandma, s katerim bi ukinili starostno mejo za poenostavitev spreminjanja spola na rojstnih listih. Vse skupaj pa sta podkrepila še s “strokovno” izjavo. 

                   

“Osebe, katerih spolna identiteta ne ustreza spolu, določenemu ob rojstvu, lahko pod določenimi pogoji v svojem rojstnem listu spremenijo svoj spol”, je mogoče prebrati v amandmaju, ki je objavljenem na spletni strani nizozemske vlade.

Vladi se tako predlaga spremembo zakona, s katerim bi ukinili starostno mejo za spremembo spola na rojstnem listu! V izjavi piše, da si želi vse več ljudi spremeniti svojo registracijo spola. Leta 2016 si je spol v rojstnem listu spremenilo 460, leta 2018 pa 640. Zakonodajno spremembo zakona o transspolnih osebah pa so predlagali zato, da se doseže večja pravičnost “pri emancipaciji transspolnih oseb.”

Predlog vključuje tudi opustitev zahteve po strokovni izjavi, v kateri zdravnik ali psiholog ugotovi dejstvo, da je oseba zrela in zares čuti pripadnost nasprotnemu spolu. V izjavi tudi piše, da transspolne skupine oziroma organizacije menijo, da je ta zahteva predstavlja kršitev pravice posameznikov, da se odločijo sami glede svojega spola. Poenostavljeni postopek bi tako moral po njihovo vključevati le pisno zahtevo po spremembi registracije spola, potrditev spremembe pa bi oseba dobila v roku 4-12 tednov. 

Foto: iStock

Tudi otroci bi lahko na svojem rojstnem listu spremenili spol
Predlog spremembe zakona vključuje tudi odpravo starostne meje, tako bi lahko tudi otroci, mlajši od 16 let, spremenili svojo registracijo spola. Tudi s tem se določene organizacije strinjajo, saj pravijo, da že sedaj nekateri otroci in mladi živijo kot, da bi bili drugega spola kot so. Ampak, če bi otrok želel spremeniti svojo registracijo spola, bi moral oddati prošnjo na sodišče.

Predlog zakona bosta morala potrditi oba doma nizozemskega parlamenta, vlada pa je v svoji izjavi dejala, da se zavzema za izboljšanje položaja lezbijk, gejev, biseksualcev, transspolnih in interspolnih (LGBTI) oseb. To seveda ne čudi, saj je znano, da ima Nizozemska nekaj najbolj naprednih zakonov o pravicah LGBTI na svetu.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki