NPU v sodelovanju s kriminalisti opravil 8 hišnih preiskav in pridržal 4 osumljence zaradi trgovanja s prepovedanimi drogami

Datum:

Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da je NPU v sodelovanju s kriminalisti iz drugih policijskih enot opravil 8 hišnih preiskav na širšem območju Maribora in Ptuja in pridržal štiri osumljence zaradi trgovanja s prepovedanimi drogami. 

                   

Preiskovalci  Nacionalnega  preiskovalnega  urada so 4. in 5. maja 2021, ob pomoči  kriminalistov  policijskih  uprav  Maribor, Celje in Murska Sobota, Uprave kriminalistične policije ter pripadnikov Specialne enote, opravili 8 hišnih  preiskav  v  zasebnih  in  poslovnih  prostorih, zaradi suma storitve več kaznivih  dejanj:  neupravičene  proizvodnje  in  prometa  s  prepovedanimi drogami,  nedovoljenimi  snovmi  v  športu  in  predhodnimi  sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

5  oseb pa je že bilo obravnavanih zaradi različnih kaznivih dejanj
Osumljenih  je 6 oseb s širšega ptujskega območja, starih med 38 in 53 let, kar 5  oseb pa je že bilo predhodno obravnavanih zaradi različnih kaznivih dejanj. Za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog sta bili dve osumljeni osebi že predhodno obravnavani v Sloveniji, ena pa v tujini. Štiri  osebe  so  preiskovalci  pridržali  in  jih  bodo  danes  v skladu z usmeritvami  pristojne  državne  tožilke privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

V  zaključni akciji je sodelovalo več kot 50 preiskovalcev NPU, pripadnikov Specialne enote in kriminalistov policijskih uprav Maribor, Celje in Murska Sobota ter Uprave kriminalistične policije. 

V  preiskavi  so prišli do ugotovitve, da so osumljene osebe na širšem območju Maribora in Ptuja preprodajale večje količine kokaina, v zaprtih prostorih gojile  konopljo in organizirale ter tihotapile predhodne sestavine za izdelavo  prepovedanih drog. Na podlagi zbranih dokazov so preiskovalci NPU pridobili  sodne  odredbe,  da  se  pri  osumljencih  zaradi  suma storitve navedenih  kaznivih  dejanj  opravijo  hišne  preiskave, saj je bila podana verjetnost, da se bodo pri  tem  odkrili in zavarovali sledovi kaznivih dejanj  in predmeti, ki bodo služili kot dokaz za uspešno izvedbo predkazenskega in nadaljnjega kazenskega postopka.

Zasegli večjo količino različnih prepovedanih drog
To pa se je z izvedbo hišnih preiskav tudi potrdilo, saj so preiskovalci zasegli večjo količino različnih prepovedanih drog (približno 7 kg kokaina in okoli 500 sadik konoplje), motorno kolo, osebni avtomobil in elektronske naprave.  Prav tako so bili v  preiskavi odkriti tudi trije ločeni prirejeni prostori za notranje gojenje konoplje. V povezavi z zaseženimi drogami še potekajo analize na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju.

Fotografija je simbolična (Vir: PU Ljubljana)

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogam,  nedovoljenimi  snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let, v kolikor je kaznivo dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od petih do petnajstih let.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki