Hrvaška dobila novo porcijo okužb s koronavirusom – iz Švedske!

Datum:

Medtem, ko je Evropska Unija sprejela sklep o skupnem odprtju meja za letalski promet med državami članicami, se pojavljajo novi izzivi za države, kjer je pričel delovati mednarodni letalski promet. Največ težav naj bi povzročali potniki iz Švedske – tukaj gre predvsem za hrvaške državljane, ki delajo v omenjeni državi in se vračajo domov.

Na Zagrebškem letališču so na letalu, ki je priletelo iz Frankfurta, našli dvanajst okuženih potnikov s koronovirusom. Težava postaja še večja, saj niso zmožni najti vseh njihovih kontaktov in ugotoviti, kam vse se je širil virus, poroča Jutarnji list. Do sedaj so zaznali dvanajst novih okužb, zato naj bi Brodsko-posavska županija postala novo žarišče okužb s koronavirusom.

Na letu je bilo 74 potnikov in članov posadke, po do sedaj znanih podatkih, pa naj bi se okužilo dvanajst ljudi. Gre za delavce, za katere se ugotavlja, da naj bi se vrnili iz dela na Švedskem. Na letališču v Frankfurtu so se okuženi potniki pridružili ostalim potnikom na letu OU411, ki je 2. maja letelo v Zagreb, polet pa je postal nova epidemiološka bomba.

Obvezna izolacija potnikov
Po pristanku v Zagrebu so vsi potniki, kot je veleval zakon morali domov v samoizolacijo. Prvega bolnika so evidentirali 5. maja, nato se je pričela hitra preiskava, s katero so iskali potnike tega leta in njihove stike. Croatia Airlines pravi, da so 8. maja od Inštituta za varovanje zdravja prejeli zahtevo za predložitev podatkov o potnikih.

Zagrebško letališče (Foto: epa)

Vsi potniki Croatia Airlines morajo namreč izpolniti tako imenovani formular za lociranje potnikov, ki so ga uvedle določene države, za zbiranje podatkov o potovanjih in zdravja potnikov, podatke pa letalske družbe podatke hranijo v arhivih letališča za primere najdbe okuženih potnikov in sledenja le-teh. O okužbi so prav tako obvestili posadko, ki je bila preventivno oproščena dela do 16. maja. Po dostopnih informacijah iskanje kontaktov okuženih še vedno poteka, med drugim iščejo taksista, ki je peljal enega izmed okuženih potnikov v Zadar.

Hrvaška pred novim izzivom s potniki, ki prihajajo iz Švedske
V prihodnjih dneh se bodo Hrvati morali ponovno z izzivom potnikov iz severne Evrope. Kot napovedujejo, se bo iz Švedske vrnila nova skupina 26 delavcev. Po posvetu bodo videli, če so okuženi ali zdravi in, če se bodo lahko vrnili domov, kljub temu, da je Hrvaška ukinila ukrep samoizolacije za povratnike iz tujine. Nacionalni štab želi storiti vse, da bi lahko preprečili širjenje okužb in kritizira ukrep vlade o ukinitvi obvezne karantene za vse potnike, ki prihajajo iz tujine. Kot je še dejal njihov predstavnik, na odločitve vlade ne morejo vplivati, lahko izdajo samo priporočila za nadaljnje ukrepe.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....