Liberalni novinar Bidnu: “Savdskemu princu si oprostil umor”

Datum:

Voditelj CNN Jake Tapper je v nedeljo zjutraj kritiziral predsednika Joeja Bidna in ga okrcal, ker je dovolil savdskemu princu Mohamedu bin Salmanu zahtevati imuniteto pri umoru novinarja Washington Posta Jamala Khashoggija.

                   

Tapper je zaključil svojo nedeljsko oddajo z monologom, kjer je govoril o tem, da je Bidnova administracija savdskemu prestolonasledniku v skladu z mednarodnim pravom podelila imuniteto v zvezi z umorom leta 2018, za katerega je Biden dejal, da ga je princ naročil.

“Pred nekaj tedni je The Wall Street Journal poročal, da se MBS zasebno posmehuje predsedniku Bidnu, se norčuje iz besednih mimostrelov 79-letnika in dvomi o njegovi mentalni ostrini,” so trdili ljudje v savdski vladi. “Savdska vlada ne razkrije ničesar v The Wall Street Journal, ne da bi MBS to podpisal, predsednik Biden,” je začel Tapper.

“Kaj vi – kaj mi – dobivate v zameno za to, da dovolite temu razbojniku, da se izogne ​​umoru, gospod predsednik?” je vprašal Tapper. “Razen smradu po sokrivdi?”

Založnik Washington Posta Fred Ryan je kritiziral Bidna, ko je bila novica prvič objavljena, in predsednika obtožil, da je bin Salmanu dejansko podelil “dovoljenje za ubijanje” v burni izjavi, objavljeni v petek.

“Predsednik Biden s podelitvijo pravne imunitete savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu ne podpira najbolj cenjenih vrednot Amerike. Podeljuje dovoljenje za umor enemu najbolj nesramnih kršiteljev človekovih pravic na svetu, ki je odgovoren za hladnokrvni umor Jamala Khashoggija, kolumnista Washington Posta,” je zapisal Ryan.

Ryan je še opozoril, da je kralj Salman svojega sina – prestolonaslednika – imenoval za premierja, da bi ga z mednarodno zakonodajo zaščitil pred posledicami njegovih dejanj.

“S tem, ko se strinja s takim načinom postopanja, predsednik Biden obrača hrbet temeljnim načelom svobode in enakosti tiska. Ameriško ljudstvo – in tisti, ki jim je MBS povzročil krivico v Savdski Arabiji in po svetu – si zaslužijo kaj boljšega,” je zaključil.

Glede na tožbo ministrstva za pravosodje, ki se nanaša na tožbo, ki jo je vložila Khashoggijeva zaročenka Hatice Cengiz, je obtoženi “Mohammed bin Salman, predsednik vlade Kraljevine Savdske Arabije, sedanji vodja vlade, zato ima imuniteto pred tožbo.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki