[Ekskluzivno] Stare tranzicijsko-korupcijske sile stiskajo predsednika Zveze društev upokojencev, da se podpre Golobov Zakon o dolgotrajni oskrbi

Datum:

Sodeč po informacijah našega zanesljivega vira je v četrtek na Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) veljala odločitev Komisije za zdravstvo in socialno varnost, ki Golobove novele o dolgotrajni oskrbi ni podpirala. Kot kaže, pa je vpliv starih sil, ki čivkajo vštric z Golobovo vlado, tako močan, da se je pričelo pritiskati na predsednika ZDUS-a Janeza Sušnika, da se odločitev spremeni in izrazi podporo vladnim zakonom na nedeljskih referendumih. 

                   

V skladu z odločitvijo Komisije za zdravstvo in socialno varnost Golobova novela o dolgotrajni oskrbi ni uživala podpore. Pripravili so publikacijo o tem, ki naj bi romala na naslove upokojencev. Kot kaže, pa so bili pritiski premočni, saj bi lahko to povsem obrnilo zgodbo v škodo vladnim interesom. Predsednik ZDUS-a Janez Sušnik je namreč sklical Strokovni svet, ki pa je sklenil izražanje podpore glasovanju 3-krat za.

V ponedeljek, 21. novembra, je potekala seja Strokovnega sveta z naslednjo točko dnevnega reda: “Stališče o zakonodajnem referendumu o Zakonu o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija in o noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi”. Vsi prisotni člani (med njima sta bila tudi vplivni član stranke DeSUS Anton Donko in nekdanja ministrica za delo Jožica Puhar), kjer ni manjkal Sušnik, so se strinjali, da Strokovni svet ZDUS pri vseh treh referendumskih pobudah poda mnenje, da Zveza društev upokojencev Slovenije članstvu priporoči potrditev sprememb zakonov in da se 27. novembra na referendumih glasuje 3-krat za.

Iz stališča Strokovnega sveta ZDUS, ki je objavljeno na uradni spletni strani, je razvidno, da je potem, ko so vsi prisotni člani z dvigom roke potrdili sprejeti sklep, predsednik ZDUS-a Sušnik sprejel obvezo, da s sklepom nemudoma seznani vse predsednike PZDU. Kot kaže, je do omenjenega preobrata prišlo, zaradi izvajanja pritiska na Sušnika. Strokovni svet ZDUS-a namreč predstavlja pravi cevtober “old boysev”, ki jim ni v interesu, da bi deloval v nasprotju z interesi vladajočih. S tem pa se na obrobje potiska delo v dobrobit starejših ljudi.

VIR: ZDUS

Zakon o dolgotrajni oskrbi vsem državljanom namreč prinaša upanje, da v starosti ne bodo ostali sami in brez zdravstvene oskrbe ter pomoči. To je namreč sistemski zakon, s katerim se bo poskrbelo, da bo vsak starostnik svoja zadnja leta preživel brez nepotrebnih stisk in pomanjkanja. V primeru, da bodo ljudje podlegli propagandi vladajočih, ki želijo politizirati javno RTVS in povečevati število ministrstev na račun davkoplačevalcev, bo ukinjena dolgotrajna oskrba z zagotavljanjem pogojev za dostopno, kakovostno in varno obravnavo odraslih oseb, ki zaradi bolezni, starosti, poškodb ali invalidnosti ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase.

Prej so zakon o dolgotrajni oskrbi podpirali
V tej celotni zgodbi pa je še posebej žalostno, ker so pri ZDUS-u zakon o dolgotrajni oskrbi ob njegovem sprejemanju podpirali. V sporočilu za javnost so junija lani v zvezi z namero Janševe vlade, da končno uredi področje dolgotrajne oskrbe, zapisali naslednje: “Po nekaj letih je Vlada pripravila in objavila predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Upokojenci smo vsekakor zadovoljni, da se delo na tem, za nas pomembnem zakonu nadaljuje. Gre namreč za področje starejših, ki so navadno tudi kronično bolni in potrebni pomoči drugih.” Ob tem so dodali, da so zadovoljni, da se bliža čas, ko bo po skoraj 20 letih priprav, obravnav in debat okrog tega zakona, ta sprejet in tudi v dobro najpotrebnejših pomoči tudi uveljavljen. “V tem pogledu ga podpiramo in upamo, da bo čeprav kot začasna in prehodna ureditev tudi zaživel”, so poudarili.

V nadaljevanju so izrazili nekaj kritik zakona, a sklenili, da kljub kritičnim pripombam k zakonu njegov sprejem podpirajo. “K temu nas vodi dejstvo, da gre za začasen in prehoden zakon ter misel, da bodo ljudje, ki potrebujejo pomoč druge osebe pri opravljanju temeljnih dnevnih aktivnosti, po mnogih letih prizadevanj to vendarle dobili, s čimer se bo izboljšal njihov materialni in družbeni položaj,” so ob tem pojasnili.

Iz tega zapisa je več kot razvidno, da so zakon, ki mu sedaj nasprotujejo, podpirali. (Foto: posnetek zaslona ZDUS)

Sicer pa je zelo zgovoren spodnji posnetek, kjer je Sušnik glede e-oskrbe, za katero se je tedaj zavzemal, povedal: “Končno se je zgodila naša dolgoletna želja in potreba, da bodo starejši lahko ob priliki svoje nesreče padcev po svojem stanovanju lahko poklicali pomoč, ki jo zdaj dejansko niso mogli, če je prišlo do takega padca, nemočni namreč niso mogli priti do svojega telefona, zdaj bo to mnogo lažje. To je nova pridobitev, ki jo v tujini že dolgo poznajo, že leta 2018 bi se to lahko zgodilo, pa se ni!“.

No, sedaj je očitno vse drugače. Danes je bil namreč medijem posredovan sklep Strokovnega sveta Zveze društev upokojencev Slovenije s priporočilom predsednikom PZDU, da z njim seznanijo vse člane Društev upokojencev, da glasujejo v korist Golobovi vladi. Čeprav so ob tem v sklepu pripisali, da imajo člani Društev upokojencev vso pravico, da glasujejo po lastnem prepričanju, je jasno, da je bila s tem sprožena propaganda, ki je v škodo starejšim, ki potrebujejo pomoč drugih.

Sklep (Foto: posnetek zaslona)

Glede na to, da so bili pri ZDUS-u prej še kako naklonjeni ureditvi področja dolgotrajne oskrbe, enakemu stališču pa je bila po navedbah našega vira naklonjena tudi Komisija za zdravstvo in socialno varnost, je očitno, da se stare sile, ki imajo vpliv v Strokovnem svetu, še kako dobro zavedajo, da bi lahko nasprotovanje zakonu povsem obrnilo zgodbo, kot so si jo zastavili pri Golobovi vladi. A žal na koncu posledice na lastni koži najbolj izrazito občutijo tisti najbolj ranljivi. V tem primeru so to starejši, ki potrebujejo pomoč drugih. Dejstvo je, da če škodljiv vladni zakon na referendumu ne bo zavrnjen, bodo ljudje v letu 2023 izgubili najmanj 100 milijonov evrov. “Ta sredstva bodo šla iz njihovih žepov namesto iz javne blagajne,” je nedavno zelo nazorno pojasnil poslanec Zvonko Černač.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...