Brutalno zavajanje in potvarjanje zgodovine Lipičevih veteranov: Leta 1991 naj nas ne bi napadla agresorska JLA, ampak sta osamosvojitev ogrožala nacizem in fašizem?!

Datum:

Lipičeva Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki podobno kot Zveza združenj borcev za vrednote NOB velja za eno najbolj financiranih veteranskih organizacij s strani obrambnega ministrstva, je v nedavni izjavi za javnost opozorila na domnevno vse pogostejše oblike fašizma, neonacizma, rasne nestrpnosti, sovražnega govora in ksenofobije. Ob tem Lipičevi trdijo, da sta fašizem in nacizem v Evropi imela za cilj uničenje slovenskega naroda in da so ravno zaradi tega veterani vojne za Slovenijo pred 28 leti stopili v bran mladi demokratični državi Sloveniji in skupaj s takratno milico in drugimi strukturami obranili njeno neodvisnost. Potvarjanje zgodovine je zgleda v njihovi krvi, saj o obstoju komunizma niso zapisali niti besede. 

                   

Lipičevi privrženci izpostavljajo veliko zaskrbljenost glede novodobnega neofašizma, ki po njihovo ne predstavlja le težave sosednje Italije, ampak celotne Evrope. “Zveza veteranov vojne za Slovenijo kot nevladna veteranska in domoljubna organizacija civilne družbe, ki šteje preko 24-tisoč članov, vse te pojave odločno obsoja, saj se zavzemamo za strpnost, resnicoljubnost, sožitje in sodelovanje med narodi in državami ter za demokratični dialog o vseh odprtih vprašanjih in problemih sodobne družbe v zaostrenih mednarodnih razmerah. Zaskrbljeni smo tudi zaradi  vse  pogostejših primerov grobega potvarjanja zgodovine in zanikanja antifašističnih temeljev, na katerih je zgrajena sodobna Evropa.”

Podobno kot stranka SD so se tudi v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo obregnili ob izjave najvišjih politikov sosednje Italije ter predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki je sicer že pojasnil, da je s pozdravom “Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija in naj živijo italijanski izgnanci” govoril o “istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti”. A to očitno Lipičevim in socialdemokratom v Sloveniji in na Hrvaškem ne zadostuje.

Obstoj komunizma zavračajo
Lipičevi v izjavi za javnost, ki jo je glavni zbor sprejel 6. aprila v Hrastniku, lažno navajajo, kako naj bi obžalovali nedolžne žrtve vseh vojn, hkrati pa naj bi zelo jasno in odločno zavračali ponarejanje zgodovinskih dejstev. Ob tem pa navajajo, kako sta imela fašizem in nacizem za cilj uničenje slovenskega naroda, komunizem pa po njihovo očitno sploh ni obstajal. “In ravno zaradi tega veterani vojne za Slovenijo, ki smo pred 28-imi leti stopili v bran mladi demokratični državi Sloveniji in skupaj s takratno milico in drugimi strukturami obranili njeno neodvisnost,  opozarjamo, da se je treba vsemu temu odločno upreti in storiti vse, da se preneha s potvarjanjem zgodovine in da se naredi konec zgodovinskemu revizionizmu. Veterani vojne za Slovenijo namreč ne moremo mimo obsodbe enostranske, neobjektivne in tudi selektivne interpretacije zgodovinskih dejstev. Vsi ti pojavi v Evropi v 21. stoletju v naši neposredni soseščini, na naših mejah na zahodu, vzhodu in jugu, so povsem nesprejemljivi in vredni vse obsodbe, saj so v popolnem nasprotju z vrednotami, na katerih je zgrajena in zasnovana  moderna združena Evropa,” še navajajo Lipičevi.

Lipičevi veterani s svojimi izjavami dajejo vtis, kot da so Slovenijo branili pred nacizmom in fašizmom, namesto da bi izpostavili resnično dejstvo, da smo morali osamosvojitev braniti pred agresorsko JLA. 

Foto: STA

Do razorožitve Teritorialne obrambe po njihovo naj ne bi prišlo
Seveda pa potvarjanje zgodovinskih dejstev ni nič novega za Lipiča in njegove sledilce, ti namreč še kar vztrajajo pri napačni zgodovinski verziji nastanka Teritorialne obrambe. Želijo namreč prikazati, da Slovenska vojska predstavlja zgolj kontinuiteto Teritorialne obrambe, ki je bila leta 1968 ustanovljena s strani zveznega komunističnega vrha z namenom odvračanja morebitne invazije Sovjetske zveze. Resnica pa je, da je bila Teritorialna obramba ob nastanku podrejena jugoslovanski vojski, komunisti pa so jo nato sami razorožili leta 1990. Pod novim vodstvom in z novim poslanstvom so v okviru TO nastali zametki Slovenske vojske, katere namen je bila slovenska osamosvojitev. Staro ime je ostalo zaradi tedanjih pravnih omejitev, dejansko pa z jugoslovansko Teritorialno obrambo niso imeli nič skupnega.

Lipič tako vneto ponavlja, kako naj do razorožitve Teritorialne obrambe sploh ne bi nikoli prišlo. Po njihovo naj bi prišlo le do poskusa razorožitve, ki pa naj ne bi uspel. Zavračajo tudi datum nastanka Manevrske strukture narodne zaščite, saj ta po njihovem ni nastala maja 1990, kot pojasnjuje osamosvojitelj BgGen Tone Krkovič, temveč pozneje. “Jasno in odločno odgovarjamo na potvarjanja, neresnice in pollaži ter zavračamo gnusen jezik ter sovražni govor,” je v preteklosti komentiral Lipič.

Foto: STA

Naravnost neverjetno je, kako se Lipičevi sprenevedajo, da je do številnih žrtev na evropski celini prišlo zaradi krutosti vseh treh totalitarnih sistemov, torej tako fašizma, nacizma kot tudi komunizma. Še posebej pa je to zavedanje pomembno, ker Slovenija predstavlja edino evropsko državo, ki je trpela nasilje s strani vseh treh najhujših totalitarizmov 20. stoletja. Neizpodbitno dejstvo je, da imamo zaradi komunizma v Sloveniji preko 600 množičnih morišč, in sprenevedanje je naravnost nehigienično in nedopustno, saj so vse žrtve enakovredne. Očitno je preveč optimistično pričakovati, da bodo Lipičevi veterani, ki se imajo za domoljubne, to dojeli, saj že težko dojamejo, da je agresorska Jugoslovanska ljudska armada (JLA) tista, ki je 27. junija 1991 napadla Slovenijo zaradi njenih osamosvojitvenih teženj.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...